Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

IT&C 10 Septembrie 2017, ora 12:26

Franţa, Italia, Spania şi Germania vor introducerea unei taxe pe cifra de afaceri pentru multinaţionale digitale precum Amazon şi Google

Marime Font

Miniştrii Finanţelor din Franţa, Italia, Spania şi Germania solicită, într-o scrisoare comună către preşedinţia estoniană a Uniunii Europene, ca marile corporaţii din domeniul internetului să fie taxate în funcţie de venituri şi nu de profituri. "Nu mai trebuie să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri Europa în timp ce plătesc sume minime de bani sub formă de taxe către trezoreriile noastre”, spun ei.  

Nu numai în România există ideea introducerii unei taxe pe cifra de afaceri. Ţări importante din Uniunea Europeană consideră că pentru segmentul industriei digitale taxarea ar trebui să nu se facă în funcţie de profituri, ci de venituri. Cauza este aceeaşi: multinaţionalele nu îşi declară integral câştigurile reale.

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, cel al Germaniei Wolfgang Schaeuble, şeful finanţelor italiene Carlo Padoian şi cel din Spania, Luis de Guindos, au adresat o scrisoare comună preşedinţiei estoniene a Uniunii Europene ca multinaţionalele din domeniul digital, precum Amazon şi Google, să fie taxate nu în funcţie de profituri, care sunt foarte mici, ci de veniturile realizate. Ei spun că ţinta trebuie să fie ca taxele să reflecte cât câştigă cu adevărat aceste companii.Soluţia lor este o aşa-zisă "taxă de egalizare” pe cifra de afaceri care să aducă nivelul de taxare mai aproape de nivelul la care compania câştigă din activitatea propriu-zisă în respectivele ţări. "Nu mai trebuie să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri Europa în timp ce plătesc sume minime de bani sub formă de taxe către trezoreriile noastre”, spune scrisoarea celor oatru miniştri de Finanţe, preluată de Reuters.

În prezent, multe dintre naţionalele din domeniul digital îşi stabilesc o rezidenţă unică pentru UE într-o ţară cu un nivel de taxare mai coborât precum Irlanda şi îşi centralizează acolo câştigurile rezultate din activitatea prestată pentru clienţi din diverse ţări membre. Aceasta afectează statele mari, iar Franţa este principalul promotor al iniţiativei. Într-o întâlnire care se va desfăşura la Tallin în zilele de 15-16 septembrie, cei patru miniştri de Finanţe vor prezenta propunerea şi altor omologi din ţările europene.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md