Finanţe

Forintul ungar, în cădere liberă

Moneda Ungariei s-a depreciat cu 1,7%, la 280,4 forinţi pentru un euro, până la 17:25 (18:25 ora României). Forintul a avut joi cea mai slabă evoluţie dintre cele 170 de monede analizate de Bloomberg. Înainte de comentariile lui Kosa, moneda ungară se aprecia cu 0,7%.

Forintul a pierdut 14% din valoare comparativ cu maximul ultimelor 14 luni atins în martie, cel mai mare declin dintre monedele analizate de Bloomberg, după ce Fidesz a câştigat alegerile cu promisiuni că va reduce taxele şi va susţine înfiinţarea de locuri de muncă, iar temerile investitorilor privind o extindere a crizei din Grecia s-au amplificat.

Vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat, joi, că economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât se aştepta noul guvern, iar ţara are "şanse foarte mici" de a evita soarta Greciei.

"Comentariile legate de Grecia au speriat pieţele. Dacă guvernul creşte deficitul bugetar la 7-8% din PIB în acest an, fără perspective de îmbunătăţire în 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piaţa obligaţiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creşte", a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.

Totodată, Barroso a afirmat, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban, că Ungaria este într-o "situaţie delicată", iar guvernul trebuie să accelereze consolidarea finanţelor publice.

Şeful guvernului ungar s-a întâlnit cu preşedintele CE pentru a obţine acordul Uniunii Europene (UE) în privinţa unui deficit bugetar peste limita convenită pentru 2010.

"Mesajul nostru pentru Ungaria şi alte state este că ar trebui să accelereze consolidadrea fiscală şi nu să o relaxeze. Nu ar trebui să opunem consolidarea fiscală creşterii. Fără disciplină fiscală nu vom înregistra creştere economică", a declarat Barroso.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, că este hotărât să reducă deficitul bugetar. Şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, în săptămâna aceasta, că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

Biroul de presă al Fidesz nu a fost disponibil imediat pentru a comenta afirmaţiile lui Kosa, notează Bloomberg.

Sursa: Mediafax 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *