Culinar.md

Fructele şi legumele de sezon, bogate în vitamine

Dintre vitamine, o contribuţie importantă o aduce vitamina C, care ajută la scurtarea duratei răcelilor şi reducerea severităţii simptomatologiei, are rol antioxidant, antianemic şi stimulează absorbţia fierului. Se găseşte în cantitate mare în citrice, pătrunjel, salată, mărar etc.
Vitamina A este un nutrient esenţial pentru mucoasa sistemului respirator (morcovi, spanac, ceapă verde, salată, roşii), iar vitamina K se găseşte în cantităţi suficiente în spanac, varză, salată, ceapă verde şi este necesară pentru coagularea sângelui şi prevenirea fenomenelor hemoragice.

Alte vitamine importante sunt cele din grupul B care, pe lângă roluri în metabolism, în buna funcţionare a sistemului nervos, a tubului digestiv, favorizează şi formarea anticorpilor, crescând astfel rezistenţa la infecţii.

Minerale ca magneziul şi fierul sunt esenţiale în buna funcţionare a organismului şi reprezintă aproximativ 5% din greutatea acestuia. Magneziul este necesar pentru funcţionarea normală a muşchilor, sistemului nervos, pentru producerea energiei, pentru menţinerea sănătăţii sistemelor de reproducere şi imunitar, ca şi pentru refacerea şi regenerarea ţesuturilor. Se găseşte în legumele verzi ca spanacul şi loboda. Fierul este vital în respiraţia celulară (intră în compoziţia hemoglobinei), găsindu-se în legume ca ridichi, pătrunjel, lobodă.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de exercaimliţiul fizic, care este o componentă de bază a unui stil de viaţă sănătos. Zilele mai lungi şi mai călduroase ne îndeamnă la practicarea sporturilor favorite în aer liber, ajutând astfel la menţinerea unui tonus şi a unor stări mentale bune.
Aşadar, nu evitaţi să mâncaţi fructe şi legume proaspete, ele nu fac decât să vă ajute la păstrarea unui organism sănătos şi plin de energie. Adăugaţi, la aceasta, sportul şi veţi avea reţeta perfectă pentru o viaţă sănătoasă.
M.T.
Mai mult edatalii despre cum poti duce o viata sanatoasa gasesti pe www.culinar.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *