Actualitate

Fotografia care face înconjurul lumii. Ce se întâmplă în Groenlanda?

Este cea mai comentată fotografie de pe planetă în ultimele 24 de ore. A fost făcută în Groenlanda şi ne arată o sanie trasă de câini. Doar că atelajul şi câinii par că plutesc pe apă. De fapt, alunecă în continuare pe gheaţă. Care se topeşte. Fotografia a fost făcuta de un meteorolog danez.

Tobias are 56 de ani şi de când se ştie trăieşte din vânătoare. La fel ca părinţii şi bunicii lui. Doar că spre deosebire de ei, nu-şi mai poate folosi sania trasă de câini decât în anumite perioade din an. Perioade din ce în ce mai scurte.

– Vedeţi cât de repede se petrece totul… Cu 50 de ani în urmă, totul de aici până la 500 de metri sau mai mult era acoperit de gheţar. Puteam pornim cu săniile trase de câini încă de la malul mării, spune Tobias Ignatiussen – vânător.

– Aţi văzut acest lucru cu ochii dumneavoastră…

– Da. Am văzut (cum se schimbă lucrurile – n.r.). Acum, nu mai putem vâna în iulie cu săniile, doar din barcă.

Acum, Tobias trebuie să-şi ducă înapoi câinii în oraş, doar cu barca, pentru că porţiunile fără gheaţă sunt tot mai mari. Ori stâncă goală, ori lacuri formate acolo unde calota începe să se topească, la fel ca în această fotografie devenită un simbol al încălzirii globale. Apa de un albastru infinit arată minunat, dar e cel mai clar semnal al pericolului.

Clarissa Ward – jurnalist CNN: „Aceste lacuri sunt de o frumuseţe înşelătoare, pentru că albul gheţii reflectă lumina Soarelui, albastrul lacului o absoarbe, iar încălzirea accelerează ritmul topirii”.

– Cantitatea de apă produsă în această regiune a crescut, de fapt s-a dublat în ultimii 50 de ani, spune Jason Box, climatolog.

– S-a dublat în 50 de ani?

– Această apă se prelinge mii de metri în adânc şi în cele din urmă ajunge la baza calotei. Apa încălzeşte baza calotei. Totul arată că topirea este mai rapidă decât se estimase, spune.

– Şi nu sunt semne că s-ar domoli.

Dincolo de disputele politice legate de încălzirea globală, Groenlanda rămâne un barometru care spune un singur lucru: planeta suferă, se încălzeşte, iar oamenii nu sunt feriţi de efectele topirii accelerate.

Doar din aer îţi poţi da seama cu adevărat de enormitatea acestei calote glaciare. Ceea ce este absolut uimitor este că în centrul insulei (Groenlanda – n.r.), grosimea stratului de gheaţă depăşeşte trei kilometri, spune jurnalista Clarissa Ward, aflată la fața locului.

Potrivit specialiştilor, gheaţa topită din Groenlanda a devenit principala sursă a creşterii nivelului oceanului planetar. Tot ei spun că noi, oamenii, suntem principala cauză, şi tot noi putem opri degradarea planetei, dacă vrem.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *