Astăzi 26 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 25 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2017, ora 12:26

unireUNIRE! Raionul Ștefan Vodă s-a înfrățit cu județul Brașov / FOTO

Marime Font

Un eveniment remarcabil pentru cetățeni, conducerea, cât și pentru raionul Ștefan Vodă în general, a avut loc recent în or. Brașov, România. Președintele raionului, Nicolae Molozea și președintele Consiliului județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, au semnat în cadrul ședinței Consiliului județean, într-un mod festiv, Înțelegerea de Cooperare bilaterală între județul Brașov și raionul Ștefan Vodă.

Documentul vizează schimburi de experiență în ceea ce privește dezvoltarea locală, promovare reciprocă și schimburi inter-instituționale în domeniile economic, ecologic, social, educațional, cultural, turistic, transport, sănătate publică, tineret și sport. Vor fi lărgite schimburile culturale, se va facilita colaborarea între instituții și organizații culturale, asociații și ansambluri artistice. Părțile vor sprijini colaborarea între școlile de toate gradele și categoriile, facilitând schimbul de experiență între cadre didactice și elevi în cadrul unor seminare, tabere de creație, concursuri și alte activități educaționale. Părțile vor dezvolta colaborarea economică reciproc avantajoasă, creând condiții favorabile pentru activitățile cu caracter economic și comercial, vor sprijini dezvoltarea investițiilor și participarea la expoziții și târguri organizate în ambele țări, precum și cooperarea reciprocă în domeniul turismului prin promovarea zonelor turistice și a facilităților de turism existente în cele două teritorii. Părțile vor contribui la dezvoltarea societății civile prin stabilirea de legături și colaborări dintre organizații, asociații, instituții care activează în domeniile menționate. Nu în ultimul rând, vor fi încurajate schimburile de experiență între cadrele sanitare din unitățile de sănătate publică din cele două teritorii, dar și vizitele între locuitorii din cele două unități administrativ-teritoriale, urmând a fi create asociații de prietenie. Acesta ar fi rezumatul înțelegerii de colaborare, care va pune la dispoziție raionului nostru noi posibilități de dezvoltare social-economică.„Am simțit că această înfrățire trebuie să se întâmple. Noi suntem un singur popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, avem aceeași istorie. Din păcate, istoria a fost nedreaptă și la un moment dat s-au întâmplat unele lucruri independent de voința noastră. Anul viitor, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, vom prevedea în buget un ghid de finanțare pentru o serie de proiecte care vor fi în Republica Moldova. În conformitate cu legislația în vigoare, dorim să găsim o formă prin care să sprijinim raionul Ștefan Vodă și să colaborăm cât mai bine”, a spus președintele Consiliului județean Brașov, dl Adrian-Ioan Veștea.

Nicolae Molozea a menționat că „Acordul de colaborare va aduce multe beneficii ambelor părți. Acest pas a fost făcut pentru a avea o bună colaborare în toate domeniile. Sunt convins că împreună cu echipele noastre de consilieri vom face multe lucruri frumoase pentru regiunile și țările noastre. Nivelul de dezvoltare a județului Brașov este unul la care ar vrea să ajungă și multe județe din România. Acordul de Colaborare încheiat este o onoare pentru raionul Ștefan Vodă.”

Cooperarea bilaterală se va realiza îndeosebi prin intermediul Agenției de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov (ADDJB), cu care raionul Ștefan Vodă de asemenea a încheiat un acord de colaborare, în cadrul aceleiași ședințe. „ADDJB va oferi asistență tehnică raionului Ștefan Vodă pentru scrierea proiectelor care vor fi depuse în baza ghidului de finanțare pe care Consiliul Județean Brașov îl pregătește pentru anul viitor. Este vorba despre fonduri care vor fi disponibile pentru a fi accesate de către unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Mai mult, ADDJB va acorda asistență tehnică pentru aparatul propriu al Consiliului raional Ștefan Vodă, în pregătirea proiectelor de finanțare cu fonduri nerambursabile din perioada de preaderare”, a explicat Mihai Pascu, președintele ADDJB.

Vizita a fost posibilă datorită inițiativei președintelui raionului, dl Nicolae Molozea și grație ospitalității oficialităților județului Brașov. Delegația raionului Ștefan Vodă a fost reprezentată de consilieri raionali, șefi de direcții, de instituții publice, precum și unul din primarii care urmează să încheie un acord de parteneriat cu o comună din județul Brașov. Pe parcursul a trei zile, pe lângă documentul de valoare semnat, reprezentanții raionului Ștefan Vodă au avut oportunitatea să savureze din priveliștile Brașovului, să aprecieze valorile cultural-turistice ale acestuia: Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Județean de Istorie, Complexul Olimpic pentru Sărituri cu Schiurile din or. Râșnov, Prima școală din România, Cetatea Râșnovului, Dino Park, Castelul Bran, să fie prezenți la Festivalul “Răvășitul Oilor” și să se inspire din ideile puse în practică pentru o dezvoltare echilibrată în toate domeniile.

Județul Brașov este situat în zona de sud-est a Transilvaniei, în interiorul arcului carpatic, pe o suprafață de 5.363 km2 , cu o populație de 624.996 locuitori. E de menționat faptul că Brașovul este județul cu cel mai înalt grad de urbanizare la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru și al doilea la nivel național, cu excepția municipiului București. Produsul intern brut al județului este în continuă creștere, acesta situându-se pe locul I în cadrul Regiunii Centru și pe locul VI în România. Ne bucură oportunitatea de a învăța din experiența și de a beneficia de suportul Consiliului Județean și a județului Brașov în general. 

stefan-voda.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul