Sport

Gabi Balint: Le vreau pe Romnia si pe Spania ca adversare ale nationalei moldovene

Tehnicianul roman Gavrila „Pele” Balint va antrena selectionata de fotbal a Republicii Moldova in urmatorii doi ani. Marti, el a semnat contractul cu Federatia Moldoveneasca de Fotbal (FMF) si a fost prezentat oficial in cadrul unei conferinte de presa la care a asistat si presedintele FMF, Pavel Ciobanu.

„Lucrez din nou in R. Moldova. Ma intorc aici cu dorinta de munca. Este un post care ma onoreaza. Nu m-am gandit mult cand am acceptat aceasta functie. M-a interesat foarte mult sa revin pe banca tehnica. Sunt convins ca R. Moldova are potential sa faca mai mult decat in turneele preliminare precedente. Vrem sa ridicam fotbalul moldovenesc”, astfel si-a inceput noul timonier al reprezentativei de seniori a republicii noastre intalnirea cu jurnalistii sportivi…

– Dle Balint, cum ati ajuns in functia de antrenor al selectionatei moldovene?

– Am fost impresionat de faptul ca domnul presedinte al FMF m-a sunat dupa Revelion si mi-a propus aceasta functie. Nu m-am gandit foarte mult, pentru ca ma interesa sa revin pe banca tehnica (Balint nu a mai antrenat din iunie 2009, cand a fost demis de la FC Timisoara – n.r.), si nu ti se propune in fiecare zi sa devii selectioner al unei tari.

– Cand ati venit la Chisinau si cum apreciati conditiile in care veti activa?

– Luni am venit in R. Moldova. Am vizitat si Centrul tehnic de pregatire a selectionatelor de la Vadul lui Voda, care mi-a placut foarte mult. Ma simt bine aici, am prieteni. Dupa 2003, cand am plecat de la Sheriff Tiraspol, am pastrat legatura. Noi intotdeauna vorbim de moldoveni ca de fratii nostri. Cunosc relatiile istorice dintre cele doua maluri ale Prutului. Am vizionat cateva meciuri ale echipei nationale, pentru a vedea mai multi jucatori. Sunt convins ca aceasta generatie de fotbalisti are suficient potential pentru a realiza mai mult decat in ultima campanie de calificari (ultimul loc in grupele preliminare ale Mondialelor-2010 – n.r.).

– Cine vor fi secunzii noului antrenor al reprezentativei R. Moldova?

– Inca nu am format echipa tehnica in totalitate, dar pot sa afirm ca am deja doi antrenori secunzi. Este vorba de Nicolae Rusu, care mi-a fost alaturi si la Sheriff Tiraspol (Balint a fost antrenorul nistrenilor in 2002-2003 – n.r.). El se va ocupa si de pregatirea fizica. Al doilea tehnician este ex-fundasul Ion Testimiteanu. E o sansa pe care i-o ofer la inceputul carierei de antrenor, aceeasi sansa pe care mi-a oferit-o si mie Iordanescu la selectionata Romaniei, si, alaturi de el, am fost la doua campionate europene si la doua mondiale.

Portile echipei nationale sunt deschise pentru orice jucator

– Care vor fi criteriile de selectare a fotbalistilor la selectionata?

– Este prematur sa vorbim acum despre jucatori. Deja incepem sa facem liste cu fotbalisti pe care sa-i urmarim. La echipa nationala intotdeauna vor veni, inainte de toate, jucatorii cei mai valorosi, apoi cei care joaca la echipele lor de club si, bineinteles, care-si doresc foarte mult sa vina la nationala. Vom fi in legatura si cu antrenorul Sergiu Chirilov al echipei de tineret, Under-21. Vom urmari aceasta echipa pentru ca de acolo se va face pasul catre echipa mare.

– In ce masura cunoasteti jucatorii tineri din R. Moldova pe care ati putea sa-i cooptati in lotul national?

– Evident ca, in momentul de fata, nu am foarte multe cunostinte despre cei tineri. Pot sa va asigur ca in cel mai scurt timp, impreuna cu antrenorul echipei U-21, Chirilov, vom discuta acest subiect. Domnitorul nostru, Stefan cel Mare, a spus: „Moldova nu este a noastra, nu e a voastra, ci a urmasilor…”. Tineretul constituie o prioritate pentru mine. Conditiile de pregatire a juniorilor la multe echipe sunt foarte proaste, trebuie sa ne adaptam la ceea ce avem.

– Atacantul Sergiu Dadu, pe care l-ati antrenat si la „Sheriff”, a declarat ca si-ar dori sa revina la echipa nationala. Il aveti in vizor?

– Bineinteles, la fel cum ii am in vizor pe toti jucatorii talentati care joaca si afara, si in campionatul intern. Portile echipei nationale sunt deschise pentru orice jucator. Actualmente, stim ca exista un grup de fotbalisti valorosi care joaca in Rusia. Sunt anumite probleme cu fotbalistii care evolueaza acolo si detin dubla cetatenie, moldo-rusa, dar speram ca domnul presedinte al FMF le va solutiona, pentru ca nationala are nevoie de ei. Pe Dadu il cunosc, eu l-am promovat. Am insistat sa se transfere de la FC Tiraspol la Sheriff, si in cateva luni a facut saltul spre Rusia, unde a devenit un jucator foarte bun.

– Daca nu se rezolva „problema pasapoartelor” si jucatorii din campionatul rusesc nu vor putea juca la selectionata R. Moldova, cum veti alcatui lotul national?

– Chiar am facut niste calcule – sunt zece, inclusiv fotbalistii care ar putea pleca in curand. Daca nu se rezolva!? Ce facem? Fotbalul merge inainte. Nu exista jucator care nu poate fi inlocuit. Vom promova alti fotbalisti, ii vom analiza pe cei tineri. Ar mai fi o solutie – exista cativa fotbalisti care ar putea fi naturalizati. Deja m-am gandit la un asemenea pas in cazul lui George Florescu, care am inteles ca se va casatori aici cu o moldoveanca. El ar putea sa-si doreasca sa evolueze pentru selectionata R. Moldova. Despre alti potentiali candidati pentru naturalizare nu ma pot pronunta, fiindca nu am analizat deocamdata aceasta optiune.

R. Moldova nu merita sa ocupe ultimul loc in grupele preliminare

– Care sunt prevederile financiare ale contractului pe care l-ati semnat cu FMF?

– Am convenit cu presedintele Pavel Ciobanu ca aceste prevederi sa ramana confidentiale. Stiu doar ca o parte din cheltuieli vor fi suportate de un sponsor al FMF. Vreau insa sa afirm ca nu partea financiara m-a facut sa vin aici. Am avut o oferta financiara foarte buna in vara de la Alania Vladikavkaz. Nu pun banii in prim-plan. Intotdeauna m-am gandit la perspective, la ce conditii de munca mi se ofera.

– La 7 februarie, la Varsovia, va avea loc tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru Campionatul European-2012. Ati dori sa „cadem” intr-o grupa cu Romania? Ce adversari preferati sa intalnim in urmatorul ciclu preliminar?

– Sunt un antrenor profesionist. In prezent antrenez echipa R. Moldova. Sincer, chiar m-as bucura sa intalnim Romania. Sigur ca Romania are prima sansa, trebuie sa recunoastem, e plasata in a doua urna valorica, insa asta nu inseamna ca vom fi victime din start. Imi doresc adversari puternici si, in afara de Romania, as prefera sa jucam si cu Spania. Am jucat trei ani acolo, este o selectionata puternica, candidata la titlul mondial in turneul din vara viitoare.

– Ati avut si alte oferte in aceasta iarna in afara de propunerea FMF?

– Nu, acum nu. Anterior am mai avut oferte din Romania si le-am refuzat. Am avut nevoie si de o pauza dupa etapa FC Timisoara. Oferta moldoveana mi-a placut. Am si spus ca din primele zile ale lui 2010 vreau sa antrenez din nou.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *