Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Istorie 19 Septembrie 2011, ora 15:25

FOTO: Primăria vrea să cumpere casa lui Carol Schmidt

Marime Font

 
 
 

Casa celui mai longeviv primar al Chişinăului, Carol Schmidt, se vinde pe bucăţi şi riscă să-şi piardă calitatea de monument de arhitectură.  

Carol Schmidt (1846-1928) este considerat de departe cel mai bun primar al Chişinăului. Locul unde a trăit acesta se află la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Mitropolit Varlaam - o căsuţă modestă, monument de importanţă locală, cu arhitectura  faţadelor caracteristică sec. al XIX-lea. Deşi a fost parţial deteriorată în timpul celui de-al doilea război mondial, casa a supravieţuit până în zilele noaste. Cu toate acestea, aspectul a fost deteriorat şi poartă însemnele intervenţiilor tehnice. 


Placa comemorativă este umbrită de un aclimatizatorPe una din faţadele edificiului se află un baner pe care scrie se vinde şi un număr de telefon. Contactat de TIMPUL, proprietara casei lui Schmidt, dna Anghelina Culea, ne-a comunicat că imobilul a fost expus în vânzare încă în 2008. Însă din cauza crizei financiare, nu s-au găsit doritori s-o cumpere. Anul acesta însă o jumătate de casă a fost vândută unui agent economic, iar cealaltă parte cu o suprafaţă de 150 m2 îşi aşteaptă cumpărătorul. Proprietara a declarat că preţul jumătăţii de monument rămase constituie 120 mii de euro. În acest context, directorul Agenţiei  de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, a spus că privatizarea unui monument se face de obicei cu avizul Ministerului Culturii. 


Intervenţii asupra acoperişului şi faţadei 

"În cazul casei primarului Carol Schmidt, în ultimii doi ani, ministerul nu a dat vreun aviz atât pentru tranzacţie vânzare-cumpărare, cât şi pentru lucrările care se desfăşoară acuma asupra edificiului", a informat Ion Ştefăniţă. 

La şedinţa de astăzi a Primăriei, actualul idil al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat dorinţa ca edificiul să treacă în proprietatea municipalităţii, pentru a-l transforma în muzeu sau o sală de protocol. Dar deocamdată nu s-a identificat modalitatea prin care s-ar putea înfăptui acest lucru. Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că se vor examina două căi: cumpărare sau schimb de imobile cu proprietarul. Întrebat de ce totuşi Primăria a decis să procure tocmai acum casa lui Carol Schmidt, viceprimarul a explicat că abia recent a apărut informaţia de vânzare a edificiului. 


Astfel arăta Casa lui Carol Schmidt acum câţiva ani

Locul unde a fost înmormântat Carol Schmidt nu se cunoaşte cu exactitate. Se presupune că acesta a fost distrus atunci când s-a construit fostul cinematograf "40 de ani ai comsomolului" (actualul "Gaudeamus"). Prin urmare, casa lui Carol Scmidt este singura loc istoric care vorbeşte de existenţa acestei personalităţi.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul