Lumea

FOTO, VIDEO: Proteste violente în Egipt – 5 morţi şi sute de răniţi

După violenţele de ieri din piaţa Tahrir, cetăţenii străini încep să părăsească Egiptul. BBC News relatează că misiunile diplomatce din Marea Britanie, SUA şi alte state europene organizează evacuarea acestora din Cairo. 


Sursa: AP

O declaraţie comună a fost semnată de liderii statelor europene Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania. Semnatarii documentului cer ca tranziţia politică în Egipt să înceapă urgent. "Condamnăm pe cei care recurg şi sprijină violenţa, agravând şi mai mult situaţia în Egipt", se spune în declaraţie. 

Prim-ministrul egiptean Ahmed Shafiq şi-a cerut scuze pentru violenţele de ieri şi a promis să demareze o investigaţie. "Este o eroare fatală. Vom pedepsi pe cei care stau în spatele acestor violenţe", a spus el. Unul din liderii opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a refuzat propunerea premierului de a începe dialogul. "Mubarak trebuie, în primul rând să demisioneze", a spus ElBaradei. 


Mohamed ElBaradei printre protestatari. Sursa: Reuters

Militarii egipteni construiesc o zonă tampon pentru a izola părţile beligerante în piaţa Tahrir. Armata păstrează o atitudine neutră. 

Reprezentarea grafică a luptei dintre simpatizanţii lui Mubarak şi protestatarii antiguvernamentali. Cairo, 2.02.2011. Sursa: The New York Times

Ministerul Sănătăţii din Egipt a anunţat că cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 836 au fost rănite,scrie guardian.co.uk. Pe de altă parte, medicii care acordă primul ajutor răniţilor din piaţa Tahrir (Cairo) afirmă că au depistat răni cauzate de focuri de armă. 


Sursa: Reuters

Violenţele au durat până seara târziu. În afară de pietre şi bâte, protestatarii au aruncat cocktail Molotov şi obiecte încinse. 


Sursa: Reuters

Reporterii unor agenţii străine au fost de asemenea bătuţi. Anderson Cooper de la CNN, doi jurnalişti de la agenţia Associated Press, precum şi un reporter belgian au fost atacaţi de cei din tabăra pro-Mubarak. 

Internetul a fost deblocat în Egipt. Protestatarii folosesc microblogul Twitter pentru a chema oamenii la noi proteste. 

Pe aceeaşi temă CITIŢI ŞI (Analiză) Cine se teme de revoluţia din Egipt?

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *