Opinii și Editoriale

Gândul strâmb

Nu mai vorbesc de teorii penibile, vehiculate prin documentare și reviste. De la Iisus văzut ca un filosof și simplu om, la speculații mult mai teribile, pe care nu le voi nota eu aici, pentru că nu e rubrică de bârfe.

Ceea ce mi-am propus pentru astăzi e să vă spun mai bine de unde vin astfel de idei, decât care sunt ele. Dacă urmărim cum era văzut Dumnezeu în Evul Mediu, ca un Stăpân înfricoșător și distant, mereu gata să ne pedepsească, ne va fi și mai ușor să înțelegem teoriile aflate acum la modă.
În Evul Mediu așa trăia lumea, ierarhiile sociale erau foarte clare și oamenii se împărțeau de la naștere în stăpâni și sclavi. Odată cu umanismul, era de-a dreptul firesc ca accentul să se mute de la Hristos Judecătorul la Iisus, Fiul Mariei și al lui Iosif.

Însă oamenii nu s-au mulțumit să umanizeze Persoana divino-umană a Fiului lui Dumnezeu, ci au început, tot mai categoric, fie să Îl considere plin de slăbiciuni – cum se vedeau pe ei, fie să conteste existența Lui. Pentru că pentru cineva care nu înțelege sfințenia, e ca și cum ea nu ar exista.
Dacă omul nu mai e în stare să se ridice la demnitatea la care a fost chemat și să își însușească înfierea adusă de Iisus Hristos, atunci a început să Îl coboare pe Iisus la propriile lui standarde și valori.

În acest sfârșit de săptămână avem două mari sărbători, de o importanță vitală: Pogorârea Duhului Sfânt (adică întemeierea bisericii) și Sfânta Treime. Avem o pogorâre și o înălțare, dacă vreți. O apropiere și o depărtare. Sărbătorim Persoanele Sfintei Treimi, dar și crearea binecuvântatului spațiu (și timp în egală măsură!) numit biserică. Locul în care divinul se contopește cu umanul. Nu întâmplător biserica e numită trupul lui Hristos.
Tocmai pentru limpezimea minții noastre avem alăturate aceste sărbători. Fiindcă Fiul lui Dumnezeu și-a asumat firea umană, ca noi să ne putem îndumnezei, nu invers. De aceea spunem în Biserica Ortodoxă că El întru toate s-a făcut asemenea nouă afară de păcat.
Să ne ferim să plecăm urechea la vorbe care defăimează credința noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *