Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Politică 17 Mai 2019, ora 15:43    Din editia print

Franco Frattini, un apărător al intereselor Chișinăului sau ale Moscovei?

Marime Font

„În ultimii doi ani, Chișinăul și Tiraspolul au obținut, pas cu pas, succese în abordarea neînțelegerilor. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale, în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne.  

Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun, la toate nivelurile”. Declarația îi aparține reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a efectuat recent o vizită în R. Moldova. În realitate, însă, se pare că lucrurile stau altfel. De ani buni, Chișinăul face nenumărate cedări în favoarea separatiștilor, iar procesul de reglementare stă pe loc, cel puțin, atât timp cât peste Nistru este dislocată armata rusă de ocupație.

La încheierea vizitei sale în R. Moldova, pe 11 mai, Franco Frattini a îndemnat părțile să-și intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. TIMPUL a solicitat opinia mai multor experți în problema transnistreană despre declarațiile oficialului european. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că Frattini ar lucra în interesele Kremlinului și că declarațiile sale nu corespund adevărului.

„Regiunea transnistreană a cedat în fața Chișinăului”

Jurnalistul Ernest Vardanean susține că afirmațiile lui Frattini sunt mai mult de ordin diplomatic, pentru că OSCE este nemijlocit implicată în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în calitate de mediator. „Nu e nimic ieșit din comun. Funcția de bază a lui Frattini este să se întâlnească cu ambele părți, să facă declarații care nu ies din logica diplomatică, care e una obișnuită și absolut tipică pentru toți ambasadorii și pentru toate țările, care fac parte din sistemul de negocieri. Iar procesul de reglementare este compus din câteva nivele. Respectiv, dacă Rusia refuză să facă ceva și administrația de la Tiraspol face același lucru, nu înseamnă că negocierile sunt stopate sau paralizate. Ele continuă în alte direcții și cu alte întrebări. Bineînțeles că ar fi bine să trecem la problemele politice, inclusiv la statutul transnistriei, dar avem ce avem și situația nu se schimbă”, a menționat Vardanean.


Aceeași sursă este de părere că nu Chișinăul a făcut doar cedări regretabile în fața separatiștilor, dar că transnistria a făcut și progrese în procesul de reintegrare. „Procesul înseamnă mai întâi de toate compromis, care, la rândul său, înseamnă cedări din ambele părți. Să știți că regiunea transnistreană a cedat în anumite situații, de exemplu în privința faptului că șoferii din spațiul separatist sunt obligați să poarte la mașini plăcuță de înmatriculare în R. Moldova. Este o cedare destul de considerabilă, pentru că astfel baza de date a cetățenilor din stânga Nistrului este vizibilă pe malul drept. Păcat că nu se dă o mare semnificație acestui pas”, conchide Vardanean.

„Frattini este o unealtă a lui Putin”


Pe de altă parte, doctorul în drept, Valeriu Cerba, participant la conflictul armat ruso-moldovenesc din 1992, afirmă că Frattini nu a intrat în esența problemei transnistrene și că acesta apără interesele Moscovei. „Declarațiile lui Frattini pot fi apreciate mai degrabă ca pe cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Există multiple documente și probe elocvente, care arată că părţile în războiul din 1992 au fost Rusia, ca putere agresoare, şi R. Moldova, ca stat agresat. Ulterior, propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern. Interesele imuabile ale Federaţiei Ruse de a menţine R. Moldova în sfera sa „tradiţională” de influenţă au determinat Moscova să pledeze mai degrabă în favoarea „îngheţării” conflictului în jurul transnistriei decât să sprijine o soluţie de compromis, care ar răspunde intereselor tuturor actorilor implicaţi, în primul rând, ale R. Moldova. Nu întâmplător, în acești ani, partea rusă practic şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, ca un participant în trei ipostaze: boxer, arbitru şi organizator al competiţiilor”, susține Cerba.

În același timp, expertul dă asigurări că Frattini este o unealtă a Moscovei. „Ca reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare, în dorința de a-i face pe plac Kremlinului, care are cea mai mare cotă de finanțare în OSCE, Frattini se arată încântat de „dinamica pozitivă” în procesul de reglementare. De-a lungul anilor, OSCE întreprinde acțiuni camuflate, îndreptate împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, iar Frattini, în opinia mea, este o unealtă a lui Putin! Iată ce înseamnă să cedezi Tiraspolului elemente de statalitate, cum sunt aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise de separatiști sau mecanismul de participare a vehiculelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Iată ce înseamnă să treci cu vederea, în mod criminal, Legea R. Moldova din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităților din zona transnistreană, care prevede retragerea definitivă a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului”, precizează Valeriu Cerba.

„Mai puțin mă interesează ce spune Frattini”


Politologul Oazu Nantoi, deputat din partea Blocului ACUM, s-a arătat deranjat de întrebările noastre și ne-a spus că nu este „un idiot”, ca să comenteze declarațiile lui Frattini. „Pe mine mai puțin mă interesează ce spune Frattini în situația în care frații de pe ambele maluri ale Nistrului își fac afaceri dubioase, scuipând în viitorul statului R. Moldova și în cetățenii lui. De ce trebuie să comentez declarațiile lui Frattini? Mă considerați idiot?”, ne-a răspuns politologul.

„Reglementarea conflictului începe de la retragerea trupelor ruse”


Declarația lui Frattini nu are nimic comun cu realitatea. De această părere este și analistul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, nimeni nu a obținut succese în soluționarea conflictului transnistrean, care nu are nicio soluție viabilă ce ar putea să ne conducă la gândul că va fi reglementat. „Poate că cineva din birocrați consideră că a obținut niște succese, dar nimic în interesul acestui conflict nu s-a produs”, spune expertul.

Cibotaru consideră că R. Moldova nu a avut deocamdată nicio guvernare care să fie în stare să ocupe o poziție tranșantă față de soluționarea acestui diferend. „Consider că noi nu am avut o abordare corectă a conflictului în general sau că întrebările, care au apărut, au fost un tribut al timpului, dar aici trebuie să avem cu totul altă abordare. Aceasta începe de la retragerea trupelor ruse. Noi nu putem discuta despre niciun fel de reglementare sau despre soluționarea conflictului atât timp, cât există o prezență a trupelor militare ruse în regiune și, mai mult, atât timp, cât pe an ce trece acolo se dezvoltă forțele paramilitare”, consideră Viorel Cibotaru.

„Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală”


La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu susține că declarația lui Frattini prezintă opinia unui diplomat responsabil pentru problema transnistreană și interesat să-și prezinte activitatea în culori roz. „Trebuie să recunoaștem că anumite progrese pe dimensiunea reglementării politice în transnistria au fost atinse, însă aceste progrese sunt de ordin local și nu vizează în mod fundamental problema reglementării politice. Din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți când facem aprecieri elogioase în legătură cu oarecare progrese în acest sens, căci mutări în esență, pe această dimensiune, nu au fost înregistrate. În condițiile în care nu se discută statutul transnistriei și nu există un progres vizibil în ceea ce privește retragerea armatei ruse, nu poate fi vorba despre niciun progres. Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală, decât o constatare a situației reale”, menționează Anatol Țăranu.

Munițiile de la Cobasna, un pericol național

În ziua în care a făcut declarațiile de mai sus, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au susținut un briefing de presă, la care adjuncta prim-ministrului moldovean a declarat că Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a munițiilor rusești de la Cobasna, care poate genera o situație de criză.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că, în acest depozit, lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a subliniat Cristina Lesnic.

Și în această privință Franco Frattini a avut o poziție favorabilă Federației Ruse. El a declarat că, la depozitul de la Cobasna, care datează din 1940, sunt stocate muniții învechite, care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat reprezentantul OSCE.
 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 16:20

Putin a început să vorbească despre CONCESII în fața Occidentului

Putin a început să vorbească despre CONCESII în fața Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu vor exista schimbări fundamentale în atitudinea Occidentului faţă de Rusia, chiar dacă Moscova ar face concesii şi ar fi de acord să îndeplinească toate cerinţele oponenţilor ei, potrivit TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 16:06

Sergiu Sîrbu: Mulţi profitori s-au alipit de PD atunci când era la guvernare şi se vor dezlipi acum și probabil se vor alipi la noua guvernare

Sergiu Sîrbu: Mulţi profitori s-au alipit de PD atunci când era la guvernare şi se vor dezlipi acum și probabil se vor alipi la noua guvernare

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu dă de înţeles că formaţiunea este conştientă că foarte mulţi demnitatari, care anterior s-au alipit PD-ului, care se afla la guvernare, acum se vor dezlipi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 15:32

Începe marea târguială din UE: Un summit unde posturile cheie sunt scoase la mezat

Începe marea târguială din UE: Un summit unde posturile cheie sunt scoase la mezat

Întrebase odată fostul secretar de stat american (și controversat premiu Nobel pentru pace) Henry Kissinger: “Pe cine sun când vreau să vorbesc cu Europa?” Chiar dacă anecdota e probabil apocrifă, de la tratatul de la Lisabona (2007) încoace, lucrurile sunt mult...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 15:22

Președintele Curții Constituționale și-a dat DEMISIA

Președintele Curții Constituționale și-a dat DEMISIA

Președintele Curții Constituționale a R. Moldova, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:50

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Avertisment de la București: „Toată PUTEREA e concentrată la Dodon, care ia notițe de la Putin. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun FOC. Guvernul Maiei Sandu va fi PICAT”

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că România ar fi pierdut total în lupta pentru R. Moldova, pavând astfel drumul Moscovei „în inima fraților de peste Prut”. De asemenea, acesta spune că socialiștii lui Igor Dodon ar deține de facto puterea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate / FOTO

Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate / FOTO

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)