Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:39
Abonamente

Cultură 11 Decembrie 2012, ora 05:55    Din editia print

Un an fără Leonida LariFragmente de amintiri despre vara mea, Leonida Lari

Marime Font

 ...În anii 1988-1989, după primele mitinguri și demonstrații stradale în apărarea demnității naționale, a limbii române și a alfabetului latin, Leonida Lari devenise deja o adevărată moldavian super-woman. Mulți dintre tinerii de atunci doreau s-o cunoască, să obțină un autograf de la ea.

 Dintre aceștia făceam parte și eu, și așteptam să apară o ocazie pentru a-mi atinge scopul. Ea era prea mare, foarte populară, chiar legendară, și nu riscam să mă apropii de ea. Și totuși, ocazia apăruse în primăvara anului crucial, 1989. Procurasem ultima ei carte, nouă, în grafie veche, chirilică, Dulcele foc, și doream cu orice preț să obțin de la Leonida, un autograf pe această noutate editorială. Mi-am luat inima în dinți și am intrat în biroul ei de la Uniunea Scriitorilor și după un sfert de oră de comunicare între doi neegali, dar foarte plăcută, s-a-ntâmplat acea minune multașteptată...

A trecut o perioadă de timp, ea a devenit deputat al poporului din URSS, a mai trecut ceva timp și eu am devenit deputat în Parlamentul de la Chișinău. În pauzele dintre ședințele Sovietului Suprem al URSS revenea la Chișinău și mai trecea pe la ședințele Parlamentului moldav și unde o vedeam o salutam amabil. După ce a fost aleasă în Parlamentul României n-am mai întâlnit-o vreo zece ani, până în vara anului 2003...


... În data de 19 iunie 2003, am fost invitat la ASE București de către rectorul ei Paul Bran, să prezint în Aula Magna, într-o ședință a Seminarului teoretic al ASE, proaspăta monografie semnată de mine și Alexandru Furtună, Neamul Șoimăreștilor-500 de ani de istorie (Ed. Prometeu, 2003). Am mers acolo cu fostul coleg de facultate de economie, prozatorul Nicolae Rusu. Și pentru că lucrarea conținea și un compartiment cu Neamul Roșculeștilor, din care făcea parte și Leonida pe linie maternă, și eu – pe aceeași linie (și mama tatălui meu tot din acest neam făcea parte), l-am rugat pe Nicolae Rusu fiind mai apropiat de ea, s-o invite la lansarea cărții. N-a putut veni din cauza unei ședințe în Parlament, și regretam căci, lansarea moderată de regretatul rector al ASE București, rector-fondator al ASE Chișinău și prieten devotat al Basarabiei române, Paul Bran, s-a transformat într-un spectacol de zile mari... A doua zi, era într-o vineri, 20 iunie, Leonida, ne-a invitat la ea acasă. Intrând în casă, am fost rugați să așteptăm vreo jumătate de oră până-și termină gândul, scriind sau redactând un nou poem (un pic mai târziu am aflat că era vorba de redactarea părții a doua a poemului Rugă către Domnul, scris cu cinci zile mai devreme, pe 15 iunie 2003, deci în ziua morții lui Mihai Eminescu). I-am oferit un exemplar de carte cu dedicație, Leonida primind-o cu niște ochi deschiși cât două pălării înflorite de floarea - soarelui, cu toate că, monografia, nu era o surpriză absolută pentru ea, știind de pregătirea cărții de la consiliera sa, care-i era și verișoară, Valentina Roșca. Vreun sfert de oră a frunzărit cartea, eu îi vorbeam despre istoria Roșculeștilor de la Bursucenii ei și legăturile lor de rubedenie cu cei de la Cornova mea. Apoi am stat în tăcere cu toții până Leonida a închis cartea și, ridicându-și ochii umeziți ușor de pe paginile monografiei, mi-a zis suspinând: „Măi vere, nu-ți dai seama ce balsam mi-ai adus în casă și mi-ai pus pe masă. Îmi imaginez ce vor zice, străinii de pe Dâmbovița și Bâc, despre carte și despre mine când le vor spune consilierii, că ei citesc doar cărți (carduri) bancare, despre această istorie a neamului nostru...” .

După ce a scris o dedicație pe textul proaspăt imprimat al poemului, mi-a citit cu glas tare dedicația, ce urmează, oferindu-mi-l cu zâmbetul pe buze:

Lui Vasile Șoimaru, vărul meu de gradul opt,
de pe vremea, când neamul nostru de boieri era la putere.
Cu dragoste roșculească și șoimărească,
L. Lari 20.06.2003

M-a întrebat de nu vreau să fac o carte aparte despre Neamul Roșculeștilor. I-am spus că vreau, dar nu știu de unde să mai cerșesc bani pentru o carte nouă, neachitând-o pe deplin pe cea care o ținea în mână. Speram să zică ea că va solicita ca deputat un ajutor financiar de la cele două structuri ale Statului care mai sprijină unele apariții editoriale ale românilor din afara granițelor actuale ale României, dar n-a fost să fie. Mai târziu am înțeles (de la Anatol Ciocanu) în ce relații se afla ea cu demnitarii de pe Dâmbovița, pentru că și Glasul Națiunii, legendarul săptămânal, redactat de ea, apărea cu mari probleme.

Totuși, i-am zis că aș dori să fac această carte, mai ales că o parte din materiale le aveam deja, iar Alexandru Furtună descoperise un nou dosar care-și aștepta traducerea din slava veche. De lucrarea dată se interesa și unionistul de altădată, Iurie Roșca, și el descendent din acest neam, numai că peste mai puțin de doi ani de zile, pe 4 aprilie 2005, unionistul nostru s-a aliat cu antiunioniștii kominterniști... N-am putut ierta o astfel de trădare roșculească și, ca urmare, am renunțat la acest proiect solicitat de Leonida.


 

Un articol de: Vasile Șoimaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)