Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la 21 Aprilie 2019
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2017, ora 11:34

GALA CASMED „Oamenii Schimbării” și-a desemnat cei 12 câștigători în domeniul îngrijirilor comunitare

Marime Font

Asociația Obștească CASMED a premiat realizările remarcabile în domeniul îngrijirilor comunitare. În cadrul ceremoniei Gala CASMED, organizată cu suportul Fundației Elvețiene HEKS/EPER, pe 15 decembrie, la Bălți, au fost oferite 12 premii pentru cele mai de succes inițiative sociale ce au contribuit la schimbarea și dezvoltarea societății

Cu genericul „Atitudinea face diferența!”, Gala are drept scop identificarea și promovarea modelelor de bună practică în domeniul îngrijirilor comunitare, aprecierea eforturilor și a sprijinului oferit comunității de către prestatorii publici și privați, ONG-uri, APL-uri și persoane fizice.
„CASMED este alături de persoanele în etate de 7 ani și zi de zi împreună cu asistentele medicale și lucrătorii sociali încercăm să le facem bătrânețea mai ușoară. Cunoaștem multe organizații și persoane care oferă asistență și sprijin celor mai puţin ajutorați. De aceea, prin intermediul Galei ne-am propus să apreciem eforturile lor, dar și să stimulăm spiritul de implicare socială și să inspirăm tot mai mulți oameni să-și asume responsabilitate față de cei aflați în nevoie și să contribuie la schimbarea comunității”, a declarat Natalia Postolachi, directorul executiv al Asociaţiei Obştești Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la domiciliu „CASMED”.

„Sunt mândră să fiu astăzi alături de dumneavoastră și să sprijin Gala CASMED „Oamenii Schimbării”. În contextul migrației sporite această inițiativă vine să promoveze și să încurajeze toți prestatorii de servicii comunitare să se implice activ în viața comunității și să ofere sprijin persoanelor singure aflate în dificultate. Permiteți-mi să felicit atât beneficiarii, cât și prestatorii de servicii comunitare și să vă îndemn să continuați și mai departe, deoarece contribuiți la creșterea calității vieții persoanelor în etate, aducând bucurie pe fețele lor, a ținut să sublinieze Veronica Cazacu, Reprezentanta de țară a Fundației Elvețiene HEKS/EPER.


Astfel, cu rezultate fructoase de-a lungul celor 10 ani de activitate în domeniul îngrijirilor comunitare printre care se numără oferirea ajutorului pentru 600 de vârstnici, efectuarea operațiilor oftalmologice și renovarea mai multor case ale beneficiarelor, echipa „Homecare” a Asociației pentru Educație „Neoumanist”, din Strășeni a obținut premiul pentru cea mai bună echipă mobilă pentru îngrijiri comunitare.
Cel mai activ Consiliu Raional a fost declarat Consiliul Sângerei, care prin suportul financiar oferit pentru implementarea serviciilor de îngrijiri socio-medicale la domiciliu a făcut posibil ca peste 300 de vârstinici din Prepelița, Sângerei să aibă acces la servicii de calitate la ei acasă.
De asemenea, pentru suport în dezvoltarea, dar și promovarea îngrijirilor la nivel local și raional, organizarea și desfășurarea acțiunilor de sănătate, voluntariat și îmbunătățirea condițiilor de trai a fost premiată Primăria comunei Sărata-Veche, Fălești.

Pentru implementarea cu succes a proiectelor privind dezvoltarea și promovarea serviciului de îngrijire la domiciliu, prevenirea și tratamentul diabetului zaharat în Moldova, dar și dezvoltarea voluntariatului - Asociația Obștească „Homecare” din Chșinău este câștigătoarea titlului de Cel mai activ ONG în domeniul îngrijirilor comunitare.

Pentru implicarea activă a diasporei în soluționarea problemelor vârstnicilor din localitate, dezvoltând proiectele „Adoptă un bătrân” și „Parcul tinereții-aleea demnității”, Primăria din satul Cobâlea este premiată la categoria „La început de drum în domeniul îngrijirilor comunitare”.
Drept cel mai activ voluntar în domeniul îngrijirilor comunitare a fost desemnată Mandalac Zinaida, orașul Florești.

Jurnalista Galina Alcaz din cadrul companiei Teleradio Moldova a fost premiată pentru o abordare pro-activă, obiectivă și consecventă a subiectelor despre îngrijirile comunitare, dar și pentru identificarea oportunităților prin care pot fi dezvoltate acestea.

Pentru cea mai mare contribuție financiară datorită căreia au fost deschise locuri de muncă pentru 4 lucrători sociali și 2 asistenți medicali, fiind posibilă deservirea a peste 600 de beneficiari este premiată Primăria orașului Fălești.

Tatiana Zatîc, Şef Direcția politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învingătoare la categoria Politici pentru îngrijiri comunitare datorită contribuției sale privind elaborarea standardelor de calitate, regulamentului de organizare și funcționare și multe alte acte normative care ghidează activitatea prestatorilor, pentru a asigura servicii de calitate pacienților.

La categoria Cea mai de succes activitate realizată de către autoritatea publică este desemnată Primăria satului Mihăileni, raionul Râșcani pentru crearea Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Dumitru Musteață”.

Pentru crearea serviciilor de îngrijire la domiciliu accesibile pentru circa 400 vârstnicii vulnerabili din câteva localitati ale raionului Fălești a fost desemnată câștigătoare Asociația Obștească „Pro-Asistență și Dezvoltare Comunitară”, comuna Ciolacul Nou.

La categoria Responsabilitate socială este câștigătoare Asociația Obștească „Prudens”, din Răspopeni, Șoldănești

Premianții au fost selectați în urma unui concurs deschis, la care au fost depuse 54 de candidaturi. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul cu care au contribuit la creșterea calității serviciilor comunitare și a beneficiarilor acestora.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)