Actualitate

FOTO/VIDEO: Maşina care consumă mai puţin de un LITRU de combustibil

Volkswagen XL1 Super Efficient Vehicle (SEV) a fost prezentat la Salonul auto de la Qatar din 2011, iar în prezent se fac teste cu maşina pe zăpadă, semn că aceasta urmează să fie lansată cât de curând.

Automobilul XL1 poate parcurge 100 de km cu mai puţin de un litru de combustibil. Ideea unui autovehicul care are nevoie de numai 0,9 litri de combustibil pentru a parcurge o sută de kilometri a luat naştere în 2002, iar în 2009 nemţii au lansat prototipul L1.

XL 1 foloseşte un motor disel de 800 cc care dezvoltă 48 CP şi un motor electric capabil să livreze 27 CP. Motorul electric poate funcţiona independent, asigurând o autonomie de 35 de km sau în tandem cu motorul diesel. Transmisia este automată cu şapte rapoarte, iar maşina atinge o viteză maximă de 160 km/h.

Performanţele automobilului sunt posibile graţie unor noi tehnologii folosite de germanii la construcţia caroseriei. Astfel, deşi aceasta cântăreşte doar 230 de kg, este foarte rezistentă. Trenul de rulare cântăreşte 227 kg, scaunele cântăresc 80 de kg, iar sistemul electric 105 kg. In total maşina are o greutate de 795 kg. Doar 23,2% (184 kg) din maşină este fabricată folosind fier sau oţel. Printre materialele folosite la construcţia masinii se numără magneziul, ceramica şi aluminiul.

Autoturismul cu două locuri va ajunge pe piaţă, cel mai probabil, anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *