Ultima oră

Gafă INCREDIBILĂ. Aurescu i-a oferit lui Steinmeier o broşură cu harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei / VIDEO

ACTUALIZARE 22.45. Conducerea Agerpres și-a recunoscut greșeala în cazul broșurii oferite ministrului german de Externe.

„Broşura editată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broşurii, în format electronic. Imprimarea greşită a fost o GREŞEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm şi pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german”, se arată într-un comunicat al agenției de presă.

Este cea de-a patra broșură de acest fel realizată de Agerpres. Agenția publică de presă a mai realizat broșuri speciale, cu ocazia a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, între România şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Franţa.
 
ACTUALIZARE 22.25. „În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

„Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii,tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei. Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat şi a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenţia Agerpres în varianta tipărită”, continuă textul citat.

„Cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie. Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor”, precizează MAE.

ACTUALIZARE 21.10. În legătura cu broșura respectivă, Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al MAE, a declarat pentru AFP că este vorba despre o „inițiativă a Agerpres, pe care ministrul a salutat-o”. „Ceea ce contează este conținutul, respectiv fotografiile din arhiva istorică a Agerpres”, a subliniat Brândușa Predescu, precizând că ministrul Aurescu a semnalat eroarea agenției de presă, care a promis că o va corecta. „Este vorba de un exemplar unic, tipărit în această dimineață”, a adăugat Brândușa Predescu.

La finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă cu omologul german, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania.

Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări. Însă, alături de harta României se află harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei, potrivit Mediafax.

„În încheiere vreau doar să vă prezint, cu ocazia aniversării celor 135 de ani de relaţii diplomatice, acest material de presă foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier şi care prezintă în imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relaţiilor diplomatice româno-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastră comună şi care arată cât de intense sunt, mai ales în ultimii ani, contactele dintre ţările noastre”, a precizat Bogdan Aurescu, prezentând broşura.

Ministrul român nu a părut să-și dea seama de greșeală. Omologul său german a zâmbit, când a primit broșura, fără a face comentarii.

Gafa a fost deja preluată de presa franceză.

Ministrul de Externe al Germaniei s-a aflat, luni, în România, unde s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, precum şi cu premierul Victor Ponta.


Presa din Franța n-a ratat acest moment care face vâlvă în presa franceză.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *