Internațional

Fostul preşedinte şi prim-ministru turc Suleyman Demirel a murit

În timpul unei cariere politice de o longevitate excepţională, 40 de ani, Suleyman Demirel a guvernat Turcia 11 ani şi jumătate în fruntea mai multor guverne, începând cu 1977, înainte de a deveni şef al statului între 1993 şi 2000.

Süleyman Demirel, pe numele complet Süleyman Gündoğdu Demirel, (n. 1 noiembrie 1924) este un politician turc care a ocupat funcția de Prim Ministru timp de 7 mandate în perioada 1965–1993 și a fost ales cel de-al nouălea președinte al Republicii Turcia în perioada 1993 – 2000.

De asemenea, a fost liderul Partidului Justiției ( tr: Adalet Partisi) formațiune politică desființată în anul 1980 și care ulterior s-a redenumit Partidul Calea cea Dreaptă (tr: Doğru Yol Partisi). În timpul carierei sale, Demirel a fost un susținător virulent al principiului secularizării în stat, fiind unul dintre reprezentanții laturii kemaliste a scenei politice din Turcia.

În anul 1980 armata a dat o lovitură de stat și s-a instaurat un regim de tip autoritar-militar. Sub regimul militar, toate partidele politice au fost desființate. La reîntoarcerea partidelor, în 1983, au apărut din nou partide politice tradiționale dar cu anumite restricții. În anul 1987, autoritățile de la Ankara, au organizat, pe presiunea societății civile și a armatei, un referendum constituțional prin care Articolul 4 din Constituția Republicii Turcia (1980) să fie amendat. Pe scurt, Articolul 4 fusese introdus pentru a sancționa opoziția loviturii de stat din anul 1980 și a fost folosit pentru a scoate un număr de 243 de persoane din scena politică pentru o perioadă de cel puțin 10 ani. În urma unei decizii a tribunalului din Ankara, și Süleyman Demirel a căzut sub incidentul procesului, primind sentința definitivă de interdicție pentru 10 ani de pe scena politică, drepturile în această sferă fiindu-i suspendate.

Erbakan a devenit prim ministru, iar Demirel a continuat sa rămână un susținător al regimului secular creat de Atatürk. În anul 1993, Süleyman Demirel a fost ales cel de-al nouălea președinte al Republicii Turcia de către Marea Adunare Națională.

În mai 1996, Demirel a reușit să supraviețuiască unui atentat îndreptat direct împotriva sa. İbrahim Gümrükçüoğlu, un susținător pro-islamic, a dorit să îl asasineze deoarece aeronavele din Israel au primit acord pozitiv să se antreneze ân spațiul aerian turcesc ca urmare a unui acord bilateral. În anul 2000, și-a încheiat mandatul constituțional de 7 ani în calitate de președinte al țării.

După anul 2000, activitatea lui Süleyman Demirel în cadrul scenei politice din Turcia a devenit din ce în ce mai restrânsă, fiind un consultat al Partidului Democrat, o nouă forță politică construită pe fundamentul fostului Partid al Justiției. De asemenea, acesta este chemat în numeroase ocazii pentru a vorbi despre viața politică actuală din Turcia și despre rolul său în dezvoltarea Turciei pe perioada secolului trecut, în special în cadrul Universității „Süleyman Demirel”, unde ocupă funcția de președinte de onoare.

sursa: timpul.md/hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *