Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Februarie 2018
Abonamente

Atitudini 9 Aprilie 2012, ora 18:40

Marime Font

FOTO: Cum manipulezi moldovenii și presa cu ajutorul facebook

Este știut și neascuns faptul că presa online și nu doar, din Moldova, face știri cu ajutorul facebook-ului. Cum? Simplu.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Stau toată ziua pe facebook și așteaptă ca persoane gen Eugen Luchianiuc, Cornel Gandrabur, eu și mulți alții, să postăm ceva interesant, ceva noutăți, poze, video, cât mai recente și de dorit cât mai șocante.

Acum câteva zile, am avut niște dezbateri cu un jurnalist român, domnul Dorin Matei, redactor șef la Magazin Istoric, în care dânsul încerca cu tot dinadinsul să ne convingă că un jurnalist ori o instituție media, care se respectă, înainte de a posta/scrie/difuza o știre, este obligată să se informeze din 3 surse, nu mai puțin. I-am reproșat că e utopic, că la noi în Moldova nu se respectă așa ceva, ba chiar mai mult se obișnuiește, au pus știrea pe site cât mai repede, în goană după audiență, iar după aia dacă află că nu-i veridică o șterg. Domnul Matei a rămas cam stupifiat, cred că nu și-a închipuit până la urmă cum e posibil așa ceva.Vă demonstrez. Un caz de astăzi. O oarecare jurnalistă, presupun, de la Publika TV, Irina Celcinskaia (Ириша Челчинская), nu știu de unde până unde postează o poză de pe facebook. Poza următoare:


Nimeni aproape nu reacționează, are 85 de prieteni pe facebook fata, slab de tot, doar un comentariu și 2 like-uri la poză. Așa era până am văzut eu poza. Screen-shotul e făcut deja după 4 ore.

Eu, intrigantul cronic, cu peste 3700 de friends pe FB, printre care peste 80% din toți jurnaliștii moldoveni, iau și o pun poza la mine pe perete, pe facebook. Nu scriu că e în Chișinău, scriu doar ”opriți prostia” și râd. Comentarii și distribuiri șiroaie, căci chiar e haios ce se petrece în poză.

Ei bine, uite că bunii mei prieteni de la jurnal.md, în apriga și permanenta sete de scandaluri și șocant, preiau repede poza, fac știre și o pun pe site. Cum zice Gigi Becali, pac-pac și gata.

Hai să vedem de unde vine totuși poza.


Un oarecare portal rusesc de umor, cu forum, www.yaplakal.com. Lumea din toată Rusia postează aici diverse poze haioase din localitățile în care trăiesc. Ei bine, cineva postează pozele ăstea două de mai jos. Sunt cu logoul original al site-ului, cu copyright deci. Poza postată pe facebook a fost cropuită (tăiată/editată). Fondalul din spate este tipic sovietic, asemănător Chișinăului, de aici și convingerea a 99% din cei care au văzut poza că scena e din Moldova.


Nu e din Moldova poza, iar eu special am turnat foc în comentarii, ”street art, pavaj moldovenesc, etc”, ca să asociez poza cu Moldova, să văd reacțiile și comentariile oamenilor. Doar vreo 2 oameni s-au arătat sceptici în ce privește locul unde se petrece scena din imagine. Poza a fost distribuită după aia de vreo 40 ori pe facebook numai de către moldoveni, majoritatea aruncau rahat pe ăștia care repară drumurile, crezând că-i în Moldova și înjurând în gând tot ce se poate de înjurat la nivel de autorități locale.

Poza de fapt e făcut în localitate Kamîșin, regiunea Volgograd, Rusia. Dovada mai jos, un panou publicitar care face reclamă la o promoție ”нежные цены 888” a unei rețele de magazine, numită ”ПОЗИТРОНИКА”, găsită doar în Rusia. O altă dovadă ar fi balcoanele. Unde ați văzut în Chișinău balcoane vișinii? Ultima și cea mai forte dovadă că cel care a postat pozele pe forum a specificat locația.


Eu am postat poza pe facebook pe la orele 15, pe jurnal.md apărând peste vreo jumătate de oră. Știrea acum, când scriu, stă pe jurnal.md și strânge vizualizări și comentarii, dar probabil după ce postez pe blog acest articol știrea nu va mai fi pe site. Vedeți și singuri: http://jurnal.md/ro/news/gropi-umplute-cu-caramizi-pe-strazile-din-chi-inau-foto-218411/

Ce se întâmplă de fapt? Pe oameni îi doare în fes unde se petrece acțiunea, toți vor să creadă că asta-i în Chișinău, în Moldova, că totul e rău, sumbru, macabru, toți îs proști, totul în jur e numai paradox și că Chirtoacă e ******** că permite așa ceva. Ei, nu-i chiar așa, stimați concetățeni și multstimată presă, deloc nu-i așa. Totuși, n-ar strica să vă informați ca atare înainte de a scrie/posta/difuza ceva. Nu vă fie lene, nu fiți indiferenți și încercați să fiți mai buni, mai pozitivi, mai lăsați naivitatea la o parte.

Maturizați-vă și schimbați-vă atitudinea VOI în primul rând, apoi se va schimba automat și MOLDOVA.

Sursa: blog.galbur.md

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul