Astăzi 20 Februarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:55
Abonamente

Social 5 Decembrie 2011, ora 05:00    Din editia print

Foto inedit: Un muzeu din Chișinău ascuns de ochii lumii

Marime Font

Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

La Chişinău există un muzeu situat la un colţ de stradă, ascuns printre diverse întreprinderi şi dosit de un şir de copaci înalţi.

Dacă trecătorul ajunge cumva în capătul străzii Columna şi îşi încetineşte pasul, poate observa o clădire cu două etaje, cu un aspect decupat parcă dintr-o vedere retro. Deasupra intrării scrie înşelător „Muzeul gloriei de muncă”.

Totuşi, denumirea - de inspiraţie sovietică - nu trebuie să sperie, pentru că, odată ce treci de portiţa muzeului, ajungi să descoperi aici, pas cu pas, crâmpeie inedite din istoria oraşului Chişinău. În curte, un vagon miniatural îţi sugerează că, de fapt, e vorba de cu totul altceva. Nedumerirea îţi este însă spulberată în momentul în care o întâlneşti pe Kira Maximova, directoarea muzeului, o doamnă în vârstă, care se bucură sincer de oricine îi calcă pragul. Imediat îşi lasă treburile de-o parte şi începe să povestească cum au apărut tramvaiele şi troleibuzele pe străzile Chişinăului.Muzeul văzut din stradă

Anume belgienii au adus tramvaiul în Basarabia

Prima rută a transportului public a fost inaugurată la Chişinău în anul 1889 de către nişte antreprenori belgieni, trimişi în acest scop în Basarabia de către ţarul Alexandru al III-lea. Până atunci, doar în capitala Imperiului ţarist, Sankt Petersburg, circula aşa-numita „konka”, care nu înseamnă altceva decât un vagon tras de cai. O mostră a acestui vehicul se păstrează şi astăzi în faţa muzeului. Însă tramvaiul, în adevăratul sens al cuvântului, a fost lansat la Chişinău în 1913, atunci când exista deja curent electric. În acelaşi an, societatea pe acţiuni belgiană a început să-şi construiască un sediu pe strada Nikolaevskaia (astăzi, Columna), acolo unde anterior fuseseră depoul de tramvaie şi grajdurile pentru cai. Construcţia clădirii a durat trei ani. Astăzi, aici se află câteva birouri şi patru apartamente ale Regiei Transport Electric din Chişinău, precum şi sus-menţionatul muzeu al gloriei de muncă. Aspectul construcţiei şi unele elemente decorative ale interiorului executate în stil art nouveau amintesc de vremuri când eleganţa şi funcţionalitatea erau trăsăturile obligatorii ale unui edificiu.

Troleibuzele au înlocuit tramvaiele

După cel de-al Doilea Război Mondial, belgienii au fost constrânşi să plece din Basarabia de către regimul autoritar sovietic. În 1949, noua administraţie a adus şase troleibuze de la Moscova şi 12 şoferi, care i-au instruit pe conductorii de tramvai din Chişinău. Născută în oraşul Leningrad (actualul Sankt Petersburg), Kira Maximova îşi aminteşte că, după război, a făcut cunoştinţă cu viitorul său soţ, originar din Basarabia, pe peronul Gării Finlandeze din capitala de nord a Rusiei. După ce s-au căsătorit, şi-a urmat soţul la Chişinău. A lucrat trei ani în calitate de conductor de tramvai, ducă care a trecut la volanul troleibuzului. Deşi anterior fusese croitoreasă, a decis să lucreze ca şofer pentru că regia transport electric dispunea de o grădiniţă, care se afla chiar în sediului actualului muzeu.


Primul aparat de vânzare a biletelor utilizat în troleibuzele din Chişinău

Trecând pe lângă rafturile pline de fotografii, diplome, medalii şi cărţi de muncă ale foştilor colegi, directoarea muzeului le arată vizitatorilor jucăriile şi aplicaţiile făcute de copiii care şi-au petrecut anii de grădiniţă alături de sunetele motoarelor de troleibuz. „Din 1950 până la 1971, aici a fost o grădiniţă. În ziua de luni aduceam încoace copiii, apoi mergeam la muncă. Sâmbăta veneam şi îi luam acasă. În fiecare zi, unul din părinţi trebuia să lucreze la grădiniţă gratuit. Acesta supraveghea cum se găteşte mâncarea şi cum sunt îngrijiţi copiii”, povesteşte Kira Maximova.

Fiindcă prin Chişinău circulau deja 50 de troleibuze, iar depoul de tramvaie devenise neîncăpător, în 1959 a fost deschis Parcul de troleibuze nr. 1, chiar în vecinătatea Uzinei de tractoare. Pe 17 mai 1961, tramvaiele au fost scoase din circulaţie. În schimb, pe parcursul următoarelor trei decenii, numărul troleibuzelor a crescut până la 250 şi au fost deshise alte două parcuri: la Botanica (1966) şi Ciocana (1986). Cel mai longeviv director al transportului electric din Chişinău a fost Mihail (Monea) Golştein, care s-a aflat la cârma întreprinderii în anii 1951-1964, 1966-1979. În total - 26 de ani. În prezent, Mihail Golştein locuieşte cu familia la New York şi la cei 94 de ani ai săi nu ezită să-şi sune foştii angajaţi rămaşi în viaţă, ca să-i întrebe de sănătate.


Una din sălile „Muzeului gloriei de muncă”

Muzeul transportului electric din Chişinău nu este aglomerat niciodată. Dar vizitatorul care intră în cele două săli ale lui trăieşte adevărate revelaţii. E adevărat, în vitrine abundă obiecte rămase din epoca sovietică, cum ar fi fanioane sau diplome cu imaginea lui Lenin pe ele, însă printre acestea şi-au găsit locul multe exponate, imagini şi documente de o valoare istorică incontestabilă.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)