Cultură

Gala Premiilor Senatului UNITEM la prima editie

Luni seara, in incinta Teatrului National „Mihai Eminescu” a avut loc decernarea premiilor Senatului Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM).

La prima editie a Galei Premiilor Senatului UNITEM au fost acordate mai multe distinctii. E si acesta un semn de revenire la normalitate, odata cu venirea in fruntea institutiei a unei echipe de profesionisti condusa de harnicul si neobositul director artistic al Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, Sandu Grecu.

Inainte de spectacolul de gala, in holul institutiei a fost lansat primul volum din colectia UNITEM, „Menajerii umane”, semnata de regretatul actor Vasile Tabarta, volumul I al CD-ului „Voci de aur ale actorilor”, precum si revista „Teatru”.

Premiul „Valeriu Cupcea” i-a fost acordat post-mortem regretatului actor, regizor si publicist Andrei Vartic. Premiul pentru intreaga activitate i-a revenit distinsului regizor Ion Ungureanu si a fost inmanat de catre presedintele interimar al statului, presedintele Parlamentului R. Moldova. Mihai Ghimpu a mentionat ca premiul este prea mic pentru inaltimea regizorului si tocmai de aceea a mai adaugat in plic cateva bancnote.

Pentru merite deosebite in dezvoltarea artei teatrale, lui Pavel Proca i-a fost conferita medalia „Eugeniu Ureche”, care i-a fost inmanata de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Medalia „Constantin Constantinov” a ajuns – din mainile liderului AMN, Serafim Urecheanu – la Vitalie Rusu, iar medalia „Anatol Panzaru” – la Titus Jucov, fiindu-i oferita de liderul PD, Marian Lupu. La randul sau, ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, i-a inmanat regizorului Sandu Vasilache Premiul de Excelenta. Valentina Tazlauanu si Larisa Ungureanu au fost distinse cu Premiul „Leonid Cemortan”, pentru critica teatrala.

Sandru Grecu a instituit si premiile presedintelui UNITEM, din salariul sau de la aceasta institutie. Astfel, premiul pentru dramaturgie i-a fost acordat lui Val Butnaru, iar cel pentru actorie si regie teatrala – lui Anatol Durbala. Premiul pentru regie a fost conferit lui Vitalie Drucec, iar cel pentru scenografie – artistului plastic Ion Puiu. Multumind pentru premiu, Puiu a fost destul de succint: „Vreau sa mai fac cate ceva si tocmai de aceea… tac!”. Premiul „Mecena al culturii” l-a luat Victor Alergus, iar Premiul „Alexandru Fedco” – Tudor Patron.

In aceeasi seara au fost prezentate rezultatele finale ale Concursului de dramaturgie. In posesia premiilor au intrat Irina Nechit (pentru piesa „Nudistii”), Mihaela Perciun (piesa „Mitica este omul nostru”) si Adrian Graur (piesa „Doi nepoti ai primaverii”). Totodata, la propunerea organizatiilor primare ale UNITEM, senatul a oferit trofee celor mai buni actori ai anului. Gala Premiilor s-a incheiat cu Imnul UNITEM, muzica de Ilie Valuta, versuri de Ion Diviza.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *