Educație

Formarea unui specialist în domeniul ABA ajunge la zeci de mii de euro

Un specialist poate obține dreptul de a aplica terapia ABA în condițiile în care a absolvit Facultatea de Psihologie și a finalizat un masterat. Specializare în domeniul terapiei ABA se poate face în SUA, Marea Britanie, Israel etc. De asemenea, candidații trebuie să încheie un contract de supervizare cu un specialist deja acreditat în terapia ABA. Sub supravegherea acestuia, specialistul trebuie să efectueze 1500 de ore de practică în terapia ABA pentru a obține acreditarea.

La întrebarea ce măsuri întreprinde Ministerul Sănătății în privința copiilor cu autism, autoritatea a precizat că în Planul de acţiuni al Programului naţional de sănătate mintală 2017-2021 este prevăzută elaborarea standardelor de calitate şi mecanismelor de finanţare a serviciilor pentru copiii cu tulburări din spectrul autismului.

Conform datelor prezentate de către Centrul Național de Management în Sănătate, la finele anului 2016 în supravegherea medicilor psihiatri, inclusiv a centrelor comunitare de sănătate mintală, din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medicală primară, se aflau 366 de pacienți diagnosticați cu autism, din care 349 copii până în 18 ani. În prezent, în capitală există două centre ce oferă servicii de terapie ABA. Specialiștii centrelor dețin studii în domeniul psihopedagogiei și sunt specializați în lucrul cu copiii cu dizabilități. Specialistul supervizor își face studiile la distanță în SUA pentru a obține acreditarea în terapia ABA.

Anterior, directorul executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, a declarat într-o conferință de presă că o oră de terapie ABA costă 120 de lei, iar părinții sunt cei care achită integral pentru aceste ședințe. În alte state aceste cheltuieli sunt subvenționate de stat, pe când în Moldova povara psihologică și financiară cade doar pe părinți. Olga Guzun, membra a Asociației „SOS Autism”, spune că un copil cu dizabilitate din spectrul autismului are nevoie de cel puţin două ore de astfel de terapie zilnic. Terapia poate dura ani buni, iar uneori și toată viața. În cadrul asociației sunt părinţi care au vândut locuințele la sate şi locuiesc cu chirie în Chişinău doar ca să poată avea acces la serviciile de terapie existentă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *