Editorial

Fratele cel mare trece Prutul ilegal

 Ca pe vremuri: suntem cincisprezece republici-surori, dar tot Rusia e fratele cel mare. Acum, e mai greu de zis de unde provine fratele cel mare, din George Orwell sau Chuck Palahniuk.

Culmea e că nu ruşii se bat cu pumnul în piept făcând-o pe fratele cel mare, ci românii, care îşi zic moldoveni (unii au şi principii pe care ştiu să le scrie sau cel puţin au pisari – aşa ca grupul Dodon) şi sar ca arşi dacă le spui că sunt români. De fapt, să le spui că sunt români şi că vorbesc româna e chiar un lucru inutil. Există o evoluţie normală, dar nu am auzit de vreo evoluţie a celor spălaţi pe creier.

Cei care se roagă la fratele cel mare sunt chiori, ori au ochelari de cal. Altfel, ar vedea că există o Rusie prezentată în roz de Medvedev şi Putin şi ar vedea cealaltă Rusie, ascunsă, cenzurată şi interzisă. O Rusie izolată, care trăieşte doar din pensie de handicapat, pe care o bea aşteptând următoarea pensie. O Rusie în care, dacă protestezi, eşti rapid băgat la colţ, săltat în dubă şi… „mai departe scrie-n carte”. Nu aş vedea cu ochi buni o grupare ca „Patrioţii Moldovei” în Rusia. S-ar dezumfla după prima încercare de protest.

Cei care se roagă la fratele cel mare nu ştiu să citească, altfel spus – sunt inculţi. Dacă ar fi putut să citească, citeau despre Rusia, dacă tot nu ajungeau acolo. Citeau despre Rusia mizerabilă descrisă de Zahar Prilepin.

Nu, „dodoniştii” şi „patrioţii” nu văd, nu pot vedea şi nu vor să vadă. Ei ascultă prin visele lor şoapta fratelui cel mare şi îşi văd de treabă în plină zombare. Ei se închină fratelui cel mare, dar stau aici, în Moldova.

La Cenaclul „Republica”, atunci când a citit Vadim Lungul, au venit şi nişte tineri ruşi care au povestit că au încercat să protesteze la Ambasada Federaţiei Ruse, după ce Putin a câştigat alegerile, dar au fost goniţi de tovarăşii lui Klimenko… Cei ce văd minciuna nu sunt iubiţi de fratele cel mare.

Ei bine, şi ruşii fug din Rusia. O ştire de miercuri: patru ruşi prinşi la vama Leuşeni, în timp ce voiau să treacă graniţa ilegal în România. Oare „patrioţii Moldovei” vor protesta?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *