Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Politică 17 Mai 2019, ora 15:43    Din editia print

Franco Frattini, un apărător al intereselor Chișinăului sau ale Moscovei?

Marime Font

„În ultimii doi ani, Chișinăul și Tiraspolul au obținut, pas cu pas, succese în abordarea neînțelegerilor. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale, în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne.  

Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun, la toate nivelurile”. Declarația îi aparține reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a efectuat recent o vizită în R. Moldova. În realitate, însă, se pare că lucrurile stau altfel. De ani buni, Chișinăul face nenumărate cedări în favoarea separatiștilor, iar procesul de reglementare stă pe loc, cel puțin, atât timp cât peste Nistru este dislocată armata rusă de ocupație.

La încheierea vizitei sale în R. Moldova, pe 11 mai, Franco Frattini a îndemnat părțile să-și intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. TIMPUL a solicitat opinia mai multor experți în problema transnistreană despre declarațiile oficialului european. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că Frattini ar lucra în interesele Kremlinului și că declarațiile sale nu corespund adevărului.

„Regiunea transnistreană a cedat în fața Chișinăului”

Jurnalistul Ernest Vardanean susține că afirmațiile lui Frattini sunt mai mult de ordin diplomatic, pentru că OSCE este nemijlocit implicată în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în calitate de mediator. „Nu e nimic ieșit din comun. Funcția de bază a lui Frattini este să se întâlnească cu ambele părți, să facă declarații care nu ies din logica diplomatică, care e una obișnuită și absolut tipică pentru toți ambasadorii și pentru toate țările, care fac parte din sistemul de negocieri. Iar procesul de reglementare este compus din câteva nivele. Respectiv, dacă Rusia refuză să facă ceva și administrația de la Tiraspol face același lucru, nu înseamnă că negocierile sunt stopate sau paralizate. Ele continuă în alte direcții și cu alte întrebări. Bineînțeles că ar fi bine să trecem la problemele politice, inclusiv la statutul transnistriei, dar avem ce avem și situația nu se schimbă”, a menționat Vardanean.


Aceeași sursă este de părere că nu Chișinăul a făcut doar cedări regretabile în fața separatiștilor, dar că transnistria a făcut și progrese în procesul de reintegrare. „Procesul înseamnă mai întâi de toate compromis, care, la rândul său, înseamnă cedări din ambele părți. Să știți că regiunea transnistreană a cedat în anumite situații, de exemplu în privința faptului că șoferii din spațiul separatist sunt obligați să poarte la mașini plăcuță de înmatriculare în R. Moldova. Este o cedare destul de considerabilă, pentru că astfel baza de date a cetățenilor din stânga Nistrului este vizibilă pe malul drept. Păcat că nu se dă o mare semnificație acestui pas”, conchide Vardanean.

„Frattini este o unealtă a lui Putin”


Pe de altă parte, doctorul în drept, Valeriu Cerba, participant la conflictul armat ruso-moldovenesc din 1992, afirmă că Frattini nu a intrat în esența problemei transnistrene și că acesta apără interesele Moscovei. „Declarațiile lui Frattini pot fi apreciate mai degrabă ca pe cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Există multiple documente și probe elocvente, care arată că părţile în războiul din 1992 au fost Rusia, ca putere agresoare, şi R. Moldova, ca stat agresat. Ulterior, propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern. Interesele imuabile ale Federaţiei Ruse de a menţine R. Moldova în sfera sa „tradiţională” de influenţă au determinat Moscova să pledeze mai degrabă în favoarea „îngheţării” conflictului în jurul transnistriei decât să sprijine o soluţie de compromis, care ar răspunde intereselor tuturor actorilor implicaţi, în primul rând, ale R. Moldova. Nu întâmplător, în acești ani, partea rusă practic şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, ca un participant în trei ipostaze: boxer, arbitru şi organizator al competiţiilor”, susține Cerba.

În același timp, expertul dă asigurări că Frattini este o unealtă a Moscovei. „Ca reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare, în dorința de a-i face pe plac Kremlinului, care are cea mai mare cotă de finanțare în OSCE, Frattini se arată încântat de „dinamica pozitivă” în procesul de reglementare. De-a lungul anilor, OSCE întreprinde acțiuni camuflate, îndreptate împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, iar Frattini, în opinia mea, este o unealtă a lui Putin! Iată ce înseamnă să cedezi Tiraspolului elemente de statalitate, cum sunt aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise de separatiști sau mecanismul de participare a vehiculelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Iată ce înseamnă să treci cu vederea, în mod criminal, Legea R. Moldova din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităților din zona transnistreană, care prevede retragerea definitivă a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului”, precizează Valeriu Cerba.

„Mai puțin mă interesează ce spune Frattini”


Politologul Oazu Nantoi, deputat din partea Blocului ACUM, s-a arătat deranjat de întrebările noastre și ne-a spus că nu este „un idiot”, ca să comenteze declarațiile lui Frattini. „Pe mine mai puțin mă interesează ce spune Frattini în situația în care frații de pe ambele maluri ale Nistrului își fac afaceri dubioase, scuipând în viitorul statului R. Moldova și în cetățenii lui. De ce trebuie să comentez declarațiile lui Frattini? Mă considerați idiot?”, ne-a răspuns politologul.

„Reglementarea conflictului începe de la retragerea trupelor ruse”


Declarația lui Frattini nu are nimic comun cu realitatea. De această părere este și analistul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, nimeni nu a obținut succese în soluționarea conflictului transnistrean, care nu are nicio soluție viabilă ce ar putea să ne conducă la gândul că va fi reglementat. „Poate că cineva din birocrați consideră că a obținut niște succese, dar nimic în interesul acestui conflict nu s-a produs”, spune expertul.

Cibotaru consideră că R. Moldova nu a avut deocamdată nicio guvernare care să fie în stare să ocupe o poziție tranșantă față de soluționarea acestui diferend. „Consider că noi nu am avut o abordare corectă a conflictului în general sau că întrebările, care au apărut, au fost un tribut al timpului, dar aici trebuie să avem cu totul altă abordare. Aceasta începe de la retragerea trupelor ruse. Noi nu putem discuta despre niciun fel de reglementare sau despre soluționarea conflictului atât timp, cât există o prezență a trupelor militare ruse în regiune și, mai mult, atât timp, cât pe an ce trece acolo se dezvoltă forțele paramilitare”, consideră Viorel Cibotaru.

„Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală”


La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu susține că declarația lui Frattini prezintă opinia unui diplomat responsabil pentru problema transnistreană și interesat să-și prezinte activitatea în culori roz. „Trebuie să recunoaștem că anumite progrese pe dimensiunea reglementării politice în transnistria au fost atinse, însă aceste progrese sunt de ordin local și nu vizează în mod fundamental problema reglementării politice. Din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți când facem aprecieri elogioase în legătură cu oarecare progrese în acest sens, căci mutări în esență, pe această dimensiune, nu au fost înregistrate. În condițiile în care nu se discută statutul transnistriei și nu există un progres vizibil în ceea ce privește retragerea armatei ruse, nu poate fi vorba despre niciun progres. Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală, decât o constatare a situației reale”, menționează Anatol Țăranu.

Munițiile de la Cobasna, un pericol național

În ziua în care a făcut declarațiile de mai sus, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au susținut un briefing de presă, la care adjuncta prim-ministrului moldovean a declarat că Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a munițiilor rusești de la Cobasna, care poate genera o situație de criză.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că, în acest depozit, lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a subliniat Cristina Lesnic.

Și în această privință Franco Frattini a avut o poziție favorabilă Federației Ruse. El a declarat că, la depozitul de la Cobasna, care datează din 1940, sunt stocate muniții învechite, care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat reprezentantul OSCE.
 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)