Actualitate

FOTO. De peste două decenii chinezii polenizează pomii manual. În doar 5 ani planeta poate rămâne fără albine

Astfel, chinezii sunt nevoiți să polenizeze manual, acest lucru deja de peste 20 de ani a devenit o necesitate. În toată această perioadă, autoritățile au încercat să găsească soluții, dar o parte din teritoriul țării rămâne a fi mult prea poluat pentru a fi pretabil albinelor. Mai mult, nici apicultorii rămași nu riscă să-și aducă insectele în livezi.

Metoda este aplicată în unele regiuni din SUA, dar și în alte țări, însă costă mult prea scump fermierilor. Cu toate acestea, unii experți consideră că, această practică va deveni utilizată în întreaga lumă, mai ales, ținând cont de faptul că, în ultimele decenii numărul albinelor a scăzut considerabil pe glob.

Potrivit prognozelor, albinele ar putea dispărea de pe planetă în următorii 2-5 ani. Această schimbare este esențială nu doar pentru agricultură, unde circa 75% din culturi sunt polenizate inclusiv și datorită albinelor, ci și pentru întreaga umanitate. Ecologii din SUA susțin că „agricultura intensivă nu este una durabilă, precum se părea”, iar urmările pot fi mult prea grave.

Albinele rămân a fi unele dintre cele mai sensibile insecte, ce necesită protecție. Dacă dăunătorii pot dezvolta forme rezistente, acest lucru nu este viabil și pentru albine. Potrivit unui studiu efectuat în Europa și America de Nord, albinele ar putea fi salvate, dacă ar fi asigurată menținerea florei spontane în ferme, plantarea fâșiilor de protecție și asigurarea vegetației naturale, dar și reducerea pesticidelor utilizate.

Albinele și alte insecte au oferit polenizare gratuită pentru culturi de milenii. Insectele vor continua să facă acest lucru, dacă vom învăța să recunoaștem importanța lor și să le oferim ceea de ce au nevoie pentru a supraviețui.

În ultimii ani, în Republica Moldova au fost înregistrate cazuri de pieire în masă a sute de mii de familii de albine. Iar dacă nu vom asigura protecția acestora, riscăm să ajungem la practicile chineze, mult prea costisitoare, nu doar financiar.

https://agrobiznes.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *