Internațional

Fost lider al Partidului Conservator: Theresa May ar merge şi la război ca să protejeze suveranitatea Gibraltarului, la fel cum Margaret Thatcher a făcut-o pentru Insulele Falkland

Michael Howard a spus că Guvernul de la Londra va sprijini Gibraltarul pe perioada negocierilor privind Brexit-ul, în contextul în care există acuzaţii că UE vrea să preia mica peninsulă după ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană.

De asemenea, ministrul apărării britanic, Michael Fallon, a pledat pentru a proteja Gibraltarului în orice fel. "Oamenii din Gibraltar au spus clar că nu vor să trăiască sub suveranitatea Spaniei. Gibraltarul va fi protejat sub orice formă", a declarat Michael Fallon. El a mai spus că "nu există nicio îndoială că guvernul nostru va fi alături de Gibraltar".  

Gibraltarul se află în Europa de sud-vest, la sud de Spania, mărginind strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic. Gibraltar este teritoriu britanic, singurul de peste mări situat în Europa.

Scurt ghid despre Gibraltar

Deşi suveranitatea britanică a fost oficializată prin tratatul de la Utrecht în 1713 şi Gibraltar a devenit o colonie britanică în 1830, Spania a avut întotdeauna "împotriviri" la ideea de proprietate din Marea Britanie. Două referendumuri – în 1967 şi 2002 – au arătat că majoritatea covârşitoare a rezidenţilor din Gibraltar doresc să rămână britanici. Peninsula, care numără aproximativ 30.000 de rezidenţi, a votat la referendumul din iunie 2016 pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *