FOTO. De peste două decenii chinezii polenizează pomii manual. În doar 5 ani planeta poate rămâne fără albine

publicat în Actualitate pe 15 Mai 2019, 07:35

De mai mulți ani, China rămâne a fi unul dintre principalii furnizori de produse agroalimentare pe piața mondială. Lider cu o poziție sigură, însă, nu una dintre cele mai favorabile. În ultimele decenii, scopul principal al chinezilor a fost majorarea randamentului și a calității, dar în detrimentul cui? Încă la începutul anilor 90 situația era alarmantă: poluarea și degradarea mediului, utilizarea excesivă a pesticidelor au dus la o reducere drastică a populațiilor de albine.

Astfel, chinezii sunt nevoiți să polenizeze manual, acest lucru deja de peste 20 de ani a devenit o necesitate. În toată această perioadă, autoritățile au încercat să găsească soluții, dar o parte din teritoriul țării rămâne a fi mult prea poluat pentru a fi pretabil albinelor. Mai mult, nici apicultorii rămași nu riscă să-și aducă insectele în livezi.Metoda este aplicată în unele regiuni din SUA, dar și în alte țări, însă costă mult prea scump fermierilor. Cu toate acestea, unii experți consideră că, această practică va deveni utilizată în întreaga lumă, mai ales, ținând cont de faptul că, în ultimele decenii numărul albinelor a scăzut considerabil pe glob.Potrivit prognozelor, albinele ar putea dispărea de pe planetă în următorii 2-5 ani. Această schimbare este esențială nu doar pentru agricultură, unde circa 75% din culturi sunt polenizate inclusiv și datorită albinelor, ci și pentru întreaga umanitate. Ecologii din SUA susțin că „agricultura intensivă nu este una durabilă, precum se părea”, iar urmările pot fi mult prea grave.Albinele rămân a fi unele dintre cele mai sensibile insecte, ce necesită protecție. Dacă dăunătorii pot dezvolta forme rezistente, acest lucru nu este viabil și pentru albine. Potrivit unui studiu efectuat în Europa și America de Nord, albinele ar putea fi salvate, dacă ar fi asigurată menținerea florei spontane în ferme, plantarea fâșiilor de protecție și asigurarea vegetației naturale, dar și reducerea pesticidelor utilizate.

Albinele și alte insecte au oferit polenizare gratuită pentru culturi de milenii. Insectele vor continua să facă acest lucru, dacă vom învăța să recunoaștem importanța lor și să le oferim ceea de ce au nevoie pentru a supraviețui.

În ultimii ani, în Republica Moldova au fost înregistrate cazuri de pieire în masă a sute de mii de familii de albine. Iar dacă nu vom asigura protecția acestora, riscăm să ajungem la practicile chineze, mult prea costisitoare, nu doar financiar.

https://agrobiznes.md/