Astăzi 21 Iunie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:09
Abonamente

Atitudini 9 Aprilie 2012, ora 18:40

Marime Font

FOTO: Cum manipulezi moldovenii și presa cu ajutorul facebook

Este știut și neascuns faptul că presa online și nu doar, din Moldova, face știri cu ajutorul facebook-ului. Cum? Simplu.

a

 
 
 

Stau toată ziua pe facebook și așteaptă ca persoane gen Eugen Luchianiuc, Cornel Gandrabur, eu și mulți alții, să postăm ceva interesant, ceva noutăți, poze, video, cât mai recente și de dorit cât mai șocante.

Acum câteva zile, am avut niște dezbateri cu un jurnalist român, domnul Dorin Matei, redactor șef la Magazin Istoric, în care dânsul încerca cu tot dinadinsul să ne convingă că un jurnalist ori o instituție media, care se respectă, înainte de a posta/scrie/difuza o știre, este obligată să se informeze din 3 surse, nu mai puțin. I-am reproșat că e utopic, că la noi în Moldova nu se respectă așa ceva, ba chiar mai mult se obișnuiește, au pus știrea pe site cât mai repede, în goană după audiență, iar după aia dacă află că nu-i veridică o șterg. Domnul Matei a rămas cam stupifiat, cred că nu și-a închipuit până la urmă cum e posibil așa ceva.Vă demonstrez. Un caz de astăzi. O oarecare jurnalistă, presupun, de la Publika TV, Irina Celcinskaia (Ириша Челчинская), nu știu de unde până unde postează o poză de pe facebook. Poza următoare:


Nimeni aproape nu reacționează, are 85 de prieteni pe facebook fata, slab de tot, doar un comentariu și 2 like-uri la poză. Așa era până am văzut eu poza. Screen-shotul e făcut deja după 4 ore.

Eu, intrigantul cronic, cu peste 3700 de friends pe FB, printre care peste 80% din toți jurnaliștii moldoveni, iau și o pun poza la mine pe perete, pe facebook. Nu scriu că e în Chișinău, scriu doar ”opriți prostia” și râd. Comentarii și distribuiri șiroaie, căci chiar e haios ce se petrece în poză.

Ei bine, uite că bunii mei prieteni de la jurnal.md, în apriga și permanenta sete de scandaluri și șocant, preiau repede poza, fac știre și o pun pe site. Cum zice Gigi Becali, pac-pac și gata.

Hai să vedem de unde vine totuși poza.


Un oarecare portal rusesc de umor, cu forum, www.yaplakal.com. Lumea din toată Rusia postează aici diverse poze haioase din localitățile în care trăiesc. Ei bine, cineva postează pozele ăstea două de mai jos. Sunt cu logoul original al site-ului, cu copyright deci. Poza postată pe facebook a fost cropuită (tăiată/editată). Fondalul din spate este tipic sovietic, asemănător Chișinăului, de aici și convingerea a 99% din cei care au văzut poza că scena e din Moldova.


Nu e din Moldova poza, iar eu special am turnat foc în comentarii, ”street art, pavaj moldovenesc, etc”, ca să asociez poza cu Moldova, să văd reacțiile și comentariile oamenilor. Doar vreo 2 oameni s-au arătat sceptici în ce privește locul unde se petrece scena din imagine. Poza a fost distribuită după aia de vreo 40 ori pe facebook numai de către moldoveni, majoritatea aruncau rahat pe ăștia care repară drumurile, crezând că-i în Moldova și înjurând în gând tot ce se poate de înjurat la nivel de autorități locale.

Poza de fapt e făcut în localitate Kamîșin, regiunea Volgograd, Rusia. Dovada mai jos, un panou publicitar care face reclamă la o promoție ”нежные цены 888” a unei rețele de magazine, numită ”ПОЗИТРОНИКА”, găsită doar în Rusia. O altă dovadă ar fi balcoanele. Unde ați văzut în Chișinău balcoane vișinii? Ultima și cea mai forte dovadă că cel care a postat pozele pe forum a specificat locația.


Eu am postat poza pe facebook pe la orele 15, pe jurnal.md apărând peste vreo jumătate de oră. Știrea acum, când scriu, stă pe jurnal.md și strânge vizualizări și comentarii, dar probabil după ce postez pe blog acest articol știrea nu va mai fi pe site. Vedeți și singuri: http://jurnal.md/ro/news/gropi-umplute-cu-caramizi-pe-strazile-din-chi-inau-foto-218411/

Ce se întâmplă de fapt? Pe oameni îi doare în fes unde se petrece acțiunea, toți vor să creadă că asta-i în Chișinău, în Moldova, că totul e rău, sumbru, macabru, toți îs proști, totul în jur e numai paradox și că Chirtoacă e ******** că permite așa ceva. Ei, nu-i chiar așa, stimați concetățeni și multstimată presă, deloc nu-i așa. Totuși, n-ar strica să vă informați ca atare înainte de a scrie/posta/difuza ceva. Nu vă fie lene, nu fiți indiferenți și încercați să fiți mai buni, mai pozitivi, mai lăsați naivitatea la o parte.

Maturizați-vă și schimbați-vă atitudinea VOI în primul rând, apoi se va schimba automat și MOLDOVA.

Sursa: blog.galbur.md

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md