Externe

Franţa – Nicolas Sarkozy este judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă

‘Nu recunosc niciuna din aceste infamii cu care sunt urmărit de şase ani’, a declarat Sarkozy, în primele sale cuvinte în faţa tribunalului corecţional din Paris.

Înaintea lui, un singur alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice -, însă Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, este primul şef de stat acuzat de corupţie.

După un start fals lunea trecută, procesul s-a reluat în prezenţa fostului înalt magistrat Gilbert Azibert, care nu a reuşit să amâne audierea din motive de sănătate.

În acest caz zis al ‘interceptărilor’, Sarkoyz este suspectat că, împreună cu Herzog, a încercat să-l corupă pe Gilbert Azibert, pe atunci în funcţie la Curtea de Casaţie.

Cazul îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

Nicolas Sarkozy riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional. Ei neagă orice infracţiune. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *