Ultima oră

Fosta conducere a Ministerului Culturii, in vizorul procurorilor

Fosti demnitari de la Ministerul Culturii sunt cercetati in cateva dosare penale privind gestionarea frauduloasa si instrainarea in favoarea unor agenti economici privati a unor imobile cu statut de patrimoniu cultural, printre care si Circul din Chisinau. Anuntul a fost facut de Procuratura Generala (PG), care nu da insa si nume, dar mentioneaza ca ilegalitatile au avut loc in 2008-2009.

Potrivit Serviciului de presa al PG, verificarile efectuate de procurori au constatat ca pe 7 noiembrie 2008 (cand la carma Ministerului Culturii se afla Artur Cozma, n.r.), SA „Circul din Chisinau”, cu mari abateri de la lege, a incheiat un contract cu compania cu capital strain „Pesenex Developments Limited” prin care i-a transmis acesteia in folosinta, pe un termen de 29 de ani, cladirea principala a Circului si un alt imobil, impreuna cu terenul aferent. Procuratura Generala a inaintat in instanta de judecata, in interesul Ministerului Culturii, o cerere privind declararea nulitatii contractului. Procurorii au stabilit, de asemenea, ca „Circul din Chisinau” a fost reorganizat din intreprindere de stat in societate pe actiuni contrar legislatiei, printr-un ordin al ministrului Culturii Artur Cozma, nr.20 din 31.01.2007. PG a cerut Ministerului Culturii sa ia masuri pentru a reveni la forma organizatorico-juridica initiala a”“Circului din Chisinau” si a solicitat Agentiei Proprietatii Publice sa excluda Circul din lista intreprinderilor supuse privatizarii.

Tot cu grave incalcari, fara acordul Ministerului Culturii, I.S. “Agentia de Impresariat” a transmis Fundatiei “Viitorul Moldovei” in folosinta, administrare si posesie, pe un termen de 29 de ani, doua imobile din centrul capitalei. Si pe acest caz, PG a inaintat o cerere in instanta in vederea anularii contractelor. O cerere similara a fost depusa la Curtea de Apel Economica in legatura cu instrainarea ilegala de catre Agentia Proprietatii Publice in favoarea I.C.S. “Maxelegant” SRL a monumentului de arhitectura “Palatul Grinfeld” de pe str. Bucuresti 62. Totodata, Procuratura Anticoruptie a pornit urmarirea penala pe acest caz.
De asemenea, dupa verificarea legalitatii gestionarii de catre factorii de decizie de la SA „Centrul Teatral Luceafarul” a patrimoniului si finantelor intreprinderii, PG a dispus inceperea urmaririi penale in privinta unor respponsabili de la Ministerul Culturii, in baza articolului “depasirea atributiilor de serviciu, soldate cu urmari grave”. Totodata, ca rezultat al incalcarilor depistate, pentru dobandirea ilicita de catre SRL „Invizibil” a bunurilor SA „Centrul Teatral Luceafarul” in proportii deosebit de mari, la 1 martie curent, Procuratura Generala a dispus inceperea urmaririi penale in baza articolelor „escrocherie” si „abuz in serviciu, soldat cu urmari grave”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *