Ultima oră

Fostul Minister al Justitiei a prejudiciat Bugetul de milioane de lei

Curtea de Conturi a ascuns nu doar infractiunile comise de marii agenti economici loiali fostei guvernari comuniste, ci si tranzactiile dubioase dintre unele firme cu renume indoielnic si institutiile statului. Prejudiciile de zeci sau sute de milioane, aduse de catre stat Bugetului, nu se mentionau in actele oficiale si despre ele se vorbea la Curte in soapta. Dovada sunt si cateva cazuri depistate in cadrul unui audit efectuat in 2007 si… trecute cu vederea de catre Curtea de Conturi. Pe atunci Ministerul Justitiei era condus de Vitalie Parlog, pe care ulterior Voronin l-a numit prim-ministru pentru cateva zile. Probabil, a fost un gest de multumire…

Daca cineva crede ca, in timpul guvernarii comuniste, la Ministerul Justitiei (MJ) legea se respecta cu sfintenie, se insala amarnic. Singurul raport de audit, efectuat aici pentru anii 2006-2007, arata ca legea avea o importanta minuscula pentru acest minister. Bunaoara, intr-un singur an, 2007, MJ a efectuat cateva procurari ciudate de la firma „Ultracom Electronic”, actualmente: „Gloriateh-com”. Aceasta, printr-un contract din 28 august 2007, s-a obligat sa livreze MJ 654 de computere, in suma totala de 6,7 mln. lei. Parametrii tehnici ai computerelor erau specificati in anexa la contract, insa lipseau din facturile fiscale si din actele de primire-predare. Tocmai aici s-a ascuns smecheria – verificarea a 107 computere a stabilit ca parametrii tehnici sunt inferiori celor indicati in contract, adica, tehnica in cauza costa mult mai putin… In urma auditului, „Ultracom Electronic” a livrat ministerului, cu titlu de despagubire, un program antivirus la pretul de 1,3 mln. lei.

In acelasi raport de audit se mai arata ca Aparatul Central al MJ a procurat in 2006, cu derogari de la prevederile legislatiei, bunuri materiale in suma de 185,3 mii lei. Tranzactiile au fost efectuate fara a fi organizate proceduri de achizitii si fara a fi incheiate contracte de achizitii. Dar, si in cazurile cand achizitiile au avut loc, MJ oricum a incalcat legea. De mai multe ori, grupul de lucru pentru achizitii publice al MJ a declarat castigatoare ofertele cu cele mai mari preturi, chiar daca deciziile cu pricina – care insemnau un furt din banii publici – fusesera contestate si de catre participantii la achizitii cu oferte mai mici, si de catre Agentia Rezerve Materiale, Achizitii Publice si Ajutoare Umanitare. Diferenta totala dintre valoarea ofertelor castigatoare si a celor respinse, in numai patru cazuri – unul dintre care tine de procurarea, de acelasi MJ, in acelasi 2007, de la aceeasi „Ultracom Electronic”, a unui lot de imprimante in suma de 921 mii de lei – a alcatuit 1 mln. de lei.

Apropo de „Ultracom Electronic”, Curtea de Conturi a stabilit si apoi a ascuns de opinia publica fraude colosale aduse contribuabililor de respectiva firma. In 2008, in cadrul controlului corectitudinii si legalitatii restituirii TVA, Curtea a constatat ca numai in doi ani „Ultracom Electronic” a prejudiciat Bugetul cu 102 mln. lei, ca urmare a unor tranzactii cu cele mai dubioase firme-fantoma, implicate atat in „mafia carnii”, cat si in alte afaceri frauduloase cu marii contribuabili. Insasi colaborarea armonioasa, sub obedienta Curtii de Conturi, dintre un agent economic implicat in spalari de bani publici si o structura de stat din domeniul dreptului arata ca, in fosta guvernare, coruptia se afla in capul mesei, la dreapta lui Voronin.

Pierderi directe aduse Bugetului de catre Justitia condusa de Parlog se atesta si in alte concluzii ale auditului: verificand depozitul Aparatului MJ, s-au gasit bunuri materiale procurate in perioadele anterioare din contul finantarii bugetare, in suma de 46 mii de lei, chiar daca, oficial, toate bunurile mobile fusesera deja transmise instantelor judecatoresti; contabilitatea MJ a inregistrat incorect si costurile pentru constructia „Casei Justitiei” din Basarabeasca, a cladirii Judecatoriei Cahul, pentru reparatia capitala a unui autoturism „Toyota”… In fine, in Hotararea Curtii de Conturi privind raportul asupra auditului regularitatii la MJ din 29 aprilie 2008, concluziile sunt formale, iar majoritatea tranzactiilor frauduloase ale ministerului se ascund. Nu e deloc de mirare – din pacate, asa a procedat Curtea si in alte cazuri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *