Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Actualitate 15 Septembrie 2020, ora 16:10

Fostul ambasador german în Rusia, Rüdiger von Fritsch, analizează într-un interviu modelul de comportament al Kremlinului în cazul Navalnîi și explică în ce fel se poate vorbi ferm cu Moscova

Marime Font

 

DW: Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost victima unui atentat cu otravă, nimeni nu se mai îndoiește de acest lucru la Berlin. Ministerul rus de Externe cere însă dovezi și amenință cu o "înrăutățire a relațiilor germano-ruse" și chiar cu "efecte adverse grave asupra situației internaționale". Cum interpretați aceste luări de poziție ale Moscovei?

Rüdiger von Fritsch: Mda, aduce puțin cu expresia "hoțul strigă hoții". Cineva fură ceva, strigă apoi tare "prindeți hoțul" și arată în direcția greșită. Aceasta este reacția de fiecare dată. Este mereu același tipar: contraacuzații, dat vina pe alții, reproșuri, amenințări, ironii, dar niciodată clarificarea cazurilor. Alexei Navalnîi, cetățean rus, a fost otrăvit în Rusia pe 20 august cu o neurotoxină. Partea rusă a avut până acum toate ocaziile să clarifice circumstanțele incidentului sau să contribuie la lămurirea cazului. Sunt foarte multe lucruri care pot fi cercetate la fața locului. Dar nimeni nu a văzut și nu a auzit nimic! Și dacă ar fi fost o altă parte vinovată, așa cum Moscova susține în prezent, și acest lucru poate fi dovedit. În loc de așa ceva însă, doar contraacuzații.

Cred că guvernul german procedează corect. A anunțat Organizația de Interzicere a Armelor Chimice. Rusia este și ea parte din acest for. Astfel poate fi demarată o anchetă.

Loading...


Este doar un bluf al Moscovei sau chiar sunt acum în pericol firmele, fundațiile, organizațiile germane active în Rusia?

Rusia trebuie să decidă acum dacă blufează sau nu, și cât de mult este dispusă să-și facă singură rău. Deteriorarea relațiilor dintre Moscova și străinătate deja s-a petrecut. Nu doar în relația cu Germania: aceasta nu este o problemă germano-rusă, ci una internațională. Este o încălcare a unui tratat de drept internațional, o încălcare a interdicției folosirii armelor chimice. Este ceva ce afectează întreaga comunitate internațională. Și Rusia este cea care se face vinovată de actuala situație, cel puțin așa pare.

Potrivit informațiilor publicate de "Die Zeit" și "Tagesschau", ar fi vorba de o variantă mai nouă a neurotoxinei Noviciok, folosită de armata sovietică. Dacă despre această substanță este vorba, atunci este exclusă o implicare a cuiva din afara structurilor statale. Cum schimbă acest aspect relațiile germano-ruse, dacă Berlinul are acum motive să creadă că în Rusia sunt folosite arme chimice interzise, iar acestea sunt utilizate împotriva adversarilor politici?

Este grav. Dar nu este, din păcate, prima oară când așa ceva se întâmplă. În trecut, până la urmă adevărul a ieșit la lumină. Să ne amintim de cazul Skripal, când a fost exact același mod de operare (fostul agent dublu rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți în martie 2018 la Salisbury în Marea Britanie; n.red.). Și atunci Moscova a reacționat prin ironii și contraacuzații. A dat vina pe Occident și alte asemenea gesturi. Și apoi s-a aflat că doi agenți ai serviciului secret militar rus, ale căror nume se cunosc, au încercat să-i omoare cu Noviciok pe Serghei Skripal și pe fiica acestuia.

Ceea ce înseamnă că există, din păcate, un tipar după care sunt comise aceste atentate. Este deci o realitate cu care ne confruntăm de ceva vreme, o realitate groaznică.

Acest lucru îngreunează raporturile bilaterale, relația cu o țară importantă. Rusia este o țară mare și frumoasă. În cei cinci ani dificili petrecuți la Moscova, nu am permis ca simpatiile mele pentru Rusia să se stingă, pentru că îmi place această țară, istoria ei, am mare respect pentru cultura și oamenii ei. Dar Rusia are în prezent o conducere de stat care se pretează la astfel de acțiuni.

Cazul Navalnîi a dus la convocarea ambilor ambasadori: cel rus în Germania, cel german în Rusia. Ați putea să ne explicați în ce constă această procedură de convocare a unui ambasador? Sigur ați experimentat-o și dumneavoastră când erați ambasador la Moscova.

Poate decurge diferit, de la caz la caz. Depinde despre ce este vorba. Uneori ești convocat și nici măcar nu știi ce s-a întâmplat, iar mesajul îți este adus doar la cunoștință. Uneori știi despre ce va fi vorba, alteori bănuiești. Se vorbește absolut deschis. Este un aspect foarte important. Am putut mereu dialoga foarte deschis cu colegii mei ruși, în pofida diferențelor de conținut dintre noi, i-am apreciat mereu profesional. Am dat mereu cărțile pe față.

Să vă dau un exemplu. A fost faimosul caz Lisa, în care mașinăria de propagandă rusă a încercat din răsputeri să deturneze senzaționalist un incident cu totul diferit în realitate, pentru a acuza Germania și a speria populația. Când tentativele lor au eșuat, am fost chemat la Ministerul rus de Externe. S-a petrecut mereu aceeași rutină: am fost atacați, s-au rostit amenințări. Pentru mine a fost o bună ocazie să le spun clar: "Dragă colegule, să-ți spun ceva. Răul adevărat din această poveste este faptul că televiziunea de stat rusă, pentru care răspunde guvernul rus, a încercat să falsifice realitatea cu imagini și filmări false, scoase din context și luate din alte ocazii precedente, pe care le-am și precizat cu data exactă. Și acum încercați să ieșiți din colțul unde ați fost înghesuiți lansând un contraatac". Se poate vorbi deci foarte deschis, ceea ce eu consider foarte important. Dependența de armonie nu este un instrument potrivit în politică.

Ați putut spune deci pe față la Moscova și că nu credeți în versiunile rusești, cum că luptătorii pro-ruși din estul Ucrainei ar fi voluntari sau varianta servită în legătură cu tragedia doborârii zborului MH17?

Să vă povestesc ceva. S-a tot insistat că Rusia nu ar avea nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în sud-estul Ucrainei. În timp ce toată lumea știa, desigur, că toată insurgența de acolo avea loc cu ajutor rusesc. Ceea ce s-a și aflat și recunoscut mai târziu, să ne gândim doar la interviurile cu colonelul Girkin (fostul ofițer al serviciului secret militar rus Igor Girkin; n.red.). Un angajat al ambasadei germane în Rusia s-a deplasat la granița cu Ucraina și a văzut cum tancuri fără embleme statale treceau din Ucraina în Rusia, unde erau preluate de poliția militară și a transporturilor din Rusia și duse în garaje. Angajatul ambasadei germane a fotografiat aceste lucruri. Am pus pe masă aceste fotografii atunci când colegul rus de la Ministerul de Externe a afirmat din nou că Moscova nu are nicio implicare și am spus: "Dragi prieteni, acestea sunt fotografii făcute de un angajat al ambasadei germane. Acesta este adevărul". Au schimbat atunci rapid subiectul.

După otrăvirea lui Navalnîi se vorbește la Berlin despre posibile sancțiuni împotriva Rusiei. Mai întâi, cancelara germană a exclus din discuție proiectul Nord Stream 2. Acum ea afirmă că toate opțiunile rămân deschise. Ministrul de Externe Heiko Maas a declarat că speră că "rușii nu ne vor obliga să ne schimbăm poziția referitor la Nord Stream 2". V-ați răzgândit și dumneavoastră între timp cu privire la finalizarea construirii acestei conducte?

Două aspecte. Avem mai întâi situația de față – nicio clarificare după trei săptămâni, niciun sprijin, doar admonestări dinspre partea rusă – este corect să dăm de înțeles că nu excludem nicio variantă, că totul rămâne pe masă. Mi se pare reacția corectă în situația dată, în cercul de parteneri și aliați vom analiza ce răspuns să dăm dacă Rusia va refuza pe mai departe să coopereze.

În al doilea rând: proiectul Nord Stream însuși. Nord Stream este un proiect economic care are, desigur, și o dimensiune politică. Nu avem voie să omitem acest aspect. De aceea, guvernul german s-a străduit cu succes să garanteze continuarea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Acesta va continua. Dar de gazul pe care ar urma să îl primim prin conducta Nord Stream ar urma să beneficieze numeroase țări europene.

Mai ales noi germanii, care ne aflăm în plină restructurare a politicii energetice – cu succes – avem nevoie pe perioada intermediară de un mijloc de energie. Renunțăm la energia atomică, la cea prin cărbune. Dar nu dispunem încă de destule surse regenerabile de energie. Până le vom avea, trebuie să producem cumva energia necesară, iar gazul este cea mai bună soluție. Nu sunt sigur dacă aceia care tot încearcă să ne convingă să renunțăm la Nord Stream, de exemplu la Washington, nu sunt mânați de fapt de propriile interese economice. Și dacă gazul obținut prin fracking și care ne este oferit de cei care vor să oprim Nord Stream are prea mult sens din punct de vedere ecologic. Interesant este să semnalăm în acest context că, la fel cum noi cumpărăm gaz la preț convenabil de la ruși, SUA cumpără la rândul lor țiței ieftin de la ruși.

Rüdiger von Fritsch a fost între martie 2014 și iunie 2019 ambasador al Germaniei în Rusia. În acest timp s-au petrecut numeroase evenimente decisive care au schimbat pe termen lung relațiile germano-ruse: de la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, la războiul din estul Ucrainei, până la doborârea unui avion de pasageri (zborul MH17) deasupra regiunii ucrainene Donbas.

În prezent, von Fritsch este partener la firma de consultanță politico-economică "Berlin Global Advisors". În toamnă, va apărea cartea sa "Russlands Weg. Als deutscher Botschafter in Moskau". (Drumul Rusiei. Ca ambasador german la Moscova.)

dw.com

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)