Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 23 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 15 August 2017, ora 17:25

GALERIE FOTO. Animale care au intrat în istorie

Marime Font

Ce au în comun oaia Dolly, cățelușa Laika și Bucefal, calul lui Alexandru Macedon? Sunt animale, ca toate celelalte, numai că au lăsat urme în istorie. Iată de ce:

Probabil că e cea mai faimoasă oaie. Dolly s-a născut la 5 iulie 1996 și este primul mamifer clonat. Doi cercetători scoțieni sunt responsabili pentru nașterea acestui animal special. Din păcate, Dolly a fost eutanasiată șapte ani mai târziu, din cauza unei probleme de îmbătrânire prematură. Dacă ajungeți vreodată în Scoția, o găsiți conservată la National Museum of Scotland, la Edinburgh.

Loading...


Bucefal, fidelul bidiviu al lui Alexandru cel Mare

Bucefal a fost cumpărat de Filip al II-lea al Macedoniei, dar numai fiul său, Alexandru cel Mare , va reuși să-l strunească. Se spune că avea numai 12 ani, iar momentul a fost ecranizat și de celebrul Oliver Stone:

Pe acest cal, Alexandru a reușit să-i supună pe greci, egipteni, babilonieni. Aventurile lui Bucefal se vor opri însă în fața indienilor, care foloseau elefanți ce călcau caii în picioare. În memoria bravului său tovarăș, Alexandru cel Mare va fonda orașul Bucefalia, care acum este pe teritoriul Pakistanului.

Balto, câinele care a salvat Alaska

Statuia lui Balto tronează în Central Park, la New York. Dar cine a fost Balto și cărui fapt i se datorează onoarea de a avea o statuie în, poate, cel mai cunoscut parc din lume?

În 1925, orașul Nome din Alaksa se confrunta cu o epidemie de difterie. Serul pentru vindecare exista, dar era blocat la o mie de kilometri depărtare. Sunt înhămate atelaje cu câini pentru a merge până acolo. Cel tras de Balto reuește să aducă leacul până la Nome. Misiunea e îndeplinită și celebritatea asigurată. Iar dacă statuia din Central Park nu e de ajuns, în muzeul din Cleveland se află însuși originalul împăiat.

Abul-Abbas, elefantul lui Carol cel Mare

Diplomația se folosește uneori de cadouri surprinzătoare. În 802, Carol cel Mare primește de la califul Bagdadului un elefant alb originar din Asia. Cronicarii spun că împăratul a fost deosebit de impresionat, iar Abul-Abbas (numele pachidermului) era prezentat adesea invitaților săi. Animalul va muri însă, probabil victimă a unei băi reci în Rin.

Practica animalelor folosite pe post de cadouri diplomatice a traversat secolele: în 2010, Vladimir Putin a primit cadou de la premierul bulgar, Boiko Borissov, un pui de ciobănesc pe care l-a îndrăgit foarte tare, în 2013, președintele Francois Hollande a primit o cămilă în Mali, cât despre China se știe deja că se folosește diplomația urșilor panda.

Laika, prima ființă vie trimisă în spațiu

În imaginea de mai sus, Laika este reprezentată pe un timbru al Poștei române din 1957. Probabil toți astronauții care au mers în spațiu îi sunt datori cu un gând de recunoștință. Cățelușa a fost prima ființă vie care a fost pusă pe orbita Pământului, în noiembrie 1957. Aventura sa, pusă la cale de Uniunea Sovietică, n-a durat prea mult timp - cel mai probabil, Laika a murit la câteva ore după lansare, dar supraviețuirea sa în spațiu, chiar și de scurtă durată, a permis pregătirea terenului pentru om.

Castor și Pollux, elefanții care au sfârșit ca friptură

Ei, da! Cele două pachiderme au fost mâncate. Dar cel puțin numele lor dăinuie. Castor și Pollux erau doi elefanți din Jardin des Plantes, grădina zoologică de la Paris. La fel ca antilopele, cangurii sau alte animale, au fost sacrificați și gătiți pentru oamenii bogați în timpul asedierii Parisului din iarna anului 1870. Foametea era cumplită și trebuie spus că cei săraci au fost nevoiți să mănânce câini sau chiar șobolani.

Caracatița Paul

Cine și-ar fi imaginat că într-o zi o caracatiță va ajunge pe prima pagină a actualității? Paul a reușit acest pariu: în timpul campionatului european de fotbal din 2008 și la Mondialul din 2010, Paul avea de ales între două rații de hrană decorate în culorile țărilor care se înfruntau în competiție. Din 14 predicții făcute, a nimerit câștigătorul de 12 ori!

Cai, câini, pisici, elefanți, porumbei și chiar licurici...Mii de animale au participat la Primul Război Mondial, tovarăși și ajutoare pentru soldații angajați în conflict.

Porumbeii călători au fost folosiți adesea în timpul conflictelor grație capacității lor de a-și găsi cuibul pe o rază de sute de kilometri. În Franța, cel mai cunoscut dintre porumbei este Le Vaillant (Curajosul), care, înregimentat sub numărul 787-15, a reușit să aducă la Verdun ultimul mesaj al comandantului Raynal, aflat în fortul de la Vaux, în iunie 1916. Le Vaillant a fost decorat cu Crucea de Război!

Cher Ami | Foto: wikipedia

Porumbeii serveau drept mesageri pentru a ajunge în locuri unde comunicațiile funcționau prost: submarine, tancuri, avioane. O altă istorie celebră este cea a porumbelului Cher Ami, care a fost trimis regimentului 77 de infanterie americană de către britanici. Blocat de o linie inamică, regimentul 77 se afla sub focul trupelor dușmanului. Primii doi porumbei trimiși au fost uciși de soldații germani. Mesajul fusese atârnat și de piciorușul lui Cher Ami, care a zburat pe sub salva de gloanțe germane. Rănit la picior, la ochi, la plămân, porumbelul a reușit să aducă mesajul la destinație, la 40 de kilometri depărtare.

Și alte animale s-au distins pe front. Stubby, câinele cel mai decorat din Primul Război Mondial, a fost înaintat în grad de sergent: știa să prevină în privința atacurilor cu gaz, auzea obuzele, găsea soldații răniți.

Mii de licurici într-un borcan. Această tehnică le permitea soldaților în Primul Război Mondial să citească mesajele sau hărțile în întunericul tranșeelor.

Alte animale au fost rechiziționate în timpul Primului Război Mondial: pisici, câini, măgari, porci, porumbei, dar și elefanți de circ pentru a transporta greutățile mari. În lucrarea „Animals in the Great War” (editura Pen and Sword Books), Lucinda Moore publică fotografii rare cu aceste animale, implicate cu forța într-un conflict sângeros care nu le-a cruțat nici pe ele.

Se estimează că opt milioane de cai au murit în timpul războiului din 1914-1918. Au fost ucise chiar și balene, confundate cu submarine atunci când urcau la suprafață pentru a respira.

Câinii erau santinele vigilente, nu dormeau niciodată. În fotografia de mai sus e vorba de Gibby, un buldog impresionant, mascota unui regiment canadian.

Câinii erau, de asemenea, alergători mult mai rapizi decât orice ființă umană și puteau preveni în privința unei eventuale mișcări inamice. În fotografia de mai sus, câinii sunt antrenați pentru a aduce mesajele, chiar și sub ploaia de gloanțe.

Câinii Crucii Roșii căutau răniții pe câmpul de luptă. Când nu puteau să-i aducă direct, aduceau o bucată de uniformă pentru a avertiza că un soldat rănit are nevoie de îngrijiri.

Unii câini purtau mască, la fel ca oamenii, pentru a putea traversa norii de gaze toxice, ca să-și aducă la destinație mesajul.

Într-o altă fotografie de arhivă, un câine trage scaunul rulant al unui soldat francez cu membrele inferioare amputate.

Germanii au rechiziționat chiar și elefanții de la circ. Fotografia de mai sus a fost reconstituită după cea originală, făcută la Hamburg în 1915. (Sursa: Pinterest)

Uneori, animalele au avut roluri mai ușoare. Serveau, de pildă, drept mascote purtătoare de noroc pentru regimente. Așa a fost porcul Tirpitz. Era mascota crucișătorului HMS Glasgow.

Într-o altă fotografie, viceamiralul Alfred Carpenter și comandantul Osborne, de pe crucișătorul HMS Vindictive, au în brațe mascotele navei: două pisici negre.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ursul Wojtek va face istorie. El a ajutat o companie poloneză de artilerie să transporte muniție în timpul bătăliei de la Monte Cassino.

