În anii postbelici, sovieticii au făcut prăpăd în satele populate de cele două etnii, în care astăzi locuitorii se declară antiromâni
Acțiunile de teroare desfășurate de către trupele sovietice în ținutul nostru sunt expuse în notele informative ale autorităților raionale, care ajungeau la Chişinău, în atenţia primelor persoane din conducerea RSS Moldovenească. Zeci de ani, aceste documente au fost ascunse în cele mai secrete arhive.
Potrivit notelor informative despre care vorbim, cel mai mult se evidenţiau prin cruzime angajaţii comisariatelor militare. Aceștia aveau misiunea să mobilizeze cât mai mulți bărbați pentru front şi, respectiv, se aflau în contact zilnic cu populaţia. Ei erau consideraţi drept trimiși ai Moscovei, adică stăpâni în toată legea, şi umblau peste tot înarmați ca la război. Împuşcau oamenii fără să le pese, îi maltratau, îi violau şi le jefuiau averile. Cam asta însemna „eliberarea” din percepţia proruşilor de astăzi.
Iar în satul Gaidar, în timpul activităților de mobilizare, căpitanul Kutovoi l-a bătut pe un țăran chiar în sediul „selsovietului”, apoi l-a închis în beciul primăriei, unde se aflau deja mai mulți locuitori ai satului, printre care și câțiva agricultori, considerați „oameni ai puterii”. În același sat, locotenentul Piskunov l-a atacat cu pumnii pe secretarul organizației comsomoliste din localitate, tovarășul Pavliuc, și apoi l-a scos pe sus din sediul cantinei. Tot în Gaidar, pe 28 decembrie 1944, locotenentul Marov le-a smuls căciulile de pe cap țăranilor Terzi, Celac, Chero, Cialoc, Uzdina, Ciaban, anunțându-i că respectivele căciuli vor trece în proprietatea lucrătorilor comisariatului militar raional, deoarece țăranii vor pleca pe front. Un alt militar sovietic, locotenentul Koroliov, a efectuat într-o noapte, dintr-un simplu moft, mai multe percheziții prin gospodăriile țăranilor, de unde s-a pricopsit cu o pereche de cizme de piele, cu o plapumă și alte lucruri necesare pentru familia sa.
Menționăm că Nikolai Șciolokov, despre care am pomenit mai sus, a fost mai târziu un reprezentant de vază al Comitetului Central al partidului comunist al Uniunii Sovietice, iar în anii 1966-1982, a deținut funcția de ministru al afacerilor interne la Moscova. În decembrie 1984, acesta s-a sinucis cu propria armă, după ce a fost învinuit de abuz de putere.
De exemplu, Maria Vasilievna Baradja din satul Taraclia, de origine bulgară, a spus cu glas tare că, în primăvara anului 1945, „în Basarabia vor veni din nou salvatorii noștri, românii. Deci, să răbdăm puțin, să-i așteptăm și vom avea din nou o viață bună, o viață nu ca acum, cu puterea sovietică, care ne-a luat pâinea, dobitoacele, pământul și noi îndurăm foame”.
Iar Mihail Nicolaevici Stefoglu, găgăuz din Cazaclia, raionul Taraclia, își îndemna consătenii să ascundă pâinea care o au, ca să nu le-o confiște sovieticii. Țăranul zicea că „pâinea trebuie ținută ascunsă, deoarece în curând se vor întoarce românii și mai bine este să-i ajutăm pe ai noștri, decât pe ocupanții sovietici”. Tot Stefoglu a chemat oamenii să ridice armele și să formeze un grup de forță antisovietic. „După ce americanii și englezii vor zdrobi regimul hitlerist, ei vor veni în ajutor României și regimul românesc va reinstaura liniștea și bunăstarea în Basarabia”, afirma găgăuzul.
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolul