Istorie

Fosile hominide vechi de 1,7 milioane de ani descoperite nu în Africa, ci în China

Oamenii de știință chinezi suspectează faptul că artefactele ar putea să fi aparținut lui Homo erectus, însă datele pe care le au în prezent nu sunt suficient de concludente.

Peste 60 de situri au fost excavate în Bazinul Nihewan, la circa 150 de kilometri vest de Beijing, toate datând din Epoca Pietrei. Descoperite încă din anul 1972, siturile conțin numeroase artefacte din piatră, asemănătoare celor din cultura Oldowan, cultura lui Homo erectus.

Surpriza a venit în momentul în care cercetătorii chinezi au încercat să afle, în premieră, vârsta acestor artefacte, vârstă care fusese estimată la maxim 1 milion de ani. Analizând straturile geologice care înconjoară respectivele obiecte, paleoantropologii din Beijing au concluzionat că vârsta acestora este cu mult mai mare, unele dintre ele atingând cel puțin 1,7 milioane de ani.

Resturile fosile de cai sălbatici, elefanți și alte viețuitoare sugerează faptul că zona ocupată de misterioasa populație hominidă era o vastă pășune, întreruptă sporadic de pâlcuri de pădure. Un lac existent la baza munților ar fi reprezentat o atracție uriașă pentru acești prezumptivi strămoși ai speciei umane, oferind nu numai acces la apă dar și o sursă alternativă de hrană. De asemenea, munții ar fi oferit piatra necesară armelor și uneltelor. De altfel, situri similare au fost descoperite la peste 2.500 de kilometri distanță de bazinul Nihewan, ceea ce arată, fără doar și poate, că specia cu pricina acoperea un areal uriaș.

Cele mai vechi fosile de Homo erectus datează de acum circa 1,8 – 1,9 milioane de ani, și au fost descoperite pe teritoriul Africii, cele mai recente având aproximativ 100.000 de ani. Homo erectus este, probabil, prima specie hominidă care a migrat de pe teritoriul Continentului Negru (posibil din cauza secetei), cu peste 1,5 milioane de ani înaintea lui Homo sapiens.

Sursa: Revista Magazin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *