Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Lumea 13 August 2010, ora 05:11    Din editia print

Foametea din 1947 şi statisticile oficiale

Marime Font
Imagini: 4

„Există minciună simplă, există minciună crasă şi există statistica”
(Benjamin Israeli) 

Anul 1946 a fost unul secetos. Roadă nu s-a făcut. Cu toate acestea, rezervele de grâne şi cereale ale ţăranului basarabean îl asigurau, cu anumite dificultăţi, să iasă din iarnă. Nu a fost să fie aşa, deoarece, indiferent de recolta obţinută, agricultorii erau obligaţi să predea la stat cotele de cereale impuse - aşa-numita postavka (grâu, floarea-soarelui, cartofi, soia, carne, ouă, lapte, brânză şi lână), stabilite prin două hotărâri ale Consiliului Comisarilor Poporului al RSSM şi Comitetului Central al Partidului Comunist (bolşevic) din Moldova din 9 aprilie 1945. Pentru neexecutarea acestei obligaţiuni ţăranul risca, cel puţin, o amendă şi confiscarea celor datorate, iar în cazul opunerii rezistenţei - ani grei de lagăr.

 Odată cu venirea toamnei, fără a se ţine cont de secetă, upolnomocenul, responsabilul pentru colectarea impozitului agricol, însoţit de activiştii satului, de partid şi comsomol (oamenii îi mai ţin minte pe unii), s-au apucat „de lucru”. Aceştia au perseverat „în muncă”, măturând podurile şi hambarele, scotocind locurile în care ţăranul îşi ascundea puţinul care îi mai rămăsese, confiscând bunuri şi animale în contul postavkăi. Cu alte cuvinte - lăsând basarabeanul fără produsele minime de existenţă, căci planul dictat de sus trebuia îndeplinit.

În consecinţă, au apărut primele semne de foamete, care însă nu au fost luate în serios de conducerea RSS Moldovenească. Problema s-a agravat la începutul, dar mai ales, la mijlocul iernii anului 1947, când mai toată populaţia RSSM suferea de foamete, iar o bună parte, aşa după cum vom vedea, de distrofie.


Pentru a cunoaşte starea de fapt a lucrurilor, la solicitarea Procuraturii, Ministerul Sănătăţii al RSSM a întocmit rapoarte, cu parafa „strict secret”, cu privire la înfometarea populaţiei. Ministerul monitoriza doar cazurile de distrofie, considerată forma cea mai gravă a foametei.

Astfel, potrivit datelor statistice întocmite de minister, recent descoperite de noi, circa 10 la sută din populaţie suferea de distrofie. De exemplu, la 1 februarie 1947 numărul basarabenilor ajunşi la distrofie era de 189.924, iar peste 20 de zile deja depăşise 220 mii de oameni, 76.164 dintre care erau copii. Numărul celor decedaţi, la acea dată, era doar de 6.687 persoane. Totodată, din datele de mai jos se văd „măsurile” întreprinse de autorităţi prin amenajarea unui număr insuficient de paturi şi internarea a mai puţin de 10% din cei bolnavi.
Nu vom comenta datele de mai jos având în vedere că, pe de o parte, administraţia sovietică nu era interesată să dea publicităţii numărul real al celor bolnavi, care, la sigur, a fost mult mai mare, iar pe de altă parte, şi cifrele invocate de ei pot fi trecute la categoria crime împotriva umanităţii.

Precizăm că RSS Moldovenească la acea vreme era divizată administrativ în patru oraşe de subordine republicană (Chişinău, Bălţi, Bender şi Tiraspol), şase judeţe (Bălţi, Bender, Chişinău, Cahul, Orhei şi Soroca) şi şase raioane de subordine republicană (Tiraspol, Dubăsari, Slobozia, Râbniţa, Camenca şi Grigoriopol).

În tabelul nr. 1 vedeţi cazurile de distrofie recunoscute de Ministerul Sănătăţii la 1 februarie 1947 (informaţiile privind r-l Grigoriopol sunt de pe 20 ianuarie, iar cele pentru jud. Cahul, r-l Tiraspol şi Camenca - de pe 25 ianuarie)

Următoarele date statistice consemnează evoluţia distrofiei cinci zile mai târziu – la 5 februarie. Cifrele distrofiei sunt în creştere, mortalitatea la fel. De exemplu, în or. Chişinău erau înregistrate deja 6494 persoane, dintre care 4057 copii, în or. Bălţi - 436 persoane, Bender - 795 şi Tiraspol - 261 persoane. Problema foametei/distrofiei s-a agravat mai ales în judeţe. Astfel, numărul celor bolnavi de distrofie în judeţul Bălţi a crescut timp de cinci zile de la 3.953 la 15.077 bolnavi, iar numărul total pe RSSM al celor aduşi la distrofie a crescut de la 189.924 la 212.940 persoane. Peste 50% erau copii până la 14 ani.
Nici datele statistice din 10 februarie 1947 nu erau mai îmbucurătoare. Distrofia era în creştere şi numărul celor bolnavi a ajuns la cifra 215.078 persoane (datele fără situaţia pe judeţele Bălţi şi Cahul, care erau cele mai afectate de boală, precum şi fără raioanele Râbniţa şi Camenca), dintre care 77.235 erau copii până la 14 ani. Numărul celor decedaţi ajunsese la 9.292 persoane.
Statisticile din 15 februarie, deşi incomplete, denotă adevăratele ravagii ale distrofiei în Basarabia. Fără informaţii pentru câteva judeţe şi oraşe (datele pentru judeţele Bălţi şi Cahul sunt din 5 februarie, iar cele pentru or. Bender şi jud. Orhei sunt din 10 februarie), distrofia capătă dimensiuni imaginabile, ajungând la cifra de 218.385 persoane.

Tabelul nr. 2 prezintă cazurile de distrofie la 15 februarie 1947

 Continuând să monitorizeze situaţia, într-un raport al Ministerului referitor la starea de la 20 februarie 1947 se menţionează: „La data de 20 februarie numărul bolnavilor de distrofie este de 206.181 (fără datele din r-l Camenca, Grigoriopol şi Tiraspol), dintre care 87.292 sunt copii. Distrofia de gradul II a atins 65.027 persoane, iar de gradul al III-lea 29.450 persoane. Judeţele cu cele mai multe cazuri de distrofie sunt: Chişinău - 53.009, Cahul - 45.691, Bender - 35.135 şi Orhei 31.654 persoane. Pentru perioada respectivă Ministerul Sănătăţii nu deţine informaţii privind decesele”.
Începând cu luna martie, Ministerul Sănătăţii recurge la un şiretlic statistic. Nu mai totalizează numărul bolnavilor de distrofie, ci îi enumără doar pe „noii descoperiţi”. Pentru următoarele luni au fost colectate informaţii pentru datele de 1 -5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25 şi 25-30 martie (Tabelul nr.3).

 Aşadar, fără date de pe ultimele 5 zile din lunile martie şi aprilie, numărul „cazurilor noi” pentru lunile martie-iunie 1947 constituie 76.043 persoane, dintre care copiii constituiau 23.891, iar numărul deceselor a fost de 18.101 persoane. Primele semne de îmbunătăţire a situaţiei distrofice din RSS Moldovenească apar în luna iulie, odată cu primele recolte.
Dacă adăugăm cifra de 76.043 din lunile martie - iunie 1947, la numărul de 218.385 de la începutul anului (fără datele de pe unele judeţe), obţinem cifra de 294.428 de cazuri de distrofie. Este cifra oficială, în realitate însă nu se cunoaşte numărul real al celor care au suferit de foamete.

Mihai Taşcă, dr. în drept, secretarul Comisiei prezidenţiale
pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)