Wojtek era un urs brun cumpărat, ca pui, din gara Hamadan, din Iran, de soldații corpului al doilea al armatei poloneze, care erau evacuați din Uniunea Sovietică în 1942. Ca să-i obțină rație de mâncare și drept de a-l transporta, a fost trecut oficial ca soldat, iar ulterior a fost promovat la rang de caporal. A însoțit corpul de armată în Italia, iar în 1944 a devenit o celebritate după ce s-a aflat că a cărat muniție la Monte Cassino. A fost vizitat de generali, de oameni de stat, iar după război și-a dus restul zilelor la grădina zoologică din Edinburgh. A murit în 1963.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 21:20

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Mihai Ghimpu sugerează că Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva: „Timpul le va arăta pe toate” (agora.md)

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este e părere că fosta șefă a Cabinetului de miniștri, Maia Sandu ar fi luat decizia de asumare a răspunderii la comanda cuiva. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Mai mult,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Ianuarie 2020, ora: 19:38 de Mihaela Culcinschi

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

Din același salariu, Dodon a plecat în vacanță la Maldive și Seychelles, iar colegul său Tudor Deliu s-a odihnit la Cocieri și Călărași

În timp ce președintele Igor Dodon, fiind deputat în perioada 2009-2016, a scos din buzunar zeci de mii de euro pentru cele mai luxoase vacanțe, alături de familie, în Maldive, Dubai sau Seychelles, foștii săi colegi de Parlament nu și-au permis să cheltuiască pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată”

Ambasadorul Ucrainei la București pretinde că declarația lui Zelenski a fost tradusă greșit și că președintele a spus că Bucovina a fost „luată”, dar nu „ocupată” Din editia print

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Preşedinţiei din ţara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 19:13 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 23 Ianuarie 2020, ora: 18:48

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

Alexandru Tănase: Modificarea procedurii de numire a judecătorilor la CSJ e necesară și nu trebuie legată de actualul președinte

 Guvernul a aprobat un proiect de lege care vine cu unele modificări ale Constituţiei R. Moldova, care ar putea aduce mai multă independență judecătorilor şi exclud influenţele politicului din Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul propune ca judecătorii Curţii Supreme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:35

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

VIDEO/ Moarte misterioasă, la Glodeni

Moarte învăluită de mister, în raionul Glodeni. O femeie de 67 de ani a fost găsită moartă de către un vecin, el în grădină. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 ianuarie, în jurul orei 07.00, în satul Iabloana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:21

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

DILEMA BĂRBAȚILOR: cum le place femeilor, cu BARBĂ sau fără?

Cel mai nou studiu despre „bărboși” spune că dacă o femeie aleargă mâncând pământul când vede orice creatură păroasă, nu același lucru se întâmplă și în urma impactului cu un bărbat care își poartă cu mândrie barba....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 17:13

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

De ce stresul provoacă încărunţirea părului. Explicația neașteptată a cercetătorilor

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire. În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:59

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Ministerul Român de Externe a solicitat clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:54

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un curier care a scuipat pe o pizza înainte s-o livreze ar putea petrece 18 ani în închisoare

Un procuror turc a solicitat joi până la 18 ani de închisoare pentru un fost curier, acuzat că a scuipat pe o pizza înainte de a o livra clientului, relatează AFP. Fapta a avut loc la data de 24 decembrie 2017 în localitatea Eskişehir din centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:50

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

BREXITUL înseamnă mai multe locuri de muncă pentru Germania

 Aproximativ 20 de firme britanice au comunicat autorităţilor germane în anul 2019 că intenţionează să deschidă birouri şi să creeze 680 de noi locuri de muncă în Germania, mai multe decât valoarea cumulată a precedenţilor doi ani, a anunţat joi Agenţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 16:42

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

O șoferiță în vârstă de 31 de ani acuză că pompele din benzinării sunt „sexiste”

Melanie Morgan, în vârstă de 31 de ani, a făcut câteva poze în timp ce se lupta cu o pompă la benzinărie, potrivit dailymail.co.uk. Ea susține că pompele sunt „sexiste”, deoarece sunt proiectate special pentru bărbați, nu și pentru femei care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

Cod galben de vânt la Chișinău! Acoperișul unei stații de așteptare de pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost avariată

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)