Astăzi 20 Octombrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 22:43
Abonamente

Actualitate 15 August 2017, ora 17:25

GALERIE FOTO. Animale care au intrat în istorie

Marime Font

Ce au în comun oaia Dolly, cățelușa Laika și Bucefal, calul lui Alexandru Macedon? Sunt animale, ca toate celelalte, numai că au lăsat urme în istorie. Iată de ce:

Probabil că e cea mai faimoasă oaie. Dolly s-a născut la 5 iulie 1996 și este primul mamifer clonat. Doi cercetători scoțieni sunt responsabili pentru nașterea acestui animal special. Din păcate, Dolly a fost eutanasiată șapte ani mai târziu, din cauza unei probleme de îmbătrânire prematură. Dacă ajungeți vreodată în Scoția, o găsiți conservată la National Museum of Scotland, la Edinburgh.


Bucefal, fidelul bidiviu al lui Alexandru cel Mare

Bucefal a fost cumpărat de Filip al II-lea al Macedoniei, dar numai fiul său, Alexandru cel Mare , va reuși să-l strunească. Se spune că avea numai 12 ani, iar momentul a fost ecranizat și de celebrul Oliver Stone:

Pe acest cal, Alexandru a reușit să-i supună pe greci, egipteni, babilonieni. Aventurile lui Bucefal se vor opri însă în fața indienilor, care foloseau elefanți ce călcau caii în picioare. În memoria bravului său tovarăș, Alexandru cel Mare va fonda orașul Bucefalia, care acum este pe teritoriul Pakistanului.

Balto, câinele care a salvat Alaska

Statuia lui Balto tronează în Central Park, la New York. Dar cine a fost Balto și cărui fapt i se datorează onoarea de a avea o statuie în, poate, cel mai cunoscut parc din lume?

În 1925, orașul Nome din Alaksa se confrunta cu o epidemie de difterie. Serul pentru vindecare exista, dar era blocat la o mie de kilometri depărtare. Sunt înhămate atelaje cu câini pentru a merge până acolo. Cel tras de Balto reuește să aducă leacul până la Nome. Misiunea e îndeplinită și celebritatea asigurată. Iar dacă statuia din Central Park nu e de ajuns, în muzeul din Cleveland se află însuși originalul împăiat.

Abul-Abbas, elefantul lui Carol cel Mare

Diplomația se folosește uneori de cadouri surprinzătoare. În 802, Carol cel Mare primește de la califul Bagdadului un elefant alb originar din Asia. Cronicarii spun că împăratul a fost deosebit de impresionat, iar Abul-Abbas (numele pachidermului) era prezentat adesea invitaților săi. Animalul va muri însă, probabil victimă a unei băi reci în Rin.

Practica animalelor folosite pe post de cadouri diplomatice a traversat secolele: în 2010, Vladimir Putin a primit cadou de la premierul bulgar, Boiko Borissov, un pui de ciobănesc pe care l-a îndrăgit foarte tare, în 2013, președintele Francois Hollande a primit o cămilă în Mali, cât despre China se știe deja că se folosește diplomația urșilor panda.

Laika, prima ființă vie trimisă în spațiu

În imaginea de mai sus, Laika este reprezentată pe un timbru al Poștei române din 1957. Probabil toți astronauții care au mers în spațiu îi sunt datori cu un gând de recunoștință. Cățelușa a fost prima ființă vie care a fost pusă pe orbita Pământului, în noiembrie 1957. Aventura sa, pusă la cale de Uniunea Sovietică, n-a durat prea mult timp - cel mai probabil, Laika a murit la câteva ore după lansare, dar supraviețuirea sa în spațiu, chiar și de scurtă durată, a permis pregătirea terenului pentru om.

Castor și Pollux, elefanții care au sfârșit ca friptură

Ei, da! Cele două pachiderme au fost mâncate. Dar cel puțin numele lor dăinuie. Castor și Pollux erau doi elefanți din Jardin des Plantes, grădina zoologică de la Paris. La fel ca antilopele, cangurii sau alte animale, au fost sacrificați și gătiți pentru oamenii bogați în timpul asedierii Parisului din iarna anului 1870. Foametea era cumplită și trebuie spus că cei săraci au fost nevoiți să mănânce câini sau chiar șobolani.

Caracatița Paul

Cine și-ar fi imaginat că într-o zi o caracatiță va ajunge pe prima pagină a actualității? Paul a reușit acest pariu: în timpul campionatului european de fotbal din 2008 și la Mondialul din 2010, Paul avea de ales între două rații de hrană decorate în culorile țărilor care se înfruntau în competiție. Din 14 predicții făcute, a nimerit câștigătorul de 12 ori!

Cai, câini, pisici, elefanți, porumbei și chiar licurici...Mii de animale au participat la Primul Război Mondial, tovarăși și ajutoare pentru soldații angajați în conflict.

Porumbeii călători au fost folosiți adesea în timpul conflictelor grație capacității lor de a-și găsi cuibul pe o rază de sute de kilometri. În Franța, cel mai cunoscut dintre porumbei este Le Vaillant (Curajosul), care, înregimentat sub numărul 787-15, a reușit să aducă la Verdun ultimul mesaj al comandantului Raynal, aflat în fortul de la Vaux, în iunie 1916. Le Vaillant a fost decorat cu Crucea de Război!

Cher Ami | Foto: wikipedia

Porumbeii serveau drept mesageri pentru a ajunge în locuri unde comunicațiile funcționau prost: submarine, tancuri, avioane. O altă istorie celebră este cea a porumbelului Cher Ami, care a fost trimis regimentului 77 de infanterie americană de către britanici. Blocat de o linie inamică, regimentul 77 se afla sub focul trupelor dușmanului. Primii doi porumbei trimiși au fost uciși de soldații germani. Mesajul fusese atârnat și de piciorușul lui Cher Ami, care a zburat pe sub salva de gloanțe germane. Rănit la picior, la ochi, la plămân, porumbelul a reușit să aducă mesajul la destinație, la 40 de kilometri depărtare.

Și alte animale s-au distins pe front. Stubby, câinele cel mai decorat din Primul Război Mondial, a fost înaintat în grad de sergent: știa să prevină în privința atacurilor cu gaz, auzea obuzele, găsea soldații răniți.

Mii de licurici într-un borcan. Această tehnică le permitea soldaților în Primul Război Mondial să citească mesajele sau hărțile în întunericul tranșeelor.

Alte animale au fost rechiziționate în timpul Primului Război Mondial: pisici, câini, măgari, porci, porumbei, dar și elefanți de circ pentru a transporta greutățile mari. În lucrarea „Animals in the Great War” (editura Pen and Sword Books), Lucinda Moore publică fotografii rare cu aceste animale, implicate cu forța într-un conflict sângeros care nu le-a cruțat nici pe ele.

Se estimează că opt milioane de cai au murit în timpul războiului din 1914-1918. Au fost ucise chiar și balene, confundate cu submarine atunci când urcau la suprafață pentru a respira.

Câinii erau santinele vigilente, nu dormeau niciodată. În fotografia de mai sus e vorba de Gibby, un buldog impresionant, mascota unui regiment canadian.

Câinii erau, de asemenea, alergători mult mai rapizi decât orice ființă umană și puteau preveni în privința unei eventuale mișcări inamice. În fotografia de mai sus, câinii sunt antrenați pentru a aduce mesajele, chiar și sub ploaia de gloanțe.

Câinii Crucii Roșii căutau răniții pe câmpul de luptă. Când nu puteau să-i aducă direct, aduceau o bucată de uniformă pentru a avertiza că un soldat rănit are nevoie de îngrijiri.

Unii câini purtau mască, la fel ca oamenii, pentru a putea traversa norii de gaze toxice, ca să-și aducă la destinație mesajul.

Într-o altă fotografie de arhivă, un câine trage scaunul rulant al unui soldat francez cu membrele inferioare amputate.

Germanii au rechiziționat chiar și elefanții de la circ. Fotografia de mai sus a fost reconstituită după cea originală, făcută la Hamburg în 1915. (Sursa: Pinterest)

Uneori, animalele au avut roluri mai ușoare. Serveau, de pildă, drept mascote purtătoare de noroc pentru regimente. Așa a fost porcul Tirpitz. Era mascota crucișătorului HMS Glasgow.

Într-o altă fotografie, viceamiralul Alfred Carpenter și comandantul Osborne, de pe crucișătorul HMS Vindictive, au în brațe mascotele navei: două pisici negre.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ursul Wojtek va face istorie. El a ajutat o companie poloneză de artilerie să transporte muniție în timpul bătăliei de la Monte Cassino.

Wojtek era un urs brun cumpărat, ca pui, din gara Hamadan, din Iran, de soldații corpului al doilea al armatei poloneze, care erau evacuați din Uniunea Sovietică în 1942. Ca să-i obțină rație de mâncare și drept de a-l transporta, a fost trecut oficial ca soldat, iar ulterior a fost promovat la rang de caporal. A însoțit corpul de armată în Italia, iar în 1944 a devenit o celebritate după ce s-a aflat că a cărat muniție la Monte Cassino. A fost vizitat de generali, de oameni de stat, iar după război și-a dus restul zilelor la grădina zoologică din Edinburgh. A murit în 1963.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)