Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Orhei 22 Martie 2010, ora 18:14

Fostul primar al satului Podgoreni intră în greva foamei

Marime Font
 
 
 

 „Lupul – paznic la oi”. Aşa a descris avocatul Anton Bejan situaţia privind dosarul penal deschis la cererea ex-primarului satului Podgoreni, raionul Orhei, Alexandru Plămădeală, împotriva actualului primar, Constantin Mâţă. După 2 ani de anchetă, cazul a ajuns în instanţa de judecată, fără a fi adus la cunoştinţa părţii vătămate, iar nenumăratele plângeri la Procuratura Generală au revenit la procurorii din raion care au instrumentat cazul, a spus într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, avocatul Anton Bejan. În semn de protest, Alexandru Plămădeală declară de mâine, 23 martie, greva foamei.

 În vara anului 2008, Alexandru Plămădeală a fost bătut de către complicii lui Constantin Mâţă, susţine avocatul. „I-au fost legate mâinile cu o sârmă şi a fost bătut preţ de 4 ore în incinta primăriei de fraţii primarului, Ion şi Vitalie Mâţă, şi de un sătean, Vasile Latu”, a spus Anton Bejan. Motivul ar fi fost atitudinea ostilă faţă de Alexandru Plămădeală, care de mai multe ori a vorbit deschis despre ilegalităţi şi abuzuri comise de primar.

„Deşi comisariatul de poliţie a investigat cazul obiectiv, cerând procuraturii ca vinovaţii să fie puşi sub urmărire penală, Procuratura raionului Orhei a tergiversat cazul, spunând că în campania electorală li s-a cerut să sisteze examinarea tuturor dosarelor”, a subliniat avocatul, potrivit căruia, ordinul ar fi venit de la procurorul de atunci, Valeriu Gurbulea.„Am făcut nenumărate plângeri la organele de procuratură superioare, însă răspuns la acestea le-am primit tot de la procuratura din Orhei. Reiese că petiţiile mele au fost examinate tot de persoanele care au efectuat abuzul. Nu înţeleg ce fel de legislaţie avem?”, a subliniat Alexandru Plămădeală. După examinarea cazului, o singură persoană figurează în calitate de bănuit şi va fi judecat doar pentru producerea unor leziuni corporale minore, din imprudenţă.

„Cum este posibil ca învinuirile pe 5 articole ale Codului Penal, dovedite de organele de poliţie prin expertize medicale, poze ale rănilor de pe mâni, petelor de sânge de pe cămaşa părţii vătămate, să fie ignorate şi cazul să fie adus la zero?”, se întreabă avocatul, subliniind că deja a trimis plângeri către preşedintele statului, către parlament, guvern şi ministrul de justiţie, Alexandru Tănase.

„Dosarul a fost trimis în judecată fără a ne informa despre rezultatele investigaţiei procuraturii, astfel lezându-i clientului meu dreptul la justiţie. Dacă conducerea ţării nu se va implica în examinarea legală a cazului, vom fi nevoiţi să căutăm dreptatea la CEDO”, a mai spus Anton Bejan.

Alexandru Plămădeală a spus în context că, dacă nu i se va face dreptate, va fi nevoit să părăsească ţara. „Abuzurile aplicate împotriva mea mă fac să plec din sat sau chiar din ţară”, a remarcat Alexandru Plămădeală.

Potrivit consilierului local Mihai Mocan, împotriva actualului primar sunt mai multe sesizări din partea sătenilor, dar şi a organelor financiare din Orhei, însă protecţionismul de care se bucură acesta îl apără de învinuirile procuraturii.

Sursa: Info-Prim Neo

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md