Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Moldova 4 Octombrie 2017, ora 15:58

Fostul președinte al raionul Hâncești, actualul deputat PLDM, Grigore Cobzac, este vizat într-un RAPORT al Inspecției Financiare / DOCUMENT

Marime Font

Firma fondată de el ar fi câștigat cu abateri mai multe proiecte de infrastructură în trei sate din Hâncești

O firmă fondată de deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac ar fi câștigat cu încălcări ale legislației mai multe licitații privind construcția rețelelor de apă și canalizare în câteva localități din raionul Hâncești. Mai mult, acest lucru s-a produs în perioada în care același Cobzac deținea funcția de președinte al raionului Hâncești.

Potrivit datelor unei verificări efectuate de inspecția financiară a Ministerului Finanțelor, firma „Digricom” SRL, fondată de Grigore Cobzac și soția sa, Maria, a câștigat cu încălcări licitațiile și tot cu abateri ar fi executat lucrările de construcție a sistemelor de apă și canalizare în trei sate din raionul Hâncești - Fundul Galbenei, Sofia și Ciuciuleni.De exemplu, potrivit raportului inspecției financiare, în cazul satului Fundul Galbenei, unde firma lui Cobzac trebuia să construiască un sistem de canalizare, o stație de pompare și una de epurare, licitația a fost doar de ochii lumii. Mai mult, firma a inclus în ofertă un preț anormal de mic pentru utilajul pe care urma să-l utilizeze, pentru ca ulterior să-l majoreze printr-un acord adițional. În acest fel, firma a favorizat adjudecarea licitației în favoarea ei.

O altă constatare a inspectorilor financiari este că Grigore Cobzac, fiind în funcția de președinte al raionului Hâncești, contrar prevederilor Legii privind descentralizarea administrativă, a favorizat finanțarea proiectelor de interes local, prioritare fiind obiectele unde antreprenor general era firma fondată de el – „Digricom” SRL.

Încălcările însă nu se opresc aici. Și la construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în satul Sofia, raionul Hâncești, au fost admise abateri. Astfel, inspecția a constatat că, prin contracte adiționale, au fost modificate atât termenele de executare a lucrărilor prevăzute în contract, cât și valoarea lucrărilor contractate. Totodată, au fost excluse unele denumiri de lucrări și înlocuite cu altele, care inițial nu se regăseau în caietul de sarcini. Prin urmare, a fost modificat devizul de cheltuieli și majorat costul lucrărilor cu peste 395 de mii de lei.

În total, potrivit raportului inspecției financiare, firma lui Cobzac a admis majorarea neîntemeiată a costului lucrărilor la toate proiectele cu aproape 236 de mii de lei. Mai mult, dintre toate proiectele, doar unul a fost dus până la capăt. Este vorba de construcția apeductului în satul Ciuciuleni. Celelalte proiecte de infrastructură nu au fost finalizate nici până astăzi.

Rezultatele inspecției financiare au fost trimise Procuraturii Anticorupție, care urmează să investigheze cazul sub aspect penal și civil.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md