Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 22 Octombrie 2018, ora 08:13    Din editia print

FSB și GRU - niște coloși pe picioare de argilă

Marime Font

Deceniile de ocupație și dominare ideologică sovietică a statelor din Europa Centrală și de Est în secolul XX au lăsat traume profunde în mentalul colectiv al populației din regiune.

Cea mai importantă și mai cunoscută dintre acestea, care a rămas vie și astăzi în spiritul nostru, este frica de serviciile secrete rusești, de acele instituții sinistre care au pus în aplicare planuri monstruoase de distrugere fizică și morală a oricărei opoziții anticomuniste, de subminare a oricăror tentative de a rezista sistemului totalitar. Chiar și la aproape trei decenii de la dispariția „imperiului răului”, această frică persistă, ba chiar a devenit mai puternică, pentru că, odată cu multe alte fenomene și procese, influența acestor servicii s-a globalizat.

Asistăm, mai ales în ultimii ani, la o revigorare a acțiunilor subversive ale Kremlinului, care se manifestă nu doar în fosta lor „zonă de influență”, dar și în întreaga lume. Câștigarea de către Vladimir Putin a celui de-al treilea mandat de președinte al Federației Ruse în anul 2012 a marcat sfârșitul unei scurte perioade de „destindere”, care s-a manifestat printr-o serie de tentative modeste de liberalizare și modernizare a vieții politice interne și a poziționării externe a Rusiei medvedeviene. Iar criza care a început în anul 2014, prin anexarea Crimeii și provocarea războiului sângeros din estul Ucrainei, a semnificat debutul unui „război informațional total”, declanșat de Rusia împotriva Occidentului. Informațional – fiindcă, în afară de propagandă, Rusia de astăzi nu dispune de niciun alt fel de arsenal capabil să impresioneze marile puteri. Şi total, fiindcă, în ultimii câțiva ani, Kremlinul acționează pe toate fronturile ideologice posibile, pentru a decredibiliza, submina și diviza Occidentul.

Tehnici de lucru ale serviciilor secrete ruseşti în lume

De la imixtiunea grosolană în procesele electorale din SUA, Franța sau Italia, până la sprijinirea fățișă a separatismului din Marea Britanie (inclusiv Brexit-ul) și Spania, și până la „terorismul energetic” în privința statelor cărora le furnizează hidrocarburi, Rusia este în prezent activă la toate capitolele, se implică peste tot, caută să destabilizeze prin toate metodele țările în care democrația și liberalismul economic au devenit deja o tradiție bine ancorată. Așa cum „îi stă bine” oricărui regim autoritar, instrumentele pe care le utilizează Rusia pentru a-și atinge obiectivele sunt de resortul serviciilor secrete, care pun în funcțiune o panoplie întreagă de metode și tehnici. Utilizarea activă a unei armate de hackeri și de trolli pe rețelele de socializare, propagarea intensă a unor minciuni sfruntate prin intermediul mass-mediei, coruperea și aservirea politicienilor locali, infiltrarea mediilor intelectuale, provocarea cu bună știință a scandalurilor diplomatice cu scopul discreditării autorităților locale și naționale, campanii de linșare mediatică ce pot ajunge până la răfuiala fizică îndreptată împotriva opozanților sau celor care nu mai susțin regimul de la Kremlin – iată doar câteva dintre metodele gândite în laboratoarele serviciilor rusești și puse în aplicare pe toate meridianele globului.

Unionismul a devenit ţinta acestor servicii în statele româneşti

Evident, România și R. Moldova nu sunt o excepție. Rusia este implantată în cele două state românești printr-o foarte solidă și eficientă rețea de „agenți de influență”, care reușește în multe cazuri să impună o agendă publică distorsionată și să facă uz de nivelul de sărăcie al populației și de posibilitatea de a corupe politicienii, pentru a-și promova linia ideologică. Exemplele, chiar și foarte recente, de implicare activă a serviciilor rusești în viața internă din ţările românești sunt extrem de numeroase. Întocmirea unei liste, chiar și incomplete, în această privinţă, ar face obiectul unui material foarte vast, care ar ocupa multe zeci sau sute de pagini.

Loading...


Lucru bine știut, la noi ținta preferată a frontului ideologic kremlinez sunt unioniștii – cei care doresc și acționează în favoarea realizării dezideratului de unitate națională a tuturor românilor și, implicit, pentru lichidarea consecințelor imixtiunii rusești în spațial românesc. Unioniștii sunt atacați în toate felurile posibile și în mod permanent: obiectivul reunificării este demonizat, luat în derâdere, acuzat de toate relele de la noi, ridiculizat. Liderii unioniști sunt și ei atacați permanent. În ultimul timp, a devenit foarte la modă plasarea unioniștilor „în buzunarele cuiva”, asocierea lor cu regimul criminal, denigrarea, calomnierea și diminuarea artificială a rolului și ponderii lor în viața politică, culpabilizarea permanentă prin transferul de responsabilitate pentru toate relele din lume etc. Din păcate, trucurile propagandistice de acest fel se bucură de o anumită audiență, căci o anumită parte a populației se lasă pradă acestor manipulări nerușinate. În același timp, contraofensiva Occidentului, care este foarte activ în ultimul timp în denunțarea războiului ideologic pornit de Rusia, își face și ea simţite efectele din ce în ce mai mult.

