Astăzi 7 August 2020, Vineri - Ultima actualizare la 6 August 2020
Abonamente

Ultima oră 13 Mai 2020, ora 09:06

„Frenezia victoriei” sau de ce Putin este Brejnev și nu Hrușciov

Marime Font

 

Rusia a celebrat sâmbătă cu discreţie 75 de la victoria împotriva Germaniei naziste, fără obişnuita sa defilare militară şi mii de ruşi pe străzi, din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.

Chestiunea rolului URSS în victoria împotriva Germaniei naziste, cu preţul a 27 de milioane de morţi în rândul poporului sovietic, este o chestiune extrem de sensibilă în Rusia, care se află în centrul discursului de putere şi prestigiu al lui Vladimir Putin.

Loading...


Moscova îi acuză şi pe europeni, în frunte polonezii şi ucrainenii, că îi minimalizează acţiunea în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Caracterul politic al paradei militare de pe 9 mai a primit și un nume de fenomen social – „Pobedobesie” sau „frenezia victoriei”, scrie Maria Snegovaya într-o analiză CEPA.

Analista susține că tracțiunea de extracție sovietică a regimului Putin nu vine pe filieră hrușciovistă, ci brejnevistă.

Redăm, pe larg, analiza CEPA:

Aniversarea de pe 9 mai a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial implică cârnați împodobiți cu culorile negre și portocalii ale Sfântului Gheorghe, grădinițe în care se poartă uniforme militare sovietice și magazine online care vând lenjerie cu simboluri patriotice.

Regimul Putin folosește evenimentul pentru a construi legitimitate. Dar rezultatul transformă Rusia într-o națiune retrospectivă.

În Uniunea Sovietică, Revoluția din 7 octombrie, mai degrabă decât Ziua Victoriei, a fost principala sărbătoare de stat, marcată de paradele militare anuale. Din 1948 până în 1965, 9 mai nu a fost deloc o sărbătoare, reflectând amintirea traumatică a costurilor enorme ale războiului și a eșecurilor conducerii lui Iosif Stalin, care au sporit enorm aceste costuri. Nikita Hrușciov a evitat să celebreze Ziua Victoriei dintr-un alt motiv – victoria a fost atât de strâns legată de moștenirea predecesorului său, încât contrazicea tentativele politicilor sale destalinizare de la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960.

Membrii elitei comuniste sub Brejnev erau prea tineri pentru a fi luat parte la revoluția din 1917, dar au participat la război, pe care l-au transformat într-o sursă majoră de legitimare în sistemul sovietic, într-o perioadă în care incapacitatea acestuia de a înfăptui societatea comunistă promisă era din ce în ce mai evidentă. Accentul pe victoria în război i-a permis, de asemenea, lui Brejnev să realizeze o mult dorită reabilitare parțială a lui Stalin.

Văzute prin această lentilă, victimele, necazurile și nenorocirile din trecut nu au fost în zadar. Într-adevăr, de dragul acestui mare triumf a avut loc revoluția și a fost construit comunismul, iar cetățenii sovietici au suferit din cauza colectivizării și a represiunii staliniste. De-a lungul timpului, noul mit al victoriei a înlocuit memoria revoluției ca nucleu de bază al istoriei sovietice. Această narațiune a rezonat cu o țară care a suferit pierderi disproporționate în război (de cel puțin șase ori mai multe victime decât Germania) și în care fiecare familie a fost afectată.

După prăbușirea URSS, rușii au apărut ca o națiune dezbinată, confuzi în privința trecutului lor sovietic și divizați în atitudinea lor față de perestroika și trecerea la o economie liberă de piață. Singurul consens național gravita în jurul „Marelui Război Patriotic” (așa cum a fost numit Al Doilea Război Mondial în cărțile de istorie sovietică). Acesta a continuat să fie perceput drept cel mai important eveniment al secolului XX (de către 77% dintre respondenții unui sondaj de opinie în 1989 și de către 73% în 1994). Peste 80% dintre ruși au numit în mod constant victoria drept o sursă-cheie de mândrie națională. În anii 1990 și la începutul anilor 2000, Ziua Victoriei era în continuare a doua sau a treia cea mai populară sărbătoare din Rusia după Anul Nou.

Regimul Putin a promovat inițial Ziua Victoriei într-un efort de unificare a unei societăți fragmentate. Această narațiune se potrivește și cu viziunea despre lume a lui Putin, care a crescut sub Brejnev, în perioada în care lua naștere mitul războiului. Putin a restaurat simbolurile sovietice de război, inclusiv cele cu portretul lui Stalin. În ziua victoriei sale din 2000, Putin și-a început discursul de mulțumire cu formula „frați și surori”, exact cum se adresa Stalin poporului sovietic la începutul războiului.

Pe măsură ce relația lui Putin cu Occidentul s-a înrăutățit, interpretarea războiului s-a schimbat pentru a sublinia lupta istorică a Rusiei în a-și păstra suveranitatea împotriva Vestului prădător, simbolizată de atacul Germaniei naziste asupra Rusiei; rolul aliaților occidentali în înfrângerea celui de-Al Treilea Reich a fost exclus în mod convenabil. Memoria de război a devenit, de asemenea, un instrument geopolitic și o sursă de inspirație pentru ambițiile internaționale ale lui Putin. Acestea implică încercări repetate de a reveni la o lume „Yalta” postbelică, în care țările mari fac tranzacții pe deasupra capetelor celor mai mici. Sărbătorile de Ziua Victoriei au devenit din ce în ce mai fastuoase și au continuat re-stalinizarea, cu monumente ale dictatorului reamplasate în orașele rusești. Represiunile din epoca lui Stalin fie au fost reinterpretate ca un rău necesar, fie uitate cu totul. Ziua Victoriei a depășit importanța evenimentelor Anul Nou.

Odată cu izolarea internațională și cu stagnarea economică care a subminat încrederea în viitorul Rusiei, accentul pe celebrarea trecutului glorios și a fostelor sale realizări a crescut. Simbolul chintesențial al acestei orientări retrospective sunt paradele Regimentului Nemuritor, începând cu 2012, în care oamenii din Rusia (și acum cei din alte țări) desfășoară portrete ale rudelor lor moarte care au luptat în război.

Divizată și confuză asupra trecutului ei tragic, nedorind să recunoască atrocitățile și greșelile propriei istorii, societatea rusă de astăzi se agață de memoria „Marii Victorii”. Schimbările generaționale continue poate vor oferi o șansă societății de a-și revizui viziunea asupra trecutului, la fel ca și alte țări post-sovietice. Însă, deocamdată, instrumentalizarea istoriei de către regimul Putin face ca o abordare mai echilibrată a trecutului să fie puțin probabilă. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 6 August 2020, ora: 08:50

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 6 August 2020, ora: 08:10

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

Podcast / „Acum mai bine de 10 ani, rușii le-au făcut un cadou moldovenilor: embargoul”

​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii” vorbim despre turismul moldovenesc și despre cel mai important argument în favoarea acestuia: vinurile. O istorie a turismului oenologic din Republica Moldova, care sunt cramele importante din această țară, cine sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

Horoscopul zilei de azi JOI 6 AUGUST 2020. Ce te inspiră?

 Luna in Pesti aduce momente de romantism, iar sextilul cu Jupiter in Capricorn si conjunctia cu Neptun in Pesti accentueaza vibratia visatoare si spiritual in amor. Asteapta-te la o noapte siropoasa, dar binevenita. Ce te inspira? Horoscop zilnic BERBEC (21 martie – 20 aprilie)...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 00:41

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

Aerul condiționat îngrașă: Explicația specialiștilor o să te convingă

 Temperaturile foarte scăzute şi lipsa de igienă a filtrelor aparatului provoacă diverse afecţiuni- migrene, pneumonii, conjunctivite- şi chiar favorizează îngrăşarea.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 6 August 2020, ora: 00:35

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile în septembrie, în pofida creşterii numărului de infectări

 Polonia intenţionează să îşi redeschidă toate şcolile pe 1 septembrie, a anunţat miercuri ministrul polonez al Educaţiei, în pofida creşterii din ultima perioadă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 00:28

O fotografie circulă zilele acestea pe internet în care este înfățișată o femeie, însă nu toți oamenii o văd.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 5 August 2020, ora: 11:22

video GALERIE FOTO (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

GALERIE FOTO  (+18) / Teroare, moarte și devastare în explozia din Beirut

Mulți din cei care au simțit explozia au crezut că a fost detonare nucleară.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 August 2020, ora: 07:57

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 25.814 de infecții și 810 de persoane decedate

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569. Bilanțul...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 August 2020, ora: 07:38

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

Superalimente ale lunii AUGUST pe care e bine sa le consumi

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara si aduce pe masa oamenilor o multime de alimente care pot face oricand parte dintr-o dieta sanatoasa.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)