Funcţionarii care îşi vor "turna" colegii corupţi vor fi protejaţi

publicat în Social pe 21 Septembrie 2011, 16:40

Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect de lege care obligă şefii să-şi protejeze angajaţii care reclamă actele de corupţie. 

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru, a declarat că în ultimii 20 de ani, niciun funcţionar nu a reclamat cu bună voie acte de corupţie, deşi legislaţia prevede acest lucru. "Cauza principală este faptul că el nu cunoaşte dacă va beneficia de protecţie în cadrul instituţiei în care lucrează", a explicat Chetraru. 

Proiectul de lege aprobat astăzi introduce  o noţiune nouă - avertizorul de integritate sau funcţionarul care reclamă cu bună ştiinţă actele de corupţie. Proiectul de lege prevede că funţionarul public care va informa despre acte de corupţie şi protecţionism va beneficia de măsuri de protecţie cum ar fi prezumţia de bună credinţă, confidenţialitatea datelor cu caracter personal şi transferul în altă funcţie publică

Viorel Chetraru a spus că va propune ca angajatorii care nu asigură aceste măsuri de protecţie să fie sancţionaţi cu 2000 unităţi convenţionale şi cu interzicerea exercitării funcţiei. 

Timpul.md (I.M.)