Eveniment

Formuzal şi Dudoglo în duel politic

Asociaţia obştească „Novaia Gagauzia”, condusă de N. Dudoglo, a organizat duminică un miting în centrul Comratului, în cadrul căruia participanţii au adoptat o rezoluţie privind ilegalitatea includerii lui Mihail Formuzal în lista membrilor Cabinetului de miniştri. Ieri, Dudoglo a contestat la Curtea de Apel Comrat rezultatul alegerilor regionale, dar nu aşteaptă o decizie în favoarea sa: „Suntem miraţi, cum poate să aibă loc judecata, dacă deja Guvernul a fost învestit în funcţie, iar preşedintele interimar a semnat decretul. E clar că au loc presiuni asupra judecătorilor. Nu ştiu cine face presiuni…”, ne-a spus contracandidatul lui Formuzal.
Potrivit primarului de Comrat, în ziua alegerilor, pe 26 decembrie 2010, s-au înregistrat multiple încălcări în defavoarea candidaturii sale. „În premieră, au avut loc alegeri cumpărate masiv. 20% din cetăţeni n-au votat în secţiile de votare, ci afară. Au votat mai mult de 2000 de morţi. Sunt dovezi”, spune Dudoglo. În acelaşi timp, el a anunţat că, dacă instanţa nu-i va da dreptate şi rezultatele alegerilor nu vor fi anulate, „vom finisa procesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind votul de neîncredere başkanului”.

Mihail Formuzal nu a comentat acuzaţiile care i se aduc, dar anterior a menţionat pentru presă: „Înţeleg sentimentele lui Nikolai Dudoglo, care pierde alegerile în faţa mea pentru a doua oară consecutiv. Dar aceasta-i democraţia”.

Preşedinta Curţii de Apel Comrat (CA), Elena Lazareva, a confirmat că alegerile încă n-au fost validate. „Avem multe plângeri pe care trebuie să le clarificăm. Acum interogăm martorii şi analizăm dovezile. Vă spun orientativ că o decizie finală va fi pronunţată pe 19 sau 21 ianuarie”. Referindu-se la depunerea jurământului de către Formuzal, Lazareva s-a limitat la următoarea afirmaţie: „Poate a făcut acest lucru ca başkan interimar, deoarece, după cum vă daţi seama, regiunea nu poate rămâne fără conducător”.

În opinia prim-ministrului Vlad Filat, fiecare e în drept să facă anumite afirmaţii, „numai că la noi se obişnuieşte să se aducă şi acuzaţii”. „Domnul Formuzal, până la validarea alegerilor, este başkan al Găgăuziei în exerciţiul funcţiei. Conform legislaţiei, başkanul este membru al Guvernului din oficiu. Atunci când situaţia se va schimba, vom reveni la subiect – fie peste patru ani, fie în cazul în care instanţa de judecată va stabili neregularităţi”, a comentat premierul.

Vedeţi şi opinia analistului Oazu Nantoi la acest subiect

P.S. În noaptea de 16 ianuarie, la ora 2 noaptea, tatăl lui Mihail Formuzal, în vârstă de 80 de ani, a fost atacat de trei persoane necunoscute. Potrivit MAI, cei trei au sustras 3000 de dolari şi o armă de vânătoare. Serviciul de presă susţine că, deocamdată, nu au fost identificaţi atacatorii, iar atacul ar fi legat mai degrabă de motive economice, decât politice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *