Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:05
Abonamente

Sănătate 2 August 2012, ora 05:43    Din editia print

Fructele şi legumele din piaţă - porţie dublă de nitraţi

Marime Font
 
 
 

Fructele şi legumele nu mai reprezintă o sursă de sănătate, iar consumul lor ar trebui mai degrabă evitat, oricât de ispititoare ne-ar părea. 

Pentru că, în loc de „porţia de sănătate”, organismul nostru s-ar putea alege cu o porţie mare de nitraţi. Ce-i drept, nu orice fruct a crescut cu forţa, tratat cu chimicale în exces. De unde riscăm să dăm bani pe „kilograme de nitraţi” ne spun specialiştii Centrului Municipal de Sănătate Publică, care au testat 500 de probe de diferite fructe şi legume.

Pentru a evalua nivelul de poluare a fructelor şi legumelor comercializate în Chişinău, specialiştii CSP Chişinău au investigat peste 500 de probe, dintre care 188 de import şi 314 de fructe şi legume autohtone. Nu mai este surprinzător faptul că în multe cazuri specialiştii depistează valori supra-limită a conţinutului de nitraţi. Astfel, în una din probele la pepene galben, produs autohton, au fost depistate 105 mg/kg de nitraţi, norma fiind de doar 90. Pepenele galben de import este încă mai periculos decât cel autohton - 6 din 11 probe au indicat o depăşire a cantităţii de nitraţi admisibile de trei şi chiar patru ori. Cea mai mare cantitate de nitraţi a fost depistată în pepenii galbeni importaţi din Ucraina şi Olanda. Depăşiri ale normei de nitraţi s-au depistat şi în dovlecei, în sfecla roşie, cartofi, castraveţi, chiar şi în ceapa verde, vinete şi banane.
Specialiştii CSP fac un apel către cetăţeni să nu achiziţioneze fructe şi legume din locuri neautorizate, sau de pe marginea drumurilor, acolo unde nu se cunoaşte şi nu poate fi apreciată provenienţa şi calitatea produselor comercializate.În această vară se pare că pepenii verzi, atât cei autohtoni, cât şi de import, sunt mai siguri, întrucât nu au arătat o depăşire a cantităţii admise de nitraţi. În schimb, nitraţi în exces au fost depistaţi în vinete şi chiar în ceapă verde. Luna trecută, în urma unor controale ale CSP Chişinău, au fost retrase de pe piaţă peste 80 de kilograme de fructe şi legume cu nivelul sporit de nitraţi.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md