Agenți secreți, demascaţi şi denunţaţi public

Cu toate acestea, un lucru devine din ce în ce mai evident, şi anume că serviciile secrete rusești – vârful de lance al ofensivei Kremlinului în întreaga lume – nu mai sunt nici ele ce erau înainte de căderea URSS. Criza economică profundă, dezagregarea instituțiilor statului și degradarea morală a societății rusești din ultimele decenii și jumătate și-au spus cuvântul în mod ireversibil, inclusiv în privința temutelor de altădată KGB (acum FSB, supranumit şi Lubianka), GRU etc. Nu trece o săptămână fără să aflăm din mass-media occidentală detalii noi despre isprăvile agenților Kremlinului. Nu putem să nu ne minunăm de gradul de degradare psihologică și de înapoiere mentală a instrumentelor și artificiilor puse la cale de către aceștia pentru a-și îndeplini misiunile care le sunt încredințate. Faimoșii hackeri ruși, care, încă acum 10-15 ani, constituiau un pericol real pentru sistemele informaționale occidentale, au ajuns astăzi să fie demascați și denunțați public de cele mai influente publicații media din Germania, SUA, Marea Britanie, Franța etc. Oricine vizitează site-urile unor instituții, cum ar fi FBI sau MI-6, poate vedea chiar pe prima pagină fotografiile și numele adevărate (nu cele conspirative, acordate de GRU) ale celor mai căutați cyber-criminali ruși. Or, ce interes mai pot avea nişte agenţi, fie ei și lucrători de la distanță, ale căror identitate este dezvăluită lumii întregi și care sunt dați în căutare, ca niște criminali de drept comun?

Zeci de persoane „domiciliate” la sediul GRU

În aceeași ordine de idei, dezvăluirile recente, publicate de portalul de investigații The Insider, au demonstrat că identitatea celor doi „turiști” ruși, care sunt acuzați de otrăvirea câtorva zeci de persoane în Marea Britanie, în misiunea de răzbunare împotriva fostului spion Skripal, este una fabricată de temutul GRU, cel care acordă agenților săi aflați sub acoperire pașapoarte cu identități false, dar care sunt emise cu numere de înregistrare aflate în.... ordine numerică consecutivă (!), toți fiind domiciliați la aceeași adresă din Moscova (sediul GRU!). Astfel, oricine dorește să afle identitatea altor agenți GRU nu are decât să consulte baza de date a sistemului rusesc de pașapoarte. Mai mulți jurnaliști ruși sunt deja în posesia acesteia, căci în țara în care banii „rezolvă” totul, nimic nu este imposibil.

Din cele dovedite de jurnaliștii de investigație, reiese că cei doi „turiști” au aruncat imediat după utilizare flaconul în care se afla gazul ucigător „Noviciok” într-un... depozit public cu haine pentru nevoiași (!!!). Nu, ei nu au făcut asta pentru că nu au suflet și pentru că ar fi vrut să omoare oameni nevoiași din Marea Britanie. Pur și simplu, GRU a trimis în misiune în țara Albionului doi agenți care nu vorbeau o boabă de engleză, prin urmare, nu au înțeles inscripția de pe depozitul respectiv (!!!). Nu mai pomenim aici de faptul că ucigașul fostului spion rus Aleksandr Litvinenko (care a fost otrăvit în 2006 cu substanța radioactivă Poloniu-210), a devenit între timp deputat în Duma de Stat a Federației Ruse și nu contenește să uimească opinia publică, fiind autorul unor „inițiative legislative” și al unor discursuri devenite proverbiale prin conținutul lor delirant și prin nivelul intelectual extrem de redus.

Singurul lor avantaj este sentimentul de frică pe care ni l-au inoculat

În aceste condiții, avem tot dreptul să ne întrebăm la modul cel mai serios dacă frica noastră faţă de serviciile rusești de astăzi este cu adevărat întemeiată. Nu intenționăm în niciun caz să diminuăm în vreun fel puterea reală, pe care o exercită Rusia prin intermediul acestor servicii pe ambele maluri ale Prutului, dar trebuie, totuși, să ne dăm seama de un lucru simplu. Puterea serviciilor rusești – cea financiară şi logistică – nu mai este cea de altădată. Singurul lor avantaj este sentimentul de frică, pe care au reușit să ni-l inoculeze pe vremuri și care a fost rezultatul mai multor decenii de persecuții, maltratări, manipulări și violențe împotriva poporului. Acum însă „legendarele” FSB și GRU sunt niște coloși pe picioare de argilă, niște denumiri sonore, dar, în esență, niște instituții degradate, care în lipsă de cadre fac uz de persoane cu capacități intelectuale reduse, ale căror acțiuni aduc mai mult a disperare, decât a putere și influență reală. Păstrându-ne în continuare lucid spiritul de vigilență, trebuie să prindem mai mult curaj în lupta cu ei. Deznădejdea și lipsa de cadre competente sunt semne foarte clare ale slăbiciunii. Ca și în cazul oricărui colos pe picioare de argilă, prăbușirea „serviciilor” telecomandate de Kremlin este doar o chestiune de timp.

Dorin Dușciac,
Paris, Franța

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)