Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 29 Mai 2018, ora 07:53

Fugarul Renato Usatîi rămâne feblețea bălțenilor

Marime Font

Încercările socialiștilor de a-l folosi drept clonă în alegeri pe Alexandr Usatîi au suferit un eșec lamentabil în faţa candidatului „Partidului Nostru”.

La scrutinul local anticipat din 20 mai, bălțenii l-au ales primar pe Nicolai Grigorișin, candidatul „Partidului Nostru”, condus de fostul edil al oraşului, Renato Usatîi. Acesta a acumulat 61,7% din voturi, în comparaţie cu cele 19,17%, obţinute de concurentul său principal, socialistul Alexandr Usatîi, care se număra printre favoriți, la fel ca și Silvia Radu în Chișinău. Peste două zile după alegeri, chiar de Hramul Bălţiului, o echipă a ziarului TIMPUL a vizitat Capitala de Nord. Din discuţiile purtate cu oamenii de rând, am înţeles că pentru unii dintre aceştia victoria lui Grigorişin constituie o surpriză, iar pentru alții este o normalitate. Mulţi au recunoscut că și-au dat votul pentru omul lui Renato, deoarece acesta ar fi „mai de-al nostru”. Cu toate acestea, bălțenii nu găsesc răspunsul la veșnica întrebare: „Oare îi pasă cuiva cu adevărat de noi?”. 

Ziua de 22 mai, când se sărbătorea Sfântul Nicolae, a fost una importantă pentru orașul Bălți. Se împlineau 597 de ani de la prima atestare a localității. Coincidența a făcut ca și proaspătul primar să poarte prenumele sfântului.

Loading...


Am încercat să-i descoasem pe bălțeni pentru a afla ce i-a făcut să-și încredințeze orașul aceluiași partid sau, poate că, aceluiași om, dar ei s-au dovedit a fi scumpi la vorbă. „Dacă-mi faceți vreo fotografie, vă iau telefonul!”, ne-a avertizat doamna Liuba, care a acceptat totuși să vorbească, dar fără să-și dea numele deplin. „Am fost uimită de rezultatul alegerilor noastre, așa cum voi ați fost uimiți de rezultatul alegerilor din Chișinău, dar există o explicație simplă. Toți cunoscuții mei l-a votat pe Grigorișin, fiindcă el e bălțeanul nostru și nu a existat o candidatură mai bună. Oamenii au crezut în Renato Usatîi și încă au nădejdea că se va schimba ceva cu ajutorul lui, direct ori indirect. Eu am fost la vot, dar votul meu l-am…”, a coborât ea vocea, arătându-ne prin semne că și-ar fi rupt buletinul de vot.
„Nu am încredere nici în unul, nici în altul. Oare mai există conducători, care să-și dorească sincer să facă ceva pentru orașul nostru?”, s-a întrebat doamna Liuba, căutând un răspuns în ochii noștri.

Niciun Usatîi nu discută cu presa... 

Chiar dacă n-a pus piciorul în Bălți, de aproape doi ani, Renato Usatîi își face simțită prezența pe străzile orașului. Fostul edil apare pe panourile electorale, care încă nu fuseseră înlăturate, alături de camaradul său, Nicolai Grigorișin. Usatîi, care figurează ca învinuit în, cel puţin, un dosar penal în R. Moldova, privind comandarea omorului bancherului Gherman Gorbunţov, s-a retras de mai mult de un an la Moscova. El a propus candidatura lui Grigorişin la șefia urbei imediat după ce şi-a anunţat demisia, pe 13 februarie 2018. Cel din urmă a ocupat anterior funcția de viceprimar și cea de primar interimar, fiind perceput de mulți bălțeni ca o extensiune a imaginii lui Renato Usatîi. Nici faptul că liderul „Partidului Nostru” este un personaj controversat şi e anunţat în căutare la Chişinău, nu-i interesează pe unii bălțeni. Aceștia cred orbește în el.
Încântat de rezultatul scrutinului din 20 mai, Renato Usatîi a declarat într-o transmisiune live, pe Facebook, că planifică să se întoarcă în R. Moldova și să înceapă pregătirile pentru alegerile parlamentare din toamnă. Am încercat să luăm legătura cu el, însă fugarul a ignorat apelurile și mesajele noastre. Nici marele învins în alegeri, tizul său, socialistul Alexandr Usatîi, nu a fost mai receptiv.

Previziunea bălțenilor: „Într-un an, nimeni nu poate face nimic!”

Majoritatea bălțenilor au petrecut ziua de Sf. Nicolae, mâncând înghețată și plimbându-se prin centrul orașului. În schimb, angajații localurilor și ai unor magazine n-au avut răgaz. Într-un centru comercial, departe de forfota din scuarul pieței Vasile Alecsandri, vânzătoarele unui butic luau prânzul în fugă. „La Bălți, a câștigat alegerile cine a trebuit!”, a exclamat una dintre ele, când a înțeles ce dor ne-a adus în orașul ei. „Dacă n-am avea la cârma orașului un om care să ne susțină, Chișinăul nu ne-ar vedea și nu ne-ar ști, așa cum nu ne știe nici țara”, a punctat revoltată cealaltă.

A intervenit în discuție o a treia femeie: „Eu l-am votat pe Nicolai Grigorișin. Îl știu și pe Alexandr Usatîi, e un om bun, dar ca lider nu este potrivit. Toată lumea din Bălți a înțeles că el s-a supus ordinelor de la Partidul Socialiștilor și a fost clar de la început că el nu o să câștige”, ne-a spus ea, prezentându-se drept Natalia Novgorodskaia.

O altă vânzătoare, care s-a arătat dispusă să discute cu noi, a fost Galina. Ea ne-a asigurat amuzată că bălțenii l-au votat pe omul lui Renato Usatîi, fiindcă… „pe cine altcineva?”. „Cetățenii noștri l-au votat pe Grigorișin, pentru că e din oraș, a lucrat la primărie și știe care-i situația. E de-al nostru”, a precizat femeia.

Printre atâția oameni neîncrezători, nea Dumitru, un bărbat de vreo 50 de ani, a fost singurul care a insistat să-și exprime părerea. Cele câteva pahare de alcool, a căror mireasmă se distingea în respirația sa, l-au umplut de curaj. „Să conduci un oraș este ca și cum ai conduce o familie. Dacă stăpânul casei conduce normal familia, totul este bine. Problema e că stăpânilor noștri nu li se permite să-și facă treaba”, crede bărbatul. „Stăpânii noștri nu-s vinovați. Cineva de sus nu le dă voie să lucreze”, încearcă el să fie mai explicit și ne aruncă o privire șmecheră.
Opinia lui nea Dumitru este împărtășită de un alt locuitor al orașului, Boris Toma. Acesta consideră că „oricum, într-un an, nimeni nu poate face nimic!”.

„Am călcat pe aceeași greblă”

Alți bălțeni sunt convinși că victoria unui om de-al lui Renato este o greșeală a alegătorilor. „Am călcat pe aceeași greblă și lumea nu vrea să înțeleagă. Sincer, nu-l cunosc, dar e din partidul lui Renato Usatîi. Sunt dezamăgită”, se destăinuie Elena, o profesoară din Bălți.

Într-un alt colț al orașului, am vorbit cu Lilia și Maria, două tinere, care lucrează într-un mic magazin de bijuterii. În timp ce aranjau cu grijă, în vitrină, accesorii strălucitoare, ele recunoșteau că n-au optat pentru nici unul dintre cei doi candidați favoriți. „Pensionarii îl iubesc pe Renato Usatîi și ei l-au votat pe omul lor. Cei care înțeleg lucrurile și s-au documentat, nu l-au votat”, sunt de părere cele două tinere. Ele s-au arătat indignate de faptul că unii locuitori ai Bălțiului îl venerează pe fostul primar fugar. „Toți spun că s-au făcut drumurile în oraș. Păi, da! Renato Usatîi și-a făcut drumul până la casa lui. Au fost reparate câteva străzi principale, dar restul drumurilor sunt deplorabile. Cele din zona în care locuiesc eu sunt foarte rele. De ce nu le-au reparat şi pe acelea?!”, se întreabă retoric Lilia.

Eugen și Ana Râmiș sunt gemeni, au câte 23 de ani și consideră că victoria candidatului „Partidului Nostru” se datorează persoanelor în etate. „Cei în vârstă au votat cu Grigorișin, cei tineri sunt orientați către alte partide. Eu știu doar că pe noul primar îl cheamă Nicolai Grigorișin și l-am văzut pe pancartele electorale. Altceva nu cunosc despre dumnealui…”, ne-a spus Eugen. Ana însă crede că, de-ar fi ieșit la vot tinerii, rezultatul ar fi fost altul. „Lipsa tineretului a fost un mare minus. În mare parte, au votat persoanele de peste 55-60 de ani, care sunt orientați către un anumit partid”, a subliniat tânăra.

„E regretabil că soarta orașului e hotărâtă de bătrânii cărora le dai un pachet de hrișcă şi votează pe oricine. Păcat că tinerii nu se implică în viața socială”, este concluzia celor doi tineri.

Orașul controverselor

În ultimii ani, în orașul Bălți, s-au desfășurat evenimente desprinse parcă dintr-un teatru al absurdului. În iunie 2015, Renato Usatîi câștigă din primul tur alegerile pentru funcția de primar al orașului. În octombrie 2015, acesta pleacă la Moscova, declarând că autoritățile de la Chişinău se pregătesc să-l aresteze. În octombrie 2016, este anunţat în căutare internațională, fiind acuzat de complicitate la omorul lui Gorbunțov. Timp de mai bine de un an, el a fost înlocuit la cârma Bălţiului de către viceprimarul Igor Șeremet. În cele din urmă, și acesta a demisionat, interimatul fiind apoi preluat de Nicolai Grigorișin. În februarie 2018, Renato Usatîi, aflându-se în Rusia, a decis să-și dea demisia. Din această cauză au avut loc şi la Bălţi alegeri anticipate pe 20 mai. În cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei de Nord s-au înscris opt candidați, însă marea luptă s-a dat între Alexandr Usatîi și Nicolai Grigorișin. Chiar dacă socialistul era marele favorit al cursei electorale, acesta a suferit o înfrângere zdrobitoare din primul tur.

Pe 20 mai, au avut loc alegeri locale și în alte șase localități din țară, inclusiv în Chișinău. În satele Leușeni și Nemțeni, r-nul Hâncești, Volovița, r-nul Soroca, Pârlița, r-nul Ungheni, primari au devenit candidații Partidului Democrat. În comuna Jora de Mijloc, r-nul Orhei, scrutinul a fost câștigat de Marina Tauber, membră a Partidul Politic „Șor”. Zilele trecute, Maia Sandu, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate”, a cerut anularea alegerilor din această localitate sub pretextul încălcării legislației electorale.  

Un articol de: Doina Stimpovschii
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)