Ultima oră

Frunda: România ar trebui să primească imigranţi, 1.700 de oameni înseamnă o picătură de apă în ocean

Întrebat dacă România ar trebui să primească imigranţi, Gyorgy Frunda a răspuns: "Da. Ţările din centrul Europei şi România au anumite reticenţe. Cehia îi refuză complet, Polonia, Ungaria de asemenea strâmbă din nas, nu vor să-i primească. Este o problemă gravă. Trebuie să primească fiecare din aceste ţări şi România ca şi celelalte. Problema va fi greu de rezolvat, pentru că oamenii nu sunt vite să-i îndemni pe o păşune sau pe alta, oamenii au dreptul de a alege unde vor să trăiască, pot refuza să meargă într-o ţară sau în cealaltă, dar aici este vorba despre deschiderea ţărilor respective. Dar eu văd în politica românească, din păcate şi la 25 de ani după Revoluţie o abordare destul de naţionalistă, destul de intolerantă faţă de ceilalţi, în cazul acesta faţă de imigranţi".

În opinia lui Gyorgy Frunda, "1.700 înseamnă o picătură de apă în ocean, e nimic, 1.700 de oameni se integrează uşor, dacă vor ei. Deocamdată, noi ne obligăm să-i primim în aceste centre şi pe urmă îşi decid ei soarta, unde vor să meargă. Oamenii aceştia, o parte din ei, care au specialităţi, care sunt pregătiţi, care au meserii se vor integra uşor, alţii mai greu. Nu uitaţi, oamenii aceştia în majoritatea lor sunt oameni de bună credinţă (…), dar în acelaşi timp există şi un pericol, pentru că între ei, nu posibil, 100%, sunt şi infractori, sunt şi criminali, sunt şi terorişti, sunt şi membri ai Al-Qaida sau ISIS, care trebuie identificaţi. Or asta este o muncă grea şi există un pericol actual, în situaţia în care aceştia se stabilesc în Europa".

Primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie, a anunţat marţi consilierul pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis, Leonard Orban, la Europa FM. El a precizat că în total în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi.

Fostul preşedinte, Traian Băsescu a declarat marţi la postul B1 TV că România ar trebui să refuze să primească refugiaţi, precizând că "nu este problema noastră" şi că ştie "ce frumos este să mintă UE" atunci când spune că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani şi adăugând că Europa primeşte acum "lecţia propriei nesăbuinţe".
 
Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *