Sănătate

Fumatul şi afecţiunile pielii

Voinţa trebuie să fie destul de mare, iar dacă simţi că nu stai foarte bine la acest capitol, impune-ţi o anumită motivaţie pentru a renunţa la acest viciu. Dacă însă ai nevoie de motivaţii suplimentare pentru a renunţa la fumat, adaugă efectele vizibil dezastruoase pe care ţigările le au asupra pielii.
 

1. Pielea va îmbătrâni mai repede

Ţigările grăbesc apariţia prematură a ridurilor, lucru ce poate deveni vizibil după numai 10 ani de fumat. Cu cât creşte numărul de ţigări şi durata pe care se prelungeşte acest obicei, cu atât mai ridată va fi pielea. În plus, textura ei devine neuniformă, cu vase de sânge vizibile pe suprafaţă şi căpătă o nuanţă gălbui-cenuşie. Nu numai pielea are de suferit atunci când fumezi. Nici unghiile nu sunt favorizate de acest viciu. Cu timpul poţi observa că unghiile mâinii cu care obişnuieşti să ţii ţigările vor căpăta treptat o culoare gălbuie.
 

2. Cicatrizarea rănilor poate fi greoaie

Fumatul nu numai că întârzie cicatrizarea rănilor, ci creşte şi riscul infecţiilor sau al rejectului în caz de grefă. Ţigările contribuie la dezvoltarea şi persistenţa ulcerelor de cauză diabetică sau arterială. 
 

3. Fumatul favorizează apariţia bolilor de piele

Tutunul îţi dublează riscul de a dezvolta un tip de cancer de piele denumit carcinom spinocelular şi de a dezvolta cancer la nivelul gurii. Este demonstrat faptul că 75% din cancerele orale apar la fumători. Fumătorii au un risc crescut de a face o formă destul de gravă de psoriazis, boala fiind extinsă şi mai severă la aceşti pacienţi. Această formă de psoriazis se manifestă ca numeroase leziuni purulente situate pe palme şi tălpi, fiind de asemenea şi foarte dureroase. 
 

4. Fumatul cauzează afecţiuni vasculare

Nicotina produce îngustarea vaselor de sânge, iniţial temporară, devenind în timp permanentă şi creşte riscul formării cheagurilor de sânge. Prin aceste modificări poate declanşa sau agrava degerăturile sau anumite boli vasculare (sindrom Raynaud, trombangeită obliterantă Buerger). Accentuează tendinţa de coagulare a sângelui cu formarea consecutivă a cheagurilor la persoanele cu trombofilie şi nu numai. Acesta este motivul pentru care femeile care urmează tratament hormonal, în scop contraceptiv sau pentru acnee, ar trebui să evite fumatul. 

TIMPUL (Suplimentul Femeia)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *