Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:10
Abonamente

Politică 17 Mai 2019, ora 15:43    Din editia print

Franco Frattini, un apărător al intereselor Chișinăului sau ale Moscovei?

Marime Font

„În ultimii doi ani, Chișinăul și Tiraspolul au obținut, pas cu pas, succese în abordarea neînțelegerilor. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale, în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne.  

Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun, la toate nivelurile”. Declarația îi aparține reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a efectuat recent o vizită în R. Moldova. În realitate, însă, se pare că lucrurile stau altfel. De ani buni, Chișinăul face nenumărate cedări în favoarea separatiștilor, iar procesul de reglementare stă pe loc, cel puțin, atât timp cât peste Nistru este dislocată armata rusă de ocupație.

La încheierea vizitei sale în R. Moldova, pe 11 mai, Franco Frattini a îndemnat părțile să-și intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. TIMPUL a solicitat opinia mai multor experți în problema transnistreană despre declarațiile oficialului european. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că Frattini ar lucra în interesele Kremlinului și că declarațiile sale nu corespund adevărului.

„Regiunea transnistreană a cedat în fața Chișinăului”

Jurnalistul Ernest Vardanean susține că afirmațiile lui Frattini sunt mai mult de ordin diplomatic, pentru că OSCE este nemijlocit implicată în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în calitate de mediator. „Nu e nimic ieșit din comun. Funcția de bază a lui Frattini este să se întâlnească cu ambele părți, să facă declarații care nu ies din logica diplomatică, care e una obișnuită și absolut tipică pentru toți ambasadorii și pentru toate țările, care fac parte din sistemul de negocieri. Iar procesul de reglementare este compus din câteva nivele. Respectiv, dacă Rusia refuză să facă ceva și administrația de la Tiraspol face același lucru, nu înseamnă că negocierile sunt stopate sau paralizate. Ele continuă în alte direcții și cu alte întrebări. Bineînțeles că ar fi bine să trecem la problemele politice, inclusiv la statutul transnistriei, dar avem ce avem și situația nu se schimbă”, a menționat Vardanean.


Aceeași sursă este de părere că nu Chișinăul a făcut doar cedări regretabile în fața separatiștilor, dar că transnistria a făcut și progrese în procesul de reintegrare. „Procesul înseamnă mai întâi de toate compromis, care, la rândul său, înseamnă cedări din ambele părți. Să știți că regiunea transnistreană a cedat în anumite situații, de exemplu în privința faptului că șoferii din spațiul separatist sunt obligați să poarte la mașini plăcuță de înmatriculare în R. Moldova. Este o cedare destul de considerabilă, pentru că astfel baza de date a cetățenilor din stânga Nistrului este vizibilă pe malul drept. Păcat că nu se dă o mare semnificație acestui pas”, conchide Vardanean.

„Frattini este o unealtă a lui Putin”


Pe de altă parte, doctorul în drept, Valeriu Cerba, participant la conflictul armat ruso-moldovenesc din 1992, afirmă că Frattini nu a intrat în esența problemei transnistrene și că acesta apără interesele Moscovei. „Declarațiile lui Frattini pot fi apreciate mai degrabă ca pe cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Există multiple documente și probe elocvente, care arată că părţile în războiul din 1992 au fost Rusia, ca putere agresoare, şi R. Moldova, ca stat agresat. Ulterior, propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern. Interesele imuabile ale Federaţiei Ruse de a menţine R. Moldova în sfera sa „tradiţională” de influenţă au determinat Moscova să pledeze mai degrabă în favoarea „îngheţării” conflictului în jurul transnistriei decât să sprijine o soluţie de compromis, care ar răspunde intereselor tuturor actorilor implicaţi, în primul rând, ale R. Moldova. Nu întâmplător, în acești ani, partea rusă practic şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, ca un participant în trei ipostaze: boxer, arbitru şi organizator al competiţiilor”, susține Cerba.

În același timp, expertul dă asigurări că Frattini este o unealtă a Moscovei. „Ca reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare, în dorința de a-i face pe plac Kremlinului, care are cea mai mare cotă de finanțare în OSCE, Frattini se arată încântat de „dinamica pozitivă” în procesul de reglementare. De-a lungul anilor, OSCE întreprinde acțiuni camuflate, îndreptate împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, iar Frattini, în opinia mea, este o unealtă a lui Putin! Iată ce înseamnă să cedezi Tiraspolului elemente de statalitate, cum sunt aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise de separatiști sau mecanismul de participare a vehiculelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Iată ce înseamnă să treci cu vederea, în mod criminal, Legea R. Moldova din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităților din zona transnistreană, care prevede retragerea definitivă a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului”, precizează Valeriu Cerba.

„Mai puțin mă interesează ce spune Frattini”


Politologul Oazu Nantoi, deputat din partea Blocului ACUM, s-a arătat deranjat de întrebările noastre și ne-a spus că nu este „un idiot”, ca să comenteze declarațiile lui Frattini. „Pe mine mai puțin mă interesează ce spune Frattini în situația în care frații de pe ambele maluri ale Nistrului își fac afaceri dubioase, scuipând în viitorul statului R. Moldova și în cetățenii lui. De ce trebuie să comentez declarațiile lui Frattini? Mă considerați idiot?”, ne-a răspuns politologul.

„Reglementarea conflictului începe de la retragerea trupelor ruse”


Declarația lui Frattini nu are nimic comun cu realitatea. De această părere este și analistul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, nimeni nu a obținut succese în soluționarea conflictului transnistrean, care nu are nicio soluție viabilă ce ar putea să ne conducă la gândul că va fi reglementat. „Poate că cineva din birocrați consideră că a obținut niște succese, dar nimic în interesul acestui conflict nu s-a produs”, spune expertul.

Cibotaru consideră că R. Moldova nu a avut deocamdată nicio guvernare care să fie în stare să ocupe o poziție tranșantă față de soluționarea acestui diferend. „Consider că noi nu am avut o abordare corectă a conflictului în general sau că întrebările, care au apărut, au fost un tribut al timpului, dar aici trebuie să avem cu totul altă abordare. Aceasta începe de la retragerea trupelor ruse. Noi nu putem discuta despre niciun fel de reglementare sau despre soluționarea conflictului atât timp, cât există o prezență a trupelor militare ruse în regiune și, mai mult, atât timp, cât pe an ce trece acolo se dezvoltă forțele paramilitare”, consideră Viorel Cibotaru.

„Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală”


La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu susține că declarația lui Frattini prezintă opinia unui diplomat responsabil pentru problema transnistreană și interesat să-și prezinte activitatea în culori roz. „Trebuie să recunoaștem că anumite progrese pe dimensiunea reglementării politice în transnistria au fost atinse, însă aceste progrese sunt de ordin local și nu vizează în mod fundamental problema reglementării politice. Din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți când facem aprecieri elogioase în legătură cu oarecare progrese în acest sens, căci mutări în esență, pe această dimensiune, nu au fost înregistrate. În condițiile în care nu se discută statutul transnistriei și nu există un progres vizibil în ceea ce privește retragerea armatei ruse, nu poate fi vorba despre niciun progres. Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală, decât o constatare a situației reale”, menționează Anatol Țăranu.

Munițiile de la Cobasna, un pericol național

În ziua în care a făcut declarațiile de mai sus, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au susținut un briefing de presă, la care adjuncta prim-ministrului moldovean a declarat că Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a munițiilor rusești de la Cobasna, care poate genera o situație de criză.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că, în acest depozit, lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a subliniat Cristina Lesnic.

Și în această privință Franco Frattini a avut o poziție favorabilă Federației Ruse. El a declarat că, la depozitul de la Cobasna, care datează din 1940, sunt stocate muniții învechite, care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat reprezentantul OSCE.
 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 14:27

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Frumusețea unei femei este foarte importantă, tocmai de aceea ea face tot ceea ce se poate pentru a o menține. Fie că alege să meargă periodic la saloane, să încerce tratamente costisitoare sau pur și simplu să urmeze un ritual propriu, femeia se simte bine atunci când știe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:49

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

 Ken Perenyi știe cum stă treaba cu falsificatul lucrărilor de artă. A făcut-o timp de 30 de ani. Iar acum și-o asumă complet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:34

Primul stat american care interzice produsele din blană

Primul stat american care interzice produsele din blană

California a devenit primul stat american care interzice procesarea şi vânzarea produselor din blana animalelor, potrivit unui proiect de lege semnat recent de guvernatorul Gavin Newsom. Rezidenţii nu vor mai avea dreptul de a comercializa sau confecţiona haine, pantofi sau poşete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:30

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:20

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste 1.400 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Astfel, în pofida accidentelor tragice petrecute și a campaniilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:15

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au remarcat desfășurarea corectă a alegerilor locale generale, în mesaje transmise prin intermediul rețelelor de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:03

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

Blocul ACUM ar putea deţine două fotolii de viceprimar de Chişinău, oferite de noul edil al capitalei. Declaraţia aparţine candidatului la funcţia de primar Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:28

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:26

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Ce mananci este doar o parte din ecutatia slabirii. Doar dieta nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, asa ca – daca nu faci si ceva miscare – eforturile tale vor fi in zadar. Cura de slabire este un intreg proces care incepe cu o dieta adecvata, consolidata cu miscare si un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:24

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul se poate activa oricand odata de a intrat in organismul virusul care il produce. El ramane in stare “latenta” in celulele nervoase, pana cand ceva (stres, oboseala, expunere la soare etc.) il “trezeste. Cercetatorii au descoperit ca unele alimente contribuie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:21

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

Orice poate fi victima unui vampir energetic. Exista oameni care te fac sa te simti anxios, suparat, sa intri in defesiva dupa ce te-ai intalnit cu ei. Astfel de persoane pot fi intalnite peste tot si pot juca roluri diferite. Poate fi verisorul enervant, un coleg care ii trateaza pe toti de sus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:38

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

20 de persoane pretind la funcţia de procuror general. Mai jos vă prezentăm lista candidaţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:26

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

 Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat rămân cele mai puternice forțe politice, arată votul politic din alegerile locale de duminică. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 10:19

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

În 2015, Anastasov a câștigat primăria Comrat fiind candidatul Partidului Nostru. A acumulat atunci 55%

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:30

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Un fruct pe care românii îl mănâncă rar sau chiar îl evită are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Denumite popular şi „merele de aur", gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:18

Usatîi câștigă detașat Primăria Bălți: Rezultatele finale

Usatîi câștigă detașat Primăria Bălți: Rezultatele finale

Pentru ocuparea funcției de primar al municipiului Bălți nu va mai fi nevoie de al doilea tur de scrutin, ca în Chișinău. Locuitorii urbei și-au ales primarul din prima încercare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:16

Accident grav: Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren

Accident grav: Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren

Două persoane au murit, duminică după-amiază, după ce maşina în care se aflau a fost lovită în judeţul Dâmbovița de un tren, potrivit Mediafax. Accidentul feroviar a avut loc în localitatea Săteni din judeţul Dâmbovița. Din primele date reiese că...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)