Timpul Liber

FOTO: Cele mai impresionante clădiri-simbol create de om

Taj Mahal, India

Această frumuseţe a fost construită timp de 23 de ani şi are o simetrie perfectă. Musoleul a fost comandat de împăratul Shah Jahan pentru soţia sa Arjumand Banu Begum (cunoscută sub numele Mumtaz Mahal). Construcţia este realizată din marmură albă, încrustată cu pietre preţioase.

Marea Piramidă din Giza, Egipt

Pentru faraonul egiptean Khufu noţiunea de a săpa un mormânt a însemnat construirea unei piramide mari. Pentru aceasta au fost folosite aproape 2 milioane de blocuri din piatră (fiecare cântăreşte câte două tone). 

Marele Zid Chinezesc, China

Zidul a fost construit la sfârşitul secolului XV – începutul secolului XVI. Este o construcţie gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, are o lungime de 6.350 km. Zidul a fost construit după un sistem care leagă între ele mai multe fragmente de vârstă diferită.

Turnul Eiffel, Franţa

De câţi electricieni este nevoie pentru a schimba un bec pe Turnul Eiffel? O întragă echipă are grifă de cele 10 mii de becuri care luminează cei 324 de metri ai turnului. Acesta a fost construit în anul 1889. Turnul Eiffel a fost proiectat de Stephen Sauvestre şi a fost numit în cinstea specialistului în construcţii de fier Gustave Eiffel. 

Chrysler Building, SUA

Clădirea este realizată în manieră Art Deco şi a fost proiectată de arhitectul american William Van Alen. Are 319 metri înălţime şi este construită din oţel inoxidabil şi modelată pe Hubcapuri utilizate de maşinile de model Chrysler din 1920.

Big Ben, Marea Britanie 

Big Ben este numit atât marele clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, cât şi ceasul ceasului şi chiar turnul cu ceas. Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot şi patru feţe, şi al treilea turn cu ceas ca înălţime din lume. Ceasul a fost pus în funcţiune în ziua de 31 mai a anului 1859.

Machu Picchu, Peru

Oraşul pierdut al incaşilor, Machu Picchu, se află la o altitudine de 250 de metri şi pare invizibil dacă te uiţi dedesubt. A fost redescoperit în anul 1911. Are circa 150 de case. Multe dintre cărămizile cântărind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate şi unite cu atâta exactitate, încât îmbinările fără mortar nu permit nici măcar unei lame de cuţit să intre printre ele. 

Muntele Rushmore, SUA

Prezintă primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, înfăţişându-i pe primii preşedinţi ai ţării, George Washington (întâiul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al şaisprezecelea) şi Theodore Roosevelt (al douăzeci şi şaselea). Sculpturile în granit de circa 18 m înălţime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de către sculptorul Gutzon Borglum între 4 octombrie 1927 şi 31 octombrie 1941, fiind ajutat de aproximativ 400 muncitori.

Stonehenge, Anglia

Nimeni nu ştie exact de ce aceste pietre care cântăresc 50 de tone au fost târâte aici din Ţara Galilor 5.000 de ani în urmă. Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior, de 33 m în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de gresie, aşezate vertical; astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. Deasupra acestor blocuri de piatră au fost aşezate ca nişte praguri alte blocuri curbate. În interiorul acestui lanţ exterior se află un alt cerc de blocuri mai mic din piatră vânătă. Acestea împrejmuiesc un aranjament în formă de potcoavă, construit tot din piatră vânătă, în interiorul căreia se află o placă din gresie mecacee, denumită Piatra de Altar. Toată construcţia este înconjurată de un lanţ circular care măsoară 104 m în diametru. În interior, se ridică un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte.

Angkor Wat, Cambodgia

Templu hinduist, construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local.Designul iniţial şi construcţia templului au avut loc în prima jumătatea a secolului 12,în timpul domniei lui Suryavarman II.

După Lonely Planet

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *