Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente
 
 
 

Actualitate 30 Mai 2018, ora 08:55

Fumătorii au fost îndemnați să renunțe la fumat sau să ceară ajutor dacă nu se descurcă

Marime Font

Fumatul activ, dar și expunerea la fumul de țigară are un impact ireversibil asupra sănătății, în special asupra apariției și evoluției bolilor cardiovasculare. Acest mesaj au încercat să-l transmită, astăzi, zeci de voluntari vizitatorilor Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale Fără Tutun, cu genericul: „Tutunul frânge inimi”, scrie IPN. 

Cu această ocazie, au fost premiate desenele elevilor care au participat la un concurs tematic organizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Studenții Colegiului de medicină farmaceutică „Raisa Pacalo” au prezentat o lecție deschisă despre acțiunea fumatului asupra inimii, iar antrenorii unui club sportiv i-au provocat pe cei prezenți la un master-class de fitness, cu exerciții pentru fortificarea inimii.

Prezentă la eveniment, Svetlana Cebotari, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, a remarcat că în ultimii zece ani, în țară, incidența cancerului asociat consumului de tutun a crescut de 1,4 ori. Anual se înregistrează circa 5-6 mii de decese.„Astăzi vrem să încurajăm fumătorii să renunțe la fumat sau să ceară ajutor dacă nu se descurcă”, a spus Haris Hajrulahovic, șeful Biroului de Țară al organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din sectorul Botanica au împărțit fructe celor care au acceptat provocarea de a renunța la țigările pe care le aveau asupra lor. Șefa Centrului, Veronica Cumpănă, a spus că periodic sunt desfășurate lecții pentru tineri, unde specialiștii le vorbesc despre daunele fumatului. Potrivit unor sondaje, tinerii preferă mai mult astăzi să facă sport, iar fumatul nu mai este „la modă”.

Varfolomei Calmâc, specialist în controlul tutunului, consideră că Legea antitutun se implementează, un indiciu în acest sens ar fi lipsa fumătorilor în parcuri, lucru care era inimaginabil acum trei ani.

Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat, persoanele pot apela Linia Verde: 080010001, iar în cazul în care le-a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice: 080012300. Serviciile sunt gratuite. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md