Sănătate

Fructe sănătoase de sezon

Trebuie să avem grijă la alimentele pe care le consumăm, dar şi la numărul de calorii. Pentru a asigura aportul zilnic necesar de fibre şi vitamine în această perioadă, trebuie să consumăm cât mai multe fructe de sezon. Nutriţioniştii au realizat un top al celor mai sănătoase fructe de toamnă, care ajută la menţinerea sănătăţii organismului.

1. Struguri

Prin conţinutul bogat de polifenoli, consumul de struguri reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, împiedicând astfel apariţia aterosclerozei. Strugurii au efecte benefice şi în cazul persoanelor care suferă de artroză, reumatism sau gută, au efect antiinflamator şi în acelaşi timp consumul de struguri conferă organismului o stare de relaxare. Dacă eşti în stare de convalescenţă, stresată sau obosită, aportul de vitamine adus de struguri te va ajuta să remediezi această situaţie.

2. Mere

Cu un conţinut bogat de vitamine A, B1, B2 şi C, dar şi de magneziu, fosfor, fier şi potasiu, merele sunt un adevărat izvor de substanţe hrănitoare. Antioxidanţii din aceste fructe ajută la micșorarea nivelului de colesterol, reducând astfel şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Tot substanţele antioxidante scad apariţia cancerului de ficat, de colon şi de plămâni. S-a constatat că persoanele care mănâncă multe mere au cu 20% mai puţine şanse de declanşare a oricărei forme de cancer. Merele întăresc şi sistemul osos, iar potasiul din mere ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

3. Pere

Zemoase şi aromate, perele sunt printre cele mai delicioase fructe de toamnă. Fiind foarte bogate în vitamine şi săruri minerale, aceste fructe asigură buna funcţionare a sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece. De aceea specialiştii le recomandă ca terapie în prevenirea gripei şi a virozelor respiratorii. Fără niciun fel de contraindicaţii, perele sunt indicate şi în terapia reumatismului.

4. Gutui

Denumite şi merele de aur, gutuile ne feresc de afecţiunile frecvente ale sezonului rece – gripa şi răceala. Nutriţioniştii ne recomandă consumul zilnic de gutui în sezonul de toamnă, deoarece o gutuie pe zi ne ţine departe de inflamaţia gâtului, iar seminţele măcinate au un efect calmant în cazurile de tuse şi bronşită.

5. Prune

Folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu natural împotriva diverselor afecţiuni, prunele ameliorează durerile reumatice, cresc imunitatea organismului, diminuează inflamaţiile şi ameliorează stările febrile. Se recomandă ca prunele să fie consumate în fiecare dimineaţă, înainte de masă, nefiind indicate însă diabeticilor, deoarece au un conţinut ridicat de zaharuri.

6. Castane

Cu un gust aromat şi rafinat, castanele sunt extrem de sănătoase şi ajută la tratarea diverselor afecţiuni. Sunt o sursă importantă de lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, lecitină şi vitamina C şi sunt lipsite de colesterol şi sodiu, fapt pentru care sunt foarte indicate cardiacilor. Totodată, castanele ajută şi la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă.

7. Cătină

Are un efect antianemic, vitaminizant, tonifiant, creşte imunitatea organismului şi este un bun tonic vascular. Fructele de cătină sunt indicate în cazurile de hipo- şi avitaminoză, arterite, reumatism, ateroscleroză, ulcer, hepatită cronică şi ciroză. Totodată, cătina poate fi folosită şi în cazurile de cancer, dar atunci trebuie consumată în acelaşi timp cu administrarea de citostatice.

8. Măceşe

Aceste fructe rubinii sunt considerate campioanele vitaminelor. Ele sunt indicate în prevenirea bolilor cardiace, anemie, hipertensiune arterială, infecţii respiratorii şi reumatism şi ca tratament în cazurile de constipaţie, febră, gripă, guturai, circulaţie periferică deficitară, obezitate şi convalescenţă.

9. Nuci

Studiile au demonstrat că nucile ajută la scăderea apariţiei riscului de boală coronariană. Consumul de nuci scade şi riscul apariţiei diabetului sau a cancerului mamar, ele fiind şi un adjuvant în cazurile de ulcer, anemie, reumatism şi artroză.

10. Rodii

Acestea sunt o sursă importantă de vitamine C, B5, potasiu, polifenoli, antioxidanţi şi fibre. Ele au un efect antibacterian, previn maladiile virale, răceala şi gripa, precum şi apariţia cancerului de sân. Rodiile acţionează ca un medicament şi în cazurile de cancer de prostată, diabet, limfom şi tuse uscată. Sucul de rodii este foarte indicat persoanelor care suferă de tulburări ale sistemului urinar, fiind un excelent antiseptic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *