CSI / Rusia

FMI prognozează scăderea cu 9% a economiei Ucrainei

Dacă în aprilie instituţia anticipa că declinul economic se va situa la 5% în acest an, cea mai recentă estimare indică o scădere de 9%, ceea ce pune presiune pe guvernul de la Kiev pentru a ajunge la un acord cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriei externe, scrie ziarul financiar citat de flux.md.

Rata inflaţiei va ajunge la 46% până la sfârşitul anului, apreciază oficialii FMI, în contextul creşterii preţului la petrol şi al deprecierii monedei naţionale, grivna.

Totuşi, angajamentul Ucrainei cu privire la implementarea unor ample reforme economice „este în continuare puternic“, arată oficialii FMI.

Conflictul din estul ţării a secat rezervele guvernului de la Kiev, Ucraina fiind în pericol de a intra în incapacitate de plată a datoriilor.

În acest sens, oficialii de la Kiev au încheiat recent un program de bailout de 17,5 mld. dolari cu FMI.

Pachetul de salvare presupune şi restructurarea datoriei externe, iar oficialii de la Kiev vor să obţină reducerea acesteia cu 23 de miliarde de dolari.

Ucraina a respins recent o propunere de restructurare a datoriei lansate de un grup de investitori, printre care şi Franklin Templeton, cel mai mare creditor al ţării, potrivit Financial Times.

Propunerea grupului viza reducerea poverii datoriei ţării cu 15,8 miliarde de dolari pe următorii patru ani.

Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, Ucraina a considerat propunerea drept inacceptabilă, pentru că implica reducerea rezervelor sale valutare.

La finalul vizitei de două săptămâni a delegaţiei FMI la Kiev, Gheorghiev a concluzionat că discuţiile cu autorităţile ucrainene au fost „constructive“ şi că „s-a ajuns la un consens în privinţa majorităţii problemelor“.

Ucraina speră în deblocarea cât mai curând a următoarei tranşe de 2,5 miliarde de dolari din programul de bailout.

FMI insistă însă că banii vor veni numai dacă acesta va fi mulţumit de măsurile pe care le va lua guvernul ucrainean pentru a reforma economia ţării, profund afectată de costurile ridicate la energie, corupţie şi conflictul din zona de est.

sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *