Actualitate

Fost portar al naţionalei Turciei, inculpat pentru „gulenism”

Fostul portar al naţionalei Turciei, Omer Catkic, a fost inculpat pentru apartenenţă la grupul lui Fethullah Gulen, el fiind plasat în detenţie până la desfăşurarea procesului

Omer Catkic fusese reţinut la 22 august din cauza presupuselor legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, acuzat că a organizat lovitura de stat de anul trecut.

Un tribunal a decis inculparea fostului portar şi a ordonat plasarea în arest, în aşteptarea procesului, a cărui dată nu a fost încă fixată, a anunţat agenţia Dogan.

În vârstă de 42 de ani, Omer Catkic este bănuit că a folosit aplicaţia criptată Bylock, care, conform autorităţilor turce, ar fi instrumentul de comunicare între presupuşii organizatori ai loviturii de stat.

El mai este acuzat că a investit un milion de dolari în Bank Asya, o bancă apropiată lui Fethullah Gülen, care de la lovitura de stat a trecut sub tutela statului. Fotbalistul a fost selecţionat de 19 ori în naţionala Turciei şi a jucat la echipei precum Bursaspor sau Antalyaspor. Catkic s-a retras din activitate în 2012, iar de atunci era comentator sportiv la un post de televiziune.

În noaptea de 15-16 iulie 2016, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, 10.000 de persoane – militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti – sunt urmăriţi în justiţie, în timp ce aproximativ 50.000 au fost concediaţi.

Sursa: News.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *