Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 23 Ianuarie 2020
Abonamente

Politică 17 Mai 2019, ora 15:43    Din editia print

Franco Frattini, un apărător al intereselor Chișinăului sau ale Moscovei?

Marime Font

„În ultimii doi ani, Chișinăul și Tiraspolul au obținut, pas cu pas, succese în abordarea neînțelegerilor. Astăzi am încurajat ambele părți să continue această cale, în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne.  

Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun, la toate nivelurile”. Declarația îi aparține reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care a efectuat recent o vizită în R. Moldova. În realitate, însă, se pare că lucrurile stau altfel. De ani buni, Chișinăul face nenumărate cedări în favoarea separatiștilor, iar procesul de reglementare stă pe loc, cel puțin, atât timp cât peste Nistru este dislocată armata rusă de ocupație.

La încheierea vizitei sale în R. Moldova, pe 11 mai, Franco Frattini a îndemnat părțile să-și intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. TIMPUL a solicitat opinia mai multor experți în problema transnistreană despre declarațiile oficialului european. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că Frattini ar lucra în interesele Kremlinului și că declarațiile sale nu corespund adevărului.

„Regiunea transnistreană a cedat în fața Chișinăului”

Jurnalistul Ernest Vardanean susține că afirmațiile lui Frattini sunt mai mult de ordin diplomatic, pentru că OSCE este nemijlocit implicată în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, în calitate de mediator. „Nu e nimic ieșit din comun. Funcția de bază a lui Frattini este să se întâlnească cu ambele părți, să facă declarații care nu ies din logica diplomatică, care e una obișnuită și absolut tipică pentru toți ambasadorii și pentru toate țările, care fac parte din sistemul de negocieri. Iar procesul de reglementare este compus din câteva nivele. Respectiv, dacă Rusia refuză să facă ceva și administrația de la Tiraspol face același lucru, nu înseamnă că negocierile sunt stopate sau paralizate. Ele continuă în alte direcții și cu alte întrebări. Bineînțeles că ar fi bine să trecem la problemele politice, inclusiv la statutul transnistriei, dar avem ce avem și situația nu se schimbă”, a menționat Vardanean.

Loading...


Aceeași sursă este de părere că nu Chișinăul a făcut doar cedări regretabile în fața separatiștilor, dar că transnistria a făcut și progrese în procesul de reintegrare. „Procesul înseamnă mai întâi de toate compromis, care, la rândul său, înseamnă cedări din ambele părți. Să știți că regiunea transnistreană a cedat în anumite situații, de exemplu în privința faptului că șoferii din spațiul separatist sunt obligați să poarte la mașini plăcuță de înmatriculare în R. Moldova. Este o cedare destul de considerabilă, pentru că astfel baza de date a cetățenilor din stânga Nistrului este vizibilă pe malul drept. Păcat că nu se dă o mare semnificație acestui pas”, conchide Vardanean.

„Frattini este o unealtă a lui Putin”


Pe de altă parte, doctorul în drept, Valeriu Cerba, participant la conflictul armat ruso-moldovenesc din 1992, afirmă că Frattini nu a intrat în esența problemei transnistrene și că acesta apără interesele Moscovei. „Declarațiile lui Frattini pot fi apreciate mai degrabă ca pe cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Există multiple documente și probe elocvente, care arată că părţile în războiul din 1992 au fost Rusia, ca putere agresoare, şi R. Moldova, ca stat agresat. Ulterior, propaganda de la Moscova a deplasat accentele către definirea conflictului drept unul strict intern. Interesele imuabile ale Federaţiei Ruse de a menţine R. Moldova în sfera sa „tradiţională” de influenţă au determinat Moscova să pledeze mai degrabă în favoarea „îngheţării” conflictului în jurul transnistriei decât să sprijine o soluţie de compromis, care ar răspunde intereselor tuturor actorilor implicaţi, în primul rând, ale R. Moldova. Nu întâmplător, în acești ani, partea rusă practic şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri în calitate trilaterală: „pacificator, mediator şi garant”, ca un participant în trei ipostaze: boxer, arbitru şi organizator al competiţiilor”, susține Cerba.

În același timp, expertul dă asigurări că Frattini este o unealtă a Moscovei. „Ca reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare, în dorința de a-i face pe plac Kremlinului, care are cea mai mare cotă de finanțare în OSCE, Frattini se arată încântat de „dinamica pozitivă” în procesul de reglementare. De-a lungul anilor, OSCE întreprinde acțiuni camuflate, îndreptate împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, iar Frattini, în opinia mea, este o unealtă a lui Putin! Iată ce înseamnă să cedezi Tiraspolului elemente de statalitate, cum sunt aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise de separatiști sau mecanismul de participare a vehiculelor din stânga Nistrului în traficul internațional. Iată ce înseamnă să treci cu vederea, în mod criminal, Legea R. Moldova din 22 iulie 2005 cu privire la statutul localităților din zona transnistreană, care prevede retragerea definitivă a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului”, precizează Valeriu Cerba.

„Mai puțin mă interesează ce spune Frattini”


Politologul Oazu Nantoi, deputat din partea Blocului ACUM, s-a arătat deranjat de întrebările noastre și ne-a spus că nu este „un idiot”, ca să comenteze declarațiile lui Frattini. „Pe mine mai puțin mă interesează ce spune Frattini în situația în care frații de pe ambele maluri ale Nistrului își fac afaceri dubioase, scuipând în viitorul statului R. Moldova și în cetățenii lui. De ce trebuie să comentez declarațiile lui Frattini? Mă considerați idiot?”, ne-a răspuns politologul.

„Reglementarea conflictului începe de la retragerea trupelor ruse”


Declarația lui Frattini nu are nimic comun cu realitatea. De această părere este și analistul politic Viorel Cibotaru. Potrivit lui, nimeni nu a obținut succese în soluționarea conflictului transnistrean, care nu are nicio soluție viabilă ce ar putea să ne conducă la gândul că va fi reglementat. „Poate că cineva din birocrați consideră că a obținut niște succese, dar nimic în interesul acestui conflict nu s-a produs”, spune expertul.

Cibotaru consideră că R. Moldova nu a avut deocamdată nicio guvernare care să fie în stare să ocupe o poziție tranșantă față de soluționarea acestui diferend. „Consider că noi nu am avut o abordare corectă a conflictului în general sau că întrebările, care au apărut, au fost un tribut al timpului, dar aici trebuie să avem cu totul altă abordare. Aceasta începe de la retragerea trupelor ruse. Noi nu putem discuta despre niciun fel de reglementare sau despre soluționarea conflictului atât timp, cât există o prezență a trupelor militare ruse în regiune și, mai mult, atât timp, cât pe an ce trece acolo se dezvoltă forțele paramilitare”, consideră Viorel Cibotaru.

„Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală”


La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu susține că declarația lui Frattini prezintă opinia unui diplomat responsabil pentru problema transnistreană și interesat să-și prezinte activitatea în culori roz. „Trebuie să recunoaștem că anumite progrese pe dimensiunea reglementării politice în transnistria au fost atinse, însă aceste progrese sunt de ordin local și nu vizează în mod fundamental problema reglementării politice. Din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți când facem aprecieri elogioase în legătură cu oarecare progrese în acest sens, căci mutări în esență, pe această dimensiune, nu au fost înregistrate. În condițiile în care nu se discută statutul transnistriei și nu există un progres vizibil în ceea ce privește retragerea armatei ruse, nu poate fi vorba despre niciun progres. Aprecierea domnului Frattini este mai degrabă o viziune personală, decât o constatare a situației reale”, menționează Anatol Țăranu.

Munițiile de la Cobasna, un pericol național

În ziua în care a făcut declarațiile de mai sus, Franco Frattini și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au susținut un briefing de presă, la care adjuncta prim-ministrului moldovean a declarat că Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a munițiilor rusești de la Cobasna, care poate genera o situație de criză.

„O inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna, inclusiv împreună cu reprezentanții OSCE, ar putea să ne ofere o garanție suplimentară că, în acest depozit, lucrurile sunt bine administrate și să cunoaștem exact ce am putea să facem cu munițiile care deja nu corespund criteriilor de întreținere”, a subliniat Cristina Lesnic.

Și în această privință Franco Frattini a avut o poziție favorabilă Federației Ruse. El a declarat că, la depozitul de la Cobasna, care datează din 1940, sunt stocate muniții învechite, care nu pot fi transportate pentru distrugere în alte părți. „Ele prezintă pericol pentru oamenii din zonă. Este o întrebare deschisă și pentru mine, nu am un răspuns acum, dar voi explora acest subiect”, a menționat reprezentantul OSCE.
 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 21:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)