Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Femeia 5 Octombrie 2012, ora 10:47    Din editia print

Gânduri despre octombrie

Marime Font

Foto: sjlshots.com

 
 

Azi, nimeni nu va observa pe Facebook că e octombrie, luni. Pentru că nu s-au scris piese despre azi. 

Ați observat că puțini sunt cei care așteaptă această lună cu ardoare și emoții, precum așteptăm luna decembrie, iunie, mai sau septembrie? E ca și cum puțini au nevoie de octombrie, o lună de tranziție spre nopți mai lungi petrecute sub plăpumi călduroase și zile mai reci petrecute sub ploi și vânt.

Nu e o lună a începuturilor. E o lună a nostalgiei. E o lună când faci pace cu trecutul și te simți gata, pentru prima dată, să faci față viitorului. E perioada când prezentul trăiește într-un alt ritm, mai calculat. Sunt zilele când zâmbești senin amintindu-ți peste ce ai reușit să treci - dezamăgiri sau câștiguri. E o lună a liniștii și a chibzuinței.În ultima vreme, mă surprind că urez de ziua oamenilor dragi multă sănătate. E ceea ce nu putem cumpăra niciodată. Octombrie e luna roz, luna prevenției cancerului de sân. Am realizat abia în ultimul an că cancerul nu face alegeri și nu are preferințe. E boala care, fără milă, îți ia de lângă tine oamenii dragi și te lasă doar cu amintirile.

Riscul ca o femeie între 30 și 40 de ani să afle că suferă de cancer este de aproximativ 1 la 250, iar pentru doamnele de 40 și 50 de ani șansele de îmbolnăvire sunt de 1 la 70 - asta zic statisticile. Realitatea arată însă că oricine poate fi diagnosticată cu această boală. De aceea, gândurile mele, în acest octombrie, vor pleca spre persoanele care se luptă cu cancerul, spre familiile care învață să trăiască fără persoanele dragi, dar și spre femeile sănătoase, care nu trebuie să uite de ele, ci să pășească pragul medicului de familie, pentru analizele anuale. E poate cea mai simplă dovadă de dragoste față de propria persoană.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md