După intervenția militară rusă în Siria, comentatorii au anunțat ca Putin este un strateg genial, scrie într-un articol pentru New York Times fostul ambasador SUA în Rusia, Michael McFaul. Autorul consideră că, de fapt, totul este pe dos.
„Acum cinci ani, Rusia era într-o poziție mult mai puternică, și astăzi, Putin încearca să se protejeze, multiplicand deciziile proaste inspirate de o teorie depășită a politicii internaționale”, afirma McFaul.
Fostul diplomat recomandă SUA și aliaților săi să „aplice o strategie cuprinzătoare pentru a minimiza consecințele negative ale acțiunilor Rusiei, și pentru a maximiza efectele pozitive pentru noi”.
După „primăvara arabă” și protestele din Rusia și Ucraina, Putin a simțit că în spatele acestor evenimente se află „mâna Statelor Unite” și că ar trebui să răspundă cu constrângere și forță, spune autorul.
În Rusia, tacticile lui Putin au împiedicat orice avans al opoziției. Dar, ca urmare, reformele economice au stagnat, investițiile au scăzut și ponderea proprietății de stat în economie a crescut.
În Ucraina, represiunea împotriva protestatarilor nu a reușit. Putin consideră că aceasta este o operațiune CIA, și a raspuns anexand Crimeea și a încercat să ia și estul Ucrainei.
Toate au fost realizări de scurtă durată, al caror preț este in creştere, spune McFaul. „Ca urmare a sancțiunilor și scăderii prețurilor la energie, economia rusă a scăzut la de la 2.000 miliarde $ în 2014 – la 1.200 miliarde in 2015”, – explică el.
„Putin a fost nevoit să renunțe la proiectul sau Novorosiia: Agenții săi din estul Ucrainei nu au obtinut sprijinul populatiei și au esuat în stabilirea unei bune guvernari. În plus, acțiunile sale au asigurat că Ucraina nu va intra în veci în CEEA și nu va fi niciodata aliat al Rusiei” – mai spune fostul ambasador.
Revenind la Siria, McFaul scrie: „După patru ani de război civil, Assad a ajuns sa controleze foarte putine teritorii şi se confruntă cu un inamic redutabil. De aceea Putin a trebuit să intervină – sa-si salveze aliatul-autocrat de la înfrângere. Campania aeriană rusă a dat aripi armatei siriene și aliațiilor săi, dar pe termen lung, doar cu raiduri aeriene, lui Assad îi va fi imposibil sa restabileasca autoritatea asupra întregii țari”.
McFaul conchide: „Putin este un maestru tactician pe termen scurt ca raspuns la diverse crize, dar mai puțin talentat în domeniul strategiei pe termen lung…Aventurile străine ale lui Putin îi vor aduce eşecul mai devreme sau mai târziu”, crede McFaul.
Iar SUA și aliații săi ar trebui să grabeasca acest eșec, opunand rezistență Rusiei pe diferite fronturi, spune autorul.
„În Siria, Statele Unite nu pot permite Rusiei sa elimine toți actorii, în afara de Assad și ISIS. Trebuie sa oferim mai multe arme și sprijin pentru alte grupari rebele. Trebuie să-l avertizam pe Putin ca atacurile asupra rebelilor care nu fac parte din ISIS ne forțează să luam masuri de aparare a acestora – prin crearea unei zone de interdicție aeriană sau oferirea de arme de apărare aeriană „-afirma McFaul.
Totodata, fostul ambasador propune creșterea asistenței financiare pentru Ucraina, în schimbul promovarii reformelor economice, precum și extinderea formarii militarilor ucraineni în paralel cu livrarea de arme defensive.
NATO ar trebui să găzduiască forțe terestre pe teritoriul Alianței din Europa de Est. Statele Unite ale Americii ar trebui să urmărească, de asemenea, obiective pe termen lung care să demonstreze leadership-ul SUA și sa accentueze izolarea Rusiei.
„Evident, SUA sunt interesate în apariția unei Rusii puternice, bogate și democratice, care ar fi pe deplin integrata în comunitatea internațională. Dar, în acest moment, singura cale de a împinge Rusia spre o schimbare de curs este să se impiedice politica actuală a lui Putin, şi nu doar în Siria, dar continuu, la un nivel strategic şi global”, conchide McFaul.
Sursa: paginaderusia.ro
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul