Actualitate

Fosta primă-doamnă a SUA Barbara Bush a murit la 92 de ani

Doamna Bush, care a fost prima-doamnă din 1989 până în 1993, s-a aflat într-o stare de sănătate slabă de mai multă vreme şi a refuzat un tratament medical suplimentar, relatează BBC.

Întreaga unitate politică americană şi-a adus condoleanţe la auzirea vestei. Soţul ei, în vârstă de 93 de ani, este cel mai longeviv preşedinte american. Fiul lor, George, a fost ales în anul 2000 şi a servit timp de două mandate ca cel de-al 43-lea preşedinte al naţiunii. Într-un comunicat de presă, acesta a declarat: „Draga mea mamă a murit la vârsta de 92 de ani. Laura, Barbara, Jenna şi eu suntem întristaţi, însă avem inimile împăcate pentru că ştim că şi a ei este la fel. Barbara Bush a fost o fabuloasă primă-doamnă şi o femeie care a adus frivolitate, dragoste şi alfabetizare la milioane de oameni”.

Bush a mai precizat că mama sa „ne-a ţinut în picioare şi ne-a făcut să râdem până la sfârşit. Sunt un om norocos că Barbara Bush a fost mama mea. Familia noastră îi va simţi dorul şi vă mulţumim tuturor pentru rugăciunile şi urările voastre”, a mai subliniat fostul preşedinte.

„Vulpea Argintie” de la Casa Albă

Spre deosebire de alte soţii de preşedinţi americani dinainte ei, doamna Bush şi-a depăşit rolul tradiţional şi a fondat „Fundaţia Barbara Bush pentru Alfabetizarea Familiei”, prin care a ajutat părinţi şi copii din comunităţi dezavantajate să înveţe să scrie şi să citească. Aceasta a fost o susţinătoare feroce a drepturilor civile şi a mers deseori împotriva multora dintre suporterii partidului republican al soţului ei, spijinind o atitudine mai liberaă în privinţa drepturilui la avort.

Datorită părului său alb, doamna Bush a fost numită adesea de către familia ei drept „Vulpea Argintie”. Într-o declaraţie de la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a subliniat că doamna Bush nu va fi uitată pentru devotamentul ei faţă de ţară şi familie, „ambele pe care le-a slujit în mod nemaipomenit”. Barack şi Michelle Obama au descris-o pe Barbara ca o „piatră de temelie a unei familii dedicate serviciului public” şi „un exemplu al umilinţei şi decenţei care reflectă cel mai bine spiritul american”.

Un alt fost preşedinte american, Bill Clinton, a declarat că doamna Bush a fost „dispusă să sprijine familiea şi prietenii, precum şi ţara şi cauzele ei”. Acesta a mai relatat că el şi Hillary Clinton „nu vom uita niciodată curtoazia pe care ea şi preşedintele Bush ne-au arătat-o”. În ianuarie, cuplul Bush şi-a sărbătorit ce-a de-a 73-a aniversare a nunţii.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *