Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 10 Decembrie 2018
Abonamente

Moldova 23 Aprilie 2010, ora 10:22    Din editia print

CUPLURI SPORTIVEFraţii Cobâlaş - factorul calmant al naţionalei de rugbi

Marime Font

Într-o bună zi, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi, Vasile Revencu, mi-a spus că lotul naţional de seniori arată monolit ca o familie deoarece el este compus chiar din fraţi adevăraţi. Printre cei mai puternici jucători sunt fraţii Dumitru şi Victor Arhip, Adrian şi Alexandru Baltag, Vadim şi Maxim Cobâlaş. Azi vă propun să-i cunoaşteţi pe formidabilii noştri rugbişti Vadim şi Maxim Cobâlaş.

Născuţi în oraşul Soroca, cei doi feciori ai Svetlanei şi ai lui Victor Cobâlaş de mici copii au fost pasionaţi de sport, în special de luptele libere şi greco-romane, proba cea mai practicată în localitatea nistreană.

De pe salteaua de lupte - spre terenul de rugbi


„Luptele au devenit parte a vieţii mele în perioada adolescentină, îşi aminteşte Vadim Cobâlaş. Evident că l-am atras şi pe Maxim, care este cu doi ani mai mic decât mine şi nu putea să nu urmeze exemplul badei. Cea mai mare realizare în cariera mea de luptător a constituit-o locul trei în cadrul Campionatului naţional de juniori”.
Mama fraţilor Cobâlaş, Svetlana, ne povesteşte că parcursul lui Vadim spre sportul de performanţă a fost unul deosebit de dificil: „După absolvirea clasei a noua, el a dorit să-şi continue studiile la Liceul Sportiv Republican. A fost înmatriculat, însă apoi medicii i-au descoperit serioase probleme de sănătate şi s-a văzut nevoit să întrerupă studiile. Am abandonat şi eu serviciul, doar pentru a-l ajuta”.
Nu a trecut însă mult timp şi mezinul Maxim s-a scăpat cu vorba că Vadim merge pe ascuns şi joacă fotbal cu prietenii. „L-am certat atunci, dar mai târziu medicii mi-au zis că fotbalul i-a salvat viaţa”, îşi aminteşte Svetlana Cobâlaş.
În anul 2002, Vadim a susţinut cu brio concursul de admitere la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS). Când a remarcat că o parte din colegii săi sunt captivaţi de jocul cu balonul oval, Vadim a decis să facă schimbarea, care i-a şi marcat cariera. Astfel a devenit rugbist.

Vasile Revencu i-a „furat” pe ambii feciori ai Svetlanei Cobâlaş

Svetlana Cobâlaş spune că, în copilăria lor, relaţia între cei doi fraţi nu era una perfectă. „Vadim era, şi a rămas de fapt, un tip echilibrat şi calculat în toate, pe când Maxim era uşor irascibil şi nici nu era pasionat de sport. E o întrebare fără răspuns pentru mine cum de se înţeleg atât de bine în prezent”, se destăinuieşte mama rugbiştilor. „În anii studenţiei lui Vadim, l-am trimis pe Maxim să-i ducă ceva merinde. Atunci, se pare, antrenorul Vasile Revencu l-a „ochit” şi pe cel mic şi astfel m-am ales cu doi rugbişti în familie”, se laudă ea.
Astăzi ambii fraţi joacă pentru echipa rusă VVA-Podmoskovje. Mai întâi, un contract de joc cu această echipă a semnat Vadim, iar peste patru ani a venit şi fratele mai mic, Maxim. Cu certitudine, VVA-Podmoskovje din Monino, multiplă campioană a Rusiei şi una din cele mai puternice formaţii din estul Europei, reprezintă o sursă sigură de progres sportiv pentru orice rugbist.
În prezent, alături de Alexei Cotruţă şi Andrei Romanov, ei constituie „armata” de patru moldoveni legitimaţi la VVA.

Cu miresele în cantonament?

Deşi sportul le răpeşte tot timpul liber, cei doi fraţi au ajuns la o vârstă când se pune problema întemeierii propriilor familii. Vadim deja se gândeşte la un asemenea pas, iar Maxim, ca un frate mai mic, mai aşteaptă puţin. Mama, însă, este mult mai directă: „Sigur că vreau nurori în casă şi nepoţi prin preajmă, dar consider că trebuie să calculeze serios înainte de a face acest pas. Dacă se căsătoresc, să fie buni şi să stea lângă soţii. Dacă nu lasă rugbiul, atunci consoartele să-i însoţească!”.
Fraţii Cobâlaş au fost convocaţi şi vor fi titulari în ultimele două meciuri ale selecţionatei noastre de seniori în sezonul curent - cu Ucraina (acasă) şi cu Polonia (în deplasare).

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:53

 Miniștrii și colaboratorii lui Macron, și deputații din partidul La République en Marche sunt acum divizați între partizanii unei politici dure și cei care dori ca puterea să cedeze, într-un compromis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:46

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat astăzi din funcţie pentru a cincea oară pe Igor Dodon, după ce „şeful statului” a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 15:01

 Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:42

 Situația devine tot mai complicată la Londra în privința Brexitului. Mai multe publicații scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresei May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:21

 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 13:32

Un recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de apropiere a celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul de Cercetări Sociale, 74% dintre români ar vota...

( ) Citeşte tot articolul

Finanţe 10 Decembrie 2018, ora: 13:07

Specialiștii încep deja să vadă semnele unei noi crize globale. Economia mondială este amenințată în prezent de un adevărat ciclon. O recesiune în 2019 este din ce în ce mai probabilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:10

Astăzi, 10 decembrie curent, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Decembrie 2018, ora: 12:06

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259,0 mil. dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:04

988 de credite au fost deja acordate în cadrul Programului “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 113 împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 Decembrie 2018, ora: 11:53

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:50

Liberalul Mihai Ghimpu este foc şi pară pe liderul PPDA, Andrei Năstase, deoarece acesta i-ar fi trântit uşa în nas, spulberând şansele PL de a ajunge pe listele blocului ACUM. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:47

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Agențiile britanice de informații intenționează să sporească presiunea asupra a șase oameni de afaceri ruși care, potrivit Londrei, au ”relații profesionale și financiare foarte apropiate” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Telegraph, citând surse din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:32

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Creșterea ratingului Partidului Politic ȘOR, dar și a popularității liderului acestuia, primarului de Orhei Ilan Șor, se datorează exclusiv modelului său de a înțelege și a face politică - mai puține vorbe și mai multe fapte, consideră edilul de Orhei. Acesta a declarat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:11

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 10:57

Negru: Oricât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri ai PLDM, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:57

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Imagini spectaculoase surprinse în Mexic. Un fotograf amator a reuşit să surprindă momentul în care un meteorit brăzdează cerul din Mexico City, înainte de răsăritul soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:30

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Reprezentantul special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini   neagă implicarea Rusiei în conflictul din Transnistria.El susține că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:20

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

În cadrul studiilor universitare și postuniversitare se scriu și se susțin mai multe tipuri de teze - de an, de licență, de masterat, de doctorat și elaborarea acestor lucrări este o preocupare permanentă a catedrelor de profil și a profesorilor care îi ghidează pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:19

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

Alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie ar fi fost provocate de Rusia, arată probele descoperite de anchetatorii britanici însărcinați cu ancheta în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:10

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

135 de răniţi şi 1.385 de arestaţi - acesta este bilanţul protestelor de sâmbătă de la Paris şi din marile oraşe ale Franţei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)