Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 22:30
Abonamente

Lumea 13 August 2010, ora 05:11    Din editia print

Foametea din 1947 şi statisticile oficiale

Marime Font
Imagini: 4

„Există minciună simplă, există minciună crasă şi există statistica”
(Benjamin Israeli) 

Anul 1946 a fost unul secetos. Roadă nu s-a făcut. Cu toate acestea, rezervele de grâne şi cereale ale ţăranului basarabean îl asigurau, cu anumite dificultăţi, să iasă din iarnă. Nu a fost să fie aşa, deoarece, indiferent de recolta obţinută, agricultorii erau obligaţi să predea la stat cotele de cereale impuse - aşa-numita postavka (grâu, floarea-soarelui, cartofi, soia, carne, ouă, lapte, brânză şi lână), stabilite prin două hotărâri ale Consiliului Comisarilor Poporului al RSSM şi Comitetului Central al Partidului Comunist (bolşevic) din Moldova din 9 aprilie 1945. Pentru neexecutarea acestei obligaţiuni ţăranul risca, cel puţin, o amendă şi confiscarea celor datorate, iar în cazul opunerii rezistenţei - ani grei de lagăr.

 Odată cu venirea toamnei, fără a se ţine cont de secetă, upolnomocenul, responsabilul pentru colectarea impozitului agricol, însoţit de activiştii satului, de partid şi comsomol (oamenii îi mai ţin minte pe unii), s-au apucat „de lucru”. Aceştia au perseverat „în muncă”, măturând podurile şi hambarele, scotocind locurile în care ţăranul îşi ascundea puţinul care îi mai rămăsese, confiscând bunuri şi animale în contul postavkăi. Cu alte cuvinte - lăsând basarabeanul fără produsele minime de existenţă, căci planul dictat de sus trebuia îndeplinit.

În consecinţă, au apărut primele semne de foamete, care însă nu au fost luate în serios de conducerea RSS Moldovenească. Problema s-a agravat la începutul, dar mai ales, la mijlocul iernii anului 1947, când mai toată populaţia RSSM suferea de foamete, iar o bună parte, aşa după cum vom vedea, de distrofie.


Pentru a cunoaşte starea de fapt a lucrurilor, la solicitarea Procuraturii, Ministerul Sănătăţii al RSSM a întocmit rapoarte, cu parafa „strict secret”, cu privire la înfometarea populaţiei. Ministerul monitoriza doar cazurile de distrofie, considerată forma cea mai gravă a foametei.

Astfel, potrivit datelor statistice întocmite de minister, recent descoperite de noi, circa 10 la sută din populaţie suferea de distrofie. De exemplu, la 1 februarie 1947 numărul basarabenilor ajunşi la distrofie era de 189.924, iar peste 20 de zile deja depăşise 220 mii de oameni, 76.164 dintre care erau copii. Numărul celor decedaţi, la acea dată, era doar de 6.687 persoane. Totodată, din datele de mai jos se văd „măsurile” întreprinse de autorităţi prin amenajarea unui număr insuficient de paturi şi internarea a mai puţin de 10% din cei bolnavi.
Nu vom comenta datele de mai jos având în vedere că, pe de o parte, administraţia sovietică nu era interesată să dea publicităţii numărul real al celor bolnavi, care, la sigur, a fost mult mai mare, iar pe de altă parte, şi cifrele invocate de ei pot fi trecute la categoria crime împotriva umanităţii.

Precizăm că RSS Moldovenească la acea vreme era divizată administrativ în patru oraşe de subordine republicană (Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol), şase judeţe (Bălţi, Bender, Chişinău, Cahul, Orhei şi Soroca) şi şase raioane de subordine republicană (Tiraspol, Dubăsari, Slobozia, Râbniţa, Camenca şi Grigoriopol).

În tabelul nr. 1 vedeţi cazurile de distrofie recunoscute de Ministerul Sănătăţii la 1 februarie 1947 (informaţiile privind r-l Grigoriopol sunt de pe 20 ianuarie, iar cele pentru jud. Cahul, r-l Tiraspol şi Camenca - de pe 25 ianuarie)

Următoarele date statistice consemnează evoluţia distrofiei cinci zile mai târziu – la 5 februarie. Cifrele distrofiei sunt în creştere, mortalitatea la fel. De exemplu, în or. Chişinău erau înregistrate deja 6494 persoane, dintre care 4057 copii, în or. Bălţi - 436 persoane, Bender - 795 şi Tiraspol - 261 persoane. Problema foametei/distrofiei s-a agravat mai ales în judeţe. Astfel, numărul celor bolnavi de distrofie în judeţul Bălţi a crescut timp de cinci zile de la 3.953 la 15.077 bolnavi, iar numărul total pe RSSM al celor aduşi la distrofie a crescut de la 189.924 la 212.940 persoane. Peste 50% erau copii până la 14 ani.
Nici datele statistice din 10 februarie 1947 nu erau mai îmbucurătoare. Distrofia era în creştere şi numărul celor bolnavi a ajuns la cifra 215.078 persoane (datele fără situaţia pe judeţele Bălţi şi Cahul, care erau cele mai afectate de boală, precum şi fără raioanele Râbniţa şi Camenca), dintre care 77.235 erau copii până la 14 ani. Numărul celor decedaţi ajunsese la 9.292 persoane.
Statisticile din 15 februarie, deşi incomplete, denotă adevăratele ravagii ale distrofiei în Basarabia. Fără informaţii pentru câteva judeţe şi oraşe (datele pentru judeţele Bălţi şi Cahul sunt din 5 februarie, iar cele pentru or. Bender şi jud. Orhei sunt din 10 februarie), distrofia capătă dimensiuni imaginabile, ajungând la cifra de 218.385 persoane.

Tabelul nr. 2 prezintă cazurile de distrofie la 15 februarie 1947

 Continuând să monitorizeze situaţia, într-un raport al Ministerului referitor la starea de la 20 februarie 1947 se menţionează: „La data de 20 februarie numărul bolnavilor de distrofie este de 206.181 (fără datele din r-l Camenca, Grigoriopol şi Tiraspol), dintre care 87.292 sunt copii. Distrofia de gradul II a atins 65.027 persoane, iar de gradul al III-lea 29.450 persoane. Judeţele cu cele mai multe cazuri de distrofie sunt: Chişinău - 53.009, Cahul - 45.691, Bender - 35.135 şi Orhei 31.654 persoane. Pentru perioada respectivă Ministerul Sănătăţii nu deţine informaţii privind decesele”.
Începând cu luna martie, Ministerul Sănătăţii recurge la un şiretlic statistic. Nu mai totalizează numărul bolnavilor de distrofie, ci îi enumără doar pe „noii descoperiţi”. Pentru următoarele luni au fost colectate informaţii pentru datele de 1 -5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25 şi 25-30 martie (Tabelul nr.3).

 Aşadar, fără date de pe ultimele 5 zile din lunile martie şi aprilie, numărul „cazurilor noi” pentru lunile martie-iunie 1947 constituie 76.043 persoane, dintre care copiii constituiau 23.891, iar numărul deceselor a fost de 18.101 persoane. Primele semne de îmbunătăţire a situaţiei distrofice din RSS Moldovenească apar în luna iulie, odată cu primele recolte.
Dacă adăugăm cifra de 76.043 din lunile martie - iunie 1947, la numărul de 218.385 de la începutul anului (fără datele de pe unele judeţe), obţinem cifra de 294.428 de cazuri de distrofie. Este cifra oficială, în realitate însă nu se cunoaşte numărul real al celor care au suferit de foamete.

Mihai Taşcă, dr. în drept, secretarul Comisiei prezidenţiale
pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 22:30

Un bloc cu nouă nivele s-a prăbuşit la Otaci. Potrivit purtatorul de cuvant ISGU, 48 de familii au fost evacuate.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 19 Iunie 2019, ora: 19:33

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Iunie 2019, ora: 18:33

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:30

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:03

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 17:17

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

Dacă Moldova ar primi statutul de candidat prin anii 2020-2030, ar însemna să intre în UE, în cel mai bun caz, undeva spre 2040.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 16:02

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Ilan Șor a vândut 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, scrie Mold-Street.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:55

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)