Moldova

Fraţii Cobâlaş – factorul calmant al naţionalei de rugbi

Născuţi în oraşul Soroca, cei doi feciori ai Svetlanei şi ai lui Victor Cobâlaş de mici copii au fost pasionaţi de sport, în special de luptele libere şi greco-romane, proba cea mai practicată în localitatea nistreană.

De pe salteaua de lupte – spre terenul de rugbi

„Luptele au devenit parte a vieţii mele în perioada adolescentină, îşi aminteşte Vadim Cobâlaş. Evident că l-am atras şi pe Maxim, care este cu doi ani mai mic decât mine şi nu putea să nu urmeze exemplul badei. Cea mai mare realizare în cariera mea de luptător a constituit-o locul trei în cadrul Campionatului naţional de juniori”.
Mama fraţilor Cobâlaş, Svetlana, ne povesteşte că parcursul lui Vadim spre sportul de performanţă a fost unul deosebit de dificil: „După absolvirea clasei a noua, el a dorit să-şi continue studiile la Liceul Sportiv Republican. A fost înmatriculat, însă apoi medicii i-au descoperit serioase probleme de sănătate şi s-a văzut nevoit să întrerupă studiile. Am abandonat şi eu serviciul, doar pentru a-l ajuta”.
Nu a trecut însă mult timp şi mezinul Maxim s-a scăpat cu vorba că Vadim merge pe ascuns şi joacă fotbal cu prietenii. „L-am certat atunci, dar mai târziu medicii mi-au zis că fotbalul i-a salvat viaţa”, îşi aminteşte Svetlana Cobâlaş.
În anul 2002, Vadim a susţinut cu brio concursul de admitere la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS). Când a remarcat că o parte din colegii săi sunt captivaţi de jocul cu balonul oval, Vadim a decis să facă schimbarea, care i-a şi marcat cariera. Astfel a devenit rugbist.

Vasile Revencu i-a „furat” pe ambii feciori ai Svetlanei Cobâlaş

Svetlana Cobâlaş spune că, în copilăria lor, relaţia între cei doi fraţi nu era una perfectă. „Vadim era, şi a rămas de fapt, un tip echilibrat şi calculat în toate, pe când Maxim era uşor irascibil şi nici nu era pasionat de sport. E o întrebare fără răspuns pentru mine cum de se înţeleg atât de bine în prezent”, se destăinuieşte mama rugbiştilor. „În anii studenţiei lui Vadim, l-am trimis pe Maxim să-i ducă ceva merinde. Atunci, se pare, antrenorul Vasile Revencu l-a „ochit” şi pe cel mic şi astfel m-am ales cu doi rugbişti în familie”, se laudă ea.
Astăzi ambii fraţi joacă pentru echipa rusă VVA-Podmoskovje. Mai întâi, un contract de joc cu această echipă a semnat Vadim, iar peste patru ani a venit şi fratele mai mic, Maxim. Cu certitudine, VVA-Podmoskovje din Monino, multiplă campioană a Rusiei şi una din cele mai puternice formaţii din estul Europei, reprezintă o sursă sigură de progres sportiv pentru orice rugbist.
În prezent, alături de Alexei Cotruţă şi Andrei Romanov, ei constituie „armata” de patru moldoveni legitimaţi la VVA.

Cu miresele în cantonament?

Deşi sportul le răpeşte tot timpul liber, cei doi fraţi au ajuns la o vârstă când se pune problema întemeierii propriilor familii. Vadim deja se gândeşte la un asemenea pas, iar Maxim, ca un frate mai mic, mai aşteaptă puţin. Mama, însă, este mult mai directă: „Sigur că vreau nurori în casă şi nepoţi prin preajmă, dar consider că trebuie să calculeze serios înainte de a face acest pas. Dacă se căsătoresc, să fie buni şi să stea lângă soţii. Dacă nu lasă rugbiul, atunci consoartele să-i însoţească!”.
Fraţii Cobâlaş au fost convocaţi şi vor fi titulari în ultimele două meciuri ale selecţionatei noastre de seniori în sezonul curent – cu Ucraina (acasă) şi cu Polonia (în deplasare).